Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exclusiv - Interviu Claudia Țapardel (nominalizată la MEP Awards 2016): Cazul Bodnariu trebuie să ajungă pe masa decidenților europeni - Guvernul Cioloș: O echipă cu o atitudine neangajantă

A Parliamentary Intergroup on Tourism - fostering Europe's competitiveness and growth ? A Parliamentary Intergroup on Tourism - fostering Europe's competitiveness and growth ?

Eurodeputata PSD Claudia Țapardel a vorbit despre cazul Bodnariu, despre prioritățile pe care trebuie să le aibă social democrații la alegerile din acest an, dar și despre problema refugiaților din Uniunea Europeană într-un interviu acordat Politic Scan.

”Trebuie să aducem acest caz pe masa decidenților europeni prin scrisori și adrese către președintele Parlamentului European Martin Schulz sau către președintele Consiliului European Donald Tusk”, este declarația Claudiei Țapardel cu privire la cazul Bodnariu.

Mai multe puteți citi în interviul de mai jos:

 Felicitări pentru nominalizarea la MEP Awards 2016, categoria Turism. Poți să ne spui ce proiecte mai pregătești pentru anul acesta?

Vă mulțumesc. Este o nominalizare care mă onorează și mă ambiționează totodată să continui proiectele pe care le-am început în Parlamentul European.

Activitatea mea din Parlamentul European pleacă de la o premisă simplă. Politica europeană trebuie să vină aproape de cetățenii români. Sunt un politician tânăr și îmi place să cred că am o atitudine corectă față de cei pe care îi reprezint în Parlamentul European. Ce înseamnă asta? Să ai o activitate susținută la Bruxelles, să mergi pe drumul tău, pe specializarea ta, în comisii și în Plen să încerci să provoci schimbări concrete, bune pentru România.

Nu voi renunța la acest principiu în 2016, de aceea energia mea va fi investită în promovarea României la Bruxelles, în susținerea europeană a turismului românesc, în proiecte concrete pentru dezvoltarea infrastructurii din România și nu în ultimul rând, în apărarea drepturilor românilor în capitala Europei.

Vedem foarte multe cazuri în care românii sunt discriminați, cazuri în care românilor nu le sunt respectate drepturile și eu cred că noi, în calitate de europarlamentari suntem obligați să reacționăm ferm și determinat împotriva tuturor încercărilor unora de a face din cetățenii români, cetățeni de rangul 2 în UE.

Concret, pot să vă spun că voi merge mai departe cu Inițiativa pentru Promovarea României, un proiect foarte drag pentru mine, care își propune să ofere o platformă care să adune experți în mai multe domenii cu obiectivul de a crea o imagine mai bună pentru țara noastră. Vorbim despre o inițiativă care poate să se concretizeze într-un nou brand de țară și de ce nu, într-un real proiect de țară pentru perioada următoare.

Voi continua activitatea în calitate de copreședintă a Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European. În această calitate vreau să determin Statele Membre să accepte ideea organizării unui An European al Turismului în UE, în 2017 sau 2018, dar și să conving Comisia Europeană să vină cu o propunere nouă pentru o Strategie Europeană pentru Turism. Ambele proiecte se concretizează în finanțări serioase pentru turismul din Europa și evident din România.

Am organizat la Bruxelles și Strasbourg conferințe și mese rotunde internaționale care au atras atenția asupra problemelor din sectoarele de transport și turism. Cu această experiență vreau să merg mai departe și să aduc și în România stakeholderii din aceste domenii tocmai pentru a crea legături solide cu mediul concurențial din UE și cu instituțiile europene. Poate așa vom reuși să aducem în România reprezentanța centrală a Autorității Europene Rutiere, care ar putea lua ființă în viitorul apropiat, poate astfel vom reuși să înființăm, inclusiv în România o Autoritate pentru Susținerea Educației în domeniul Turismului.

Evident, vorbim doar despre câteva exemple de proiecte pe care le voi continua în acest an. Nu trebuie să uităm că 2016 este un an electoral și foarte important din punct de vedere politic. Prin urmare cred că vorbim despre un an aglomerat din toate punctele de vedere.

Pentru că ai vorbit despre drepturilor românilor: Autoritatea pentru protecția copilului din Norvegia a deposedat o familie de romani de cei cinci copii. Se poate interveni in Parlamentul European in favoarea familiei Bodnariu?

Răspunsul meu este clar. Da!

Uniunea Europeană prin toți reprezentanți săi are datoria să intervină în acest caz, pentru că noi știm că este vorba de o dramă a unei familii europene. Tatăl copiilor este român și prin urmare și copiii săi sunt români, deci cetățeni UE.

Trebuie să aducem acest caz pe masa decidenților europeni prin scrisori și adrese către președintele Parlamentului European Martin Schulz sau către președintele Consiliului European Donald Tusk. Este o gravă nedreptate care se petrece în Norvegia la adresa unei familii respectabile și foarte decente. Ține de noi să dăm acestui caz anvergura necesară pentru a reîntregi o familie care suferă enorm acum.

Acolo vorbim despre un abuz și din păcate nu este primul. Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar ceea ce am transmis și în comunicare mea către autoritățile centrale ale UE este că respectul și protejarea cetățenilor europeni trebuie să fie garantată și protejată de Uniunea Europeană oriunde s-ar afla aceștia.

Sunt sigură că Parlamentul European nu își va feri privirea de la acest caz, doar pentru că este vorba despre Norvegia. Avem nevoie de transparență, avem nevoie de soluții clare care să reîntregească familia Bodnariu, și nu oricum, ci foarte rapid. Trăim în Uniunea Europeană, suntem membri cu drepturi și obligații depline și cred că familia Bodnariu trebuie să beneficieze nu numai de sprijinul statului Român în lupta pe care o duc pentru a-și îmbrățișa din nou copiii, dar și de sprijinul și susținerea Uniunii Europene.

Situația în Europa în acest moment nu pare calmă. Ce soluții vezi pentru problema refugiaților (în contextul evenimentelor de la Koln și a declarațiilor făcute de Angela Merkel după acest incident?)

Am participat în 2015 la o misiune a Parlamentului European în Sicilia. Am experiență de prima mână atunci când vorbesc despre refugiați. Toată lumea se aștepta ca situația să degenereze, inclusiv din cauza creșterii exponențiale a numărului de refugiați din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. Ce s-a petrecut la Koln, dar și în Helsinki sau în alte localități la trecerea din ani este impardonabil, dar trebuie făcută clar diferența între imigranți, refugiați și infractori. Nu are cum să facă bine Europei o „vânătoare de vrăjitoare” dar cei care au fost identificați ca infractori trebuie să fie pedepsiți pentru faptele lor. Problema refugiaților nu este una nouă. Din 2015 o vedem mai de aproape, dar problema este una foarte veche. Soluția pe termen lung este una singură. Stabilizarea economică și geopolitică în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord. UE are capacitatea de a interveni economic în zonă, dar procesul este unul de durată.

S-a discutat din nou despre acceptarea României în spațiul Schengen, dar se pare că șansele sunt slabe. Ar trebui să mai fie asta o prioritate pentru România?

Pentru că am vorbit deja despre criza refugiaților nu voi relua această problemă. România trebuie să acționeze la toate nivelurile diplomatice pentru a transmite un mesaj corect: acceptarea României și Bulgariei în Schengen trebuie să fie scoasă din contextul valului de imigranți în Europa. Aceasta ar fi doar prima parte a problemei. Ulterior trebuie să continuăm să spunem că Spațiul de Securitate Schengen trebuie să continue să existe pentru că numai astfel vom putea să gestionăm împreună problemele comune. Atunci când ridici garduri de sârmă ghimpată la graniță încalci cu bună știință regulile pe care te-ai angajat să le respecți. UE trebuie să fie securizată per ansamblu, nu la nivelul fiecărui stat membru. Întotdeauna Schengen a fost o prioritate pentru România. Din cauza mișcărilor politice interne ale unor state europene am ratat în repetate rânduri intrarea în acest spațiu, o intrare pe care am câștigat-o de drept. Dacă vom continua să spunem „nu acum” justificând refuzul prin diverse crize și situații de moment, atunci nu vom reuși să ajungem la un nivel de integrare pe care îl merităm niciodată. De aceea lucrurile trebuie să fie privite separat și foarte pragmatic. România merită să intre în Schengen, orice altceva devine un motiv de a deturna atenția de la această stare de fapt.

Cum vedeți situația PSD la momentul actual?

PSD este în continuare cel mai mare partid din România. Venim după o guvernare foarte eficientă pentru români. Am reușit, în mod pragmatic să creștem toate performanțele economice ale țării. Nu uitați că avem totuși cea mai mare creștere din UE și premisele sunt în continuare foarte bune. Veniturile românilor au crescut, austeritatea a luat sfârșit, cu siguranță avem azi un stat mai puternic și mai stabil decât am avut când a preluat PSD guvernarea. Cu aceste rezultate se poate mândri PSD și nimeni, nici un adversar politic, nu poate rămâne credibil când desconsideră ce a făcut PSD pentru România. Am încredere în acest partid, în echipa PSD. Rămânem uniți să lucrăm în continuare în interesul românilor care vor fi puși în fața unor runde de alegeri foarte importante în 2016. Pe scurt așa văd eu situația din partid.

Care trebuie să fie prioritățile social democraților în perspectiva alegerilor din 2016?

Simplu. Să arătăm că suntem singura echipă care poate să le aducă românilor bunăstare. O echipă care poate transfera avantajele economice, obținute prin măsuri curajoase și corecte de către Guvernul PSD, în buzunarele românilor. Comparați guvernarea PSD din 2012 și până acum jumătate de an, cu orice altă guvernare pe care România a avut-o în ultimii 15 ani. Veți descoperi că fără îndoială acum s-au obținut cele mai bune rezultate pentru România și pentru români. De asemenea este foarte important ca PSD să arate că a recepționat întotdeauna mesajele românilor, de la alegeri sau pur și simplu din alte momente critice în societatea românească și să acționeze în consecință. Prioritatea numărul unu este ca PSD să rămână un partid cu obiective clare, unit și respectabil.

Ce părere v-ați format despre noul Guvern? Dar despre premierul Dacian Cioloș?

Am mai vorbit de câteva ori despre Guvernul Cioloș. Deocamdată este o echipă cu o atitudine neangajantă. În afară de un set de declarații înfricoșătoare pe care le-am auzit de la Ministerul Finanțelor, fie de la doamna ministru, care compara românii cu indienii sau brazilienii care lucrează pe 2 euro/zi și până la Gabriel Biriș, un secretar de stat care consideră românii fără venituri fantome, nu pot să spun că Guvernul Cioloș s-a evidențiat cu ceva în mod special. Este de admirat faptul că se continuă măsurile pe care împreună cu Parlamentul Guvernul PSD le-a gândit pentru anul acesta, dar și aici este o restanță cu salariul minim. Simplu spus, avem un guvern de tehnocrați care se ferește să ia măsuri determinante pentru viitorul României. Pe undeva, dacă stăm și ne gândim că mandatul acestui guvern este limitat la un an, atitudinea este de înțeles.

Nu pot decât să sper că în continuare se vor respecta angajamentele Guvernului față de români și față de Parlament în așa fel încât să continuăm pe drumul bun pe care România a pornit în 2012.

Premierul Cioloș are un discurs la fel de neangajant ca al Guvernului pe care îl conduce. Nu am o părere proastă despre Cioloș, este o persoană respectată la Bruxelles și un profesionist bun.

Dacă va reuși sau nu să producă schimbări în bine în România rămâne încă de văzut.

Cum vedeți scena politică din România în 2016?

Nu prevăd mișcări bruște pe scena politică în acest an. Este un an electoral și fiecare formațiune își va pune în practică strategia electorală. Ceea ce sper este ca toate partidele să dezvolte oferte oneste și corecte pentru români, nu proiecte fanteziste și măsuri populiste. Mă întorc un moment la PSD. Dacă vă aduceți aminte programul electoral al USL cu care am venit la guvernare, ar fi un exercițiu interesant de verificat dacă ne-am ținut sau nu de cuvânt. Covârșitoarea majoritate a punctelor pe care le-am promis românilor sunt azi în vigoare și produc efecte bune în societate.

În mod cert românii vor primi două oferte mari de la scena politică. Una de la PSD și alta de la PNL. Românii vor judeca foarte bine cred eu, care este oferta cea mai credibilă și cea mai realizabilă. Cred că 2016 este un an foarte important pentru cum va arăta politică românească în viitor. Oferta politică a partidelor cred ca va fi analizată foarte atent și mai cred că am asistat la o schimbare foarte clară de optică din partea electoratului, o schimbare care se va observa cel mai clar după rezultatele finale comunicate de BEC, în două rânduri în acest an.

*Eurodeputata PSD Claudia Țapardel a fost nominalizată pe lista scurtă pentru câștigarea titlului de europarlamentar al anului la categoria Turism, în cadrul competiției MEP Awards 2016. Premiul se oferă europarlamentarilor pentru merite deosebite în promovarea și susținerea unui domeniu de activitate specific, în cazul de față Turism. Claudia Țapardel este copreședinta Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European și Patrimoniu Cultural, înființat în 2015 inclusiv datorită susținerii și promovării eurodeputatei din România. Publicația The Parliament Magazine a făcut nominalizările pentru titlul de europarlamentar al anului în cadrul competiției MEP Awards 2016 pe toate cele 19 categorii stabilite. Claudia Țapardel, eurodeputată PSD la primul mandat a fost nominalizată pe lista scurtă pentru câștigarea titlului datorită activității sale pe domeniul turismului. Premiul se oferă pentru eforturile depuse de europarlamentari în vederea promovării importanței economice și culturale deosebite a turismului în Europa, titrează publicația The Parliament Magazine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.