Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interdicţia avortului intră în vigoare în Polonia. Cazurile de incest și viol reprezintă excepții

cdn.dnaindia.com
avort

Guvernul polonez a anunţat miercuri că decizia Tribunalului constituţional prin care avortul este practic interzis în Polonia intră în vigoare după publicarea hotărârii, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial, informează AFP.

Citește și: Elena Udrea: Și dacă o omoram pe Kovesi, tot aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică

"Tribunalul constituţional a prezentat o justificare scrisă a hotărârii privind protecţia vieţii. Conform prevederilor constituţionale, hotărârea va fi publicată astăzi (miercuri) în Monitorul Oficial", a anunţat Centrul de informare al guvernului, pe Twitter.

Tribunalul constituţional a interzis în octombrie întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, statuând că aceasta este "incompatibilă" cu textul Constituţiei, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor întreruperilor de sarcină, exceptând în cazul celor rezultate după un viol sau un incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

După anunţarea hotărârii Tribunalului, reformat de partidul ultra-catolic Lege şi Justiţie (PiS), la putere, şi care s-a conformat cererilor acestuia pe 22 octombrie, manifestaţii în masă au avut loc în toată Polonia împotriva acestei măsuri.

Manifestaţii au fost anunţate şi miercuri seara în faţa sediului Tribunalului Constituţional din Varşovia, precum şi în mai multe oraşe ale Poloniei.

"Cerem tuturor să iasă în stradă. (...) Exprimaţi-vă furia după cum credeţi de cuviinţă", a declarat miercuri Marta Lempart din partea "Grevei femeilor", principala mişcare aflată la originea protestelor.

"Întreaga Polonie se mobilizează, nu doar Varşovia, noi suntem gata! Atunci când vorbim despre infernul femeilor, putem acum să vorbim de infernul guvernului. Vă vom pregăti noi un infern", a adăugat Klementyna Suchanow, tot din partea "Grevei femeilor".

În prezent, se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.