Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în lumea artei: inteligența artificială a detectat ceva neobișnuit în lucrarea 'Madonna della Rosa', semnată de Raphael

Museo Nacional del Prado/PA

Inteligența artificială (IA) a reușit să evidențieze detalii neobservate anterior de ochiul uman, dezvăluind că ceva neobișnuit poate exista într-o pictură atribuită lui Raphael. Acest avans recent sugerează posibilitatea ca lucrarea respectivă să nu fi fost creată de celebrul artist.

Detaliul în cauză este chipul Sfântului Iosif, situat în partea superioară stângă a tabloului cunoscut sub numele de „Madonna della Rosa”. De mult timp, cercetătorii au dezbătut adevărata paternitate a acestui tablou.

Deși sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma definitiv originea sa, o nouă tehnică de analiză a IA a făcut lumină în această privință. Oamenii de știință din SUA și Marea Britanie au dezvoltat un algoritm special bazat pe lucrări autentificate ale lui Rafael din Renașterea italiană.

Antrenând acest algoritm pentru a identifica chipuri individuale, cercetătorii au descoperit că unele dintre tușele de pensulă de pe chipul Sfântului Iosif diferă de stilul lui Rafael.

content-image

Inteligența artificială poate cerceta mult mai profund detaliile unei picturi

Hassan Ugail, om de știință și matematician la Universitatea din Bradford, Marea Britanie, a explicat că IA poate cerceta mult mai profund detaliile unei picturi decât ochiul uman, examinând-o chiar și la nivel microscopic.

Pentru a obține aceste rezultate, echipa a modificat un algoritm Microsoft numit ResNet50 și a încorporat o tehnică tradițională de învățare automată cunoscută sub numele de Support Vector Machine. Experimentele anterioare cu acest algoritm au dat o precizie impresionantă de 98% în identificarea picturilor lui Rafael.

Cu toate acestea, aceasta este prima dată când a fost antrenat să se concentreze pe trăsături faciale individuale. Interesant este faptul că, deși Fecioara Maria, Pruncul și Sfântul Ioan Botezătorul au fost într-adevăr pictați de Rafael, chipul Sfântului Iosif a ieșit în evidență ca nefiind în concordanță cu stilul său artistic.

Cercetătorii cred că chipul Sfântului Iosif ar fi putut fi opera lui Giulio Romano, unul dintre discipolii lui Rafael. Totuși, această posibilitate rămâne incertă. Această descoperire evidențiază modul în care tehnologia modernă, cum ar fi inteligența artificială, poate dezvălui secrete și poate oferi noi perspective asupra picturilor clasice.

Se crede că „Madonna della Rosa” a fost pictată pe pânză între 1518 și 1520. Abia la mijlocul anilor 1800, criticii de artă au început să suspecteze că Rafael nu a pictat întreaga lucrare, scrie incredibila.ro.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Heritage Science, contribuind la discuțiile în curs de desfășurare cu privire la autenticitatea acestei picturi notabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.