Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intervenție de EXCEPȚIE - Operație la Iași cu cel mai performant robot folosit în chirurgia spinală

www.pixabay.com
medici, spital, operație

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași au făcut prima operație cu cel mai performant robot folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie. Intervenția a durat peste 2 ore, pacientul fiind un bărbat de 40 de ani, care a suferit o fractură de coloană vertebrală, scrie Mediafax.

Noutatea constă în utilizarea robotului Mazor X de generația a treia, care este un instrument de ghidare a șuruburilor introduse pe vertebrele coloanei.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

Operația se face inițial virtual, pe baza soft-urilor pe care le are robotul, se fixează traiectoria, nivelul, unghiul șurubului, apoi robotul preia datele și ghidează chirurgul în locul unde este setat să facă incizia.

„Este un montaj lung, presupunând opt șuruburi, patru sus și patru jos mai sub nivelul de fractură, prin niște incizii mici de aproximativ un centimetru și cu o tijă din titan care se introduce pe sub piele. Deci, nu mai este o incizie mare, ci pur și simplu incizii mici și tija băgată pe sub piele. Pacientul nu are deficit motor, deci mișcă picioarele. După operație se va putea mobiliza și în câteva zile va putea pleca acasă”, a spus despre operație managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof.dr.Nicolae Oblu din Iaşi, medicul Lucian Eva.

Operația a durat peste 2 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 40 de ani, care a suferit o fractură de coloană vertebrală.

Din echipa de medici care au făcut operația au făcut parte doctorii Cezar Popescu și Bogdan Costachescu de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. N. Oblu”, asistați de doi bioingineri, patru asistenți medicali, alături de trei ingineri din SUA și Israel.

Medicii spun că sistemul de operare a robotului Mazor X are o acuratețe de aproape sută la sută, micile erori care pot apărea putând fi doar cele umane.

După cel puțin 10 operații, medicii români vor putea opera singuri fără ajutorul inginerilor străini.

Robotul Mazor X este cel mai performant sistem robotizat existent în lume la ora actuală pentru chirurgia spinală.

„Este a treia generație de roboți Mazor X și este primul din generația a treia achiziționat într-un spital în lume. Mai găsim unul la Lausanne, care este de generația a doua și încă 142 de unități în toată lumea din prima generație”, a declarat profesorul Lucian Eva.

Robotul Mazor X a costat 1,2 milioane de euro, fiind adus la Iași la începutul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.