Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înțelegere Turcia - Iran? Bombardamente puternice ale Gărzilor Revoluționare asupra Kurdistanului irakian

Crescent International
Kurdistan

Turcia pe de o parte și Iranul pe de altă parte lovesc cu sete Kurdistanul. Motivatiile de la care au plecat atacurile sunt diferite, dar numitorul este comun - slabirea facțiunilor kurde acuzate de ambele țări ca susținând terorismul tranfrontalier - în Turcia PKK-ul, în Iran revoltele izbucnite după uciderea tinerei kurde iraniene, Mahsa Amini.

Partidul Democrat din Kurdistanul iranian și grupul naționalist kurd iranian Komala au fost vizate de bombardamente în noaptea de duminică spre luni.

Pe măsură ce protestele împotriva regimului continuă în Iran, Republica Islamică continuă să-i acuze pe kurzi că alimentează revolta. Iranul a bombardat din nou în noaptea de duminică, 20 noiembrie, spre luni, 21 noiembrie, în jurul miezului nopții, grupurile de opoziție kurdă iraniană cu sediul în Kurdistanul irakian vecin, la o săptămână după lovituri similare, ucigând un luptător al acestor facțiuni disidente. "Bihzad, un membru al peshmerga [luptători kurzi], a fost ucis într-un bombardament iranian în regiunea Koysinjaq", a declarat Ali Boudaghi, un oficial al Partidului Democrat din Kurdistanul iranian (PDKI) pentru AFP.

PDKI și grupul naționalist kurd iranian Komala au confirmat ambele bombardamente care au vizat instalațiile lor din această regiune autonomă din nordul Irakului.

Luni, înainte de zori, agenția de presă de stat irakiană INA a raportat și despre raidurile iraniene, evocând "lovituri iraniene cu rachete și lovituri cu drone" împotriva a "trei partide de opoziție iraniene din Kurdistan" din Irak.

Deja pe 14 noiembrie, tirurile cu rachete și loviturile cu drone efectuate de Teheran împotriva grupărilor de opoziție kurde iraniene se soldaseră cu un mort și opt răniți în Kurdistanul irakian. Lovituri similare avuseseră loc pe 28 septembrie.

Luni, PDKI a confirmat, pe Twitter, că a fost vizat în Koya și Jejnikan, lângă Erbil, capitala regională a Kurdistanului, de "tiruri de rachete și drone sinucigașe".

"Aceste atacuri nediscriminatorii vin într-un moment în care regimul terorist iranian nu poate opri demonstrațiile în curs de desfășurare în Kurdistanul" din Iran, a criticat PDKI, cel mai vechi partid kurd din Iran, fondat în 1945.

Puterea iraniană acuză aceste grupuri de opoziție, de multă vreme în vizorul său, că alimentează tulburările în Iran, care se confruntă cu demonstrații de la moartea, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, arestată de poliția de moravuri din Teheran.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a condamnat într-un comunicat "atacurile transfrontaliere iraniene" efectuate de "rachete și drone" în apropiere de Erbil. "Astfel de atacuri nediscriminatorii și ilegale pun în pericol civilii, încalcă suveranitatea irakiană și subminează securitatea și stabilitatea (…) Irakului și a Orientului Mijlociu", a adăugat Centcom într-un comunicat.

Teheranul și-a intensificat atacurile împotriva acestor grupuri de opoziție kurde iraniene de când au început protestele. În trecut, mai mulți înalți oficiali iranieni au chestionat autoritățile din Bagdad și pe cele din Erbil pe această temă, cerându-le să neutralizeze această opoziție. Instalate în Irak încă din anii 1980, aceste facțiuni kurde iraniene sunt calificate drept "teroristei" de către Republica Islamică, care le acuză de atacuri pe teritoriul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.