DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INTERVIU cu Dr. Herman Zvika Berkovits: De ce nu axa București-Ierusalim-Washinghton? Avertismentul DUR venit din Israel

Libertatea
Herman Zvika Berkovits

România nu are un ambasador încă în Israel și acest lucru nu este văzut cu ochi la cel mai înalt nivel al politicii israeliene. Dr. Herman Zvika Berkovits, medicul personal al premierului israelian susține pentru STIRIPESURSE că acest fapt este de neconceput și că ar trebui făcuți pași concreți în acestă privință. El vine cu o propunere îndrăzneață pentru politicienii români și pe spune direct de ce nu încearcă o apropiere de SUA prin Israel.

Iată ce a declarat Dr. Herman Zvika Berkovits:

Dr. Herman Zvika Berkovits: Din nou în România. Cu ce impresii?

E de neînțeles pentru mine cum țara unde m-am născut, unde am copilărit, unde am învățat, țara unde pentru care mi-am adus contribuția nu face mai mult, nu se implică mai mult în problemele importante. Eu am părăsit țara, dar mi-am lăsat amintiri în România. Am ajuns într-o o țară care mă chema, în Israel de unde am luat-o de la zero. Eu cu soția mea am luat-o de la zero și cu doi copii mici. În Israel duc dorul României și când vin în România duc dorul Israelului.

Mă deranjează și sufăr alături de familia mea pentru faptul că ori de câte ori mă întorc în România nu găsesc țara schimbată mult în bine. E o mare durere în suflet faptul că lucrurile se mișcă atât de greu. Nu fac neaparat acum trimitere către politicieni, nu fac trimitere spre specialiștii din România, dar e de neînțeles pentru noi. Noi în Israel din piatră, din nisip am reușit, în deșert am reușit să contruim o țară așa cum e azi.

Un alt lucru pe care nu îl înțeleg și spun asta pentru am acum ocazia și am și calitatea de consul onorific al României în Israel, nu înțeleg de ce nu se ajunge la Washinghton prin Ierusalim. S-a tot încercat dea lungul timpului axa București-Londra-Washinghton. S-a încercat și se încearcă și axa București-Berlin-Washinghton. S-ar putea ca și acest drum să fie cu anumite reușite, dar eu cred că este momentul acum mai mult acum ca oricând, când președintele Donald Trump a recunoscut Ierusalimul ca și capitală a Israelului. Dar Ierusalimul nu este doar capitala Israelului, este și Capitala creștinătății iar poporul român este mai bine de 90% creștin ortodox.

Dr. Herman Zvika Berkovits: România nu are încă un ambasador în Israel. Cum afectează acest fapt relațiile bilaterale?

România nu are încă ambasador în Israel și ăsta e un lucru care pur și simplu ne uimește. Există senzația că România nu ne consideră o țară importantă. Înțeleg că există o anumită birocrație, dar nu se poate concepe ca într-o țară ca Israelul să nu ai un ambasador.

Dr. Herman Zvika Berkovits: În actualul context internațional, ar trebui România să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului?

Desigur! Toată lumea ar trebui să facă asta. Ierusalimul este capitala din perioada antică, din urmă cu 3000 de ani. Noi de 69 de ani de când există Israelul modern nu avem capitală, noi spunem că Ierusalimul este capitala noastră. Tel Aviv-ul este doar un oraș din Israel, capitala adevărată este Ierusalimul și noi evreii suntem foarte bucuroși de acest lucru și ne bucurăm mult că președintele SUA a recunoscut și acest lucru ne-a uimit pentru faptul că ne-a dat un dar chiar în perioada sărbătorilor noastre de Hanuka. Perioada se Hanuka este o perioadă foarte frumoasă a sărbătorilor evreiești când cetatea Ierusalimului este luminată timp de 8 zile  și în fond din timpul Macabeilor de când au luptat împotriva grecilor și când au reușit să salveze iudaismul și limba și naționalitatea și care continuă și până astăzi. Deci este un dar și eu sunt sigur că în următoarele zile, luni și ani Ierusalimul de mai multe țări și printre aletele eu ca și om care iubesc România și care am originile atât de adânci în România îmi doresc ca și România să fie printre acele țări care să recunoască. De aceea prietenia israeliano-română este foarte importantă, nu doar pentru mine ci și pentru comunitatea de peste 500.000 de evrei români și urmașii lor care trăiesc în Israel, care vin și vizitează România și care nu uită unde s-au născut.

Dr. Herman Zvika Berkovits: Dacă ați fi față în față cu președintele Klaus Iohannis ce i-ați transmite în acest context cu privire la Ierusalim?

Eu cred că dacă aș fi în fața conducătorilor României, președinte... prim-ministru, i-aș ruga, le-aș spune că noi în Israel am fi foarte bucuroși dacă România ar fi printre primele state care să recunoască Ierusalimul ca și capitală a Israelului și desigur că acest lucru nu va fi uitat niciodată și acest lucru va întări relațiile și prietenia dintre cele două țări care și așa este puternică și va fi și mai puternică în interesul celor două țări.

___

Dr. Berkovitz este medic pediatru si activeaza in Israel, unde conduce propria sa clinica, dar este si medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu.

Herman Berkovits s-a nascut la Targu Lapus, in judetul Maramures, in anul 1947 si a urmat cursurile Institutului de Medicina din Cluj-Napoca. Este medic specialist pediatru, conduce propria clinica de medicina pediatrica si generala in Ierusalim.

Consul onorific al României în Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.