Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interconexiunea de gaz Grecia-Bulgaria schimbă jocul în Europa Centrală și de Sud-Est

shutterstock.com
grecia bulgaria

Interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria este o schimbare a jocului pentru regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, a declarat directorul executiv al ICGB, Teodora Georgieva, în cadrul celui de-al treilea panel al conferinței Asociației agențiilor de presă din Balcani – Europa de Sud-Est (ABNA), care a avut loc astăzi la Salonic, cu participarea directorului general al BTA Kiril Valchev, anunță bulgaria.postsen.com.

În cadrul panoului intitulat „Rețele de interconectare, punți pentru cooperare și dezvoltare”, Teodora Georgieva a vorbit despre rolul interconexiunii de gaze Grecia-Bulgaria în lumina evenimentelor geopolitice din regiune, războiul din Ucraina și problemele energetice. Ea a subliniat că interconexiunea „Bulgaria – Grecia” (IGB – IGB) asigură o diversificare reală a surselor de gaze din regiune și poate asigura aprovizionarea nu numai a Bulgariei, ci și a Ungariei, României, Moldovei și Ucrainei, iar după un timp și a ţărilor din Balcanii de Vest.

Conducta de gaz întărește conectivitatea energetică în regiune, oferind oportunități pentru o mai mare securitate și diversificare a aprovizionărilor, a subliniat Georgieva.

Potrivit acesteia, prin interconector, utilizatorii rețelei asigură mai mult de 1/3 din cererea internă de gaze din Bulgaria, reducând semnificativ dependența de o singură sursă, întrucât gazul lichefiat și azer poate ajunge în Bulgaria, crescând lichiditatea pieței bulgare de gaze.

Cât poate transporta interconectorul în prezent

În prezent, interconectorul poate transporta 3 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce este egal cu consumul total al Bulgariei. Lucrul împreună pentru a furniza surse diversificate pentru Balcanii de Vest și oferirea de oportunități de transport de gaze către Moldova și Ucraina este în prezent o prioritate de vârf pentru noi, ca operator de transport, și vedem că acest lucru coincide și cu eforturile europene de sprijinire a regiunii, a remarcat Georgieva.

Potrivit ei, diversificarea nu mai este doar o iluzie. „S-a întâmplat deja odată cu lansarea IGB ca eveniment marcant. Proiectul este o schimbare de joc, ajutând la furnizarea de încălzire pentru întreprinderi și consumatorii casnici în timp de război”, a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.