Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interviu cu preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea: 'Ca rezultate ne aşteptam la mai mult în 2021, dar locul 5 la JO e satisfăcător'

agerpres.ro
Vasile Citea

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea, a declarat, pentru AGERPRES, că din punct de vedere al rezultatelor se aştepta la mai mult în 2021, dar a caracterizat totuşi drept "satisfăcător" locul 5 obţinut de Claudia Nechita la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde obiectivul era câştigarea unei medalii.

"2021 a fost un an destul de haotic, pentru că nu am avut certitudinea că tot ceea ce ne propunem se şi întâmplă conform planificărilor şi programărilor noastre, asta atât din punct de vedere al antrenamentelor, cât şi din punct vedere competiţional. Ca rezultate pot spune că şi noi ne aşteptam la mai bine. Faptul că am reuşit să participăm cu doi sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo este un succes până la urmă. Pentru că în urmă cu trei ani nu ne dădea nimeni nicio şansă că vom reuşi să participăm la Tokyo. Însă noi ne asumasem o medalie, dar nu a fost să fie, Nechita a pierdut în sferturile de finală în faţa celei care urma să devină campioana olimpică. Aşa că în final avem un loc cinci, ceea ce este satisfăcător pentru condiţiile date şi pentru istoricul boxului românesc din ultimii şase-şapte ani", a afirmat preşedintele.

"Practic Nechita mai avea un singur meci şi boxa cu medalia pe masă. Din nefericire pentru noi a întâlnit sportiva ţării gazdă (n.r. - japoneza Sena Irie), dar nu acuzăm nimic, pentru că a fost un meci echilibrat, nu a fost o diferenţă clară. A văzut toată lumea că Nechita din punct de vedere valoric nu este la o distanţă mare de cea care ulterior a ieşit campioană olimpică. Aşa că eu spun că una peste alta acum cred că avem şanse foarte mari în 2024 la o medalie olimpică la fete. Avem un lot feminin foarte bun, care poate obţine rezultate foarte bune. Şi sunt convins eu că la Paris vom avea şi o garnitură consistentă de băieţi, de ce nu, chiar cu pretenţii la medalii", a explicat Cîtea.

În ceea ce priveşte sportivii calificaţi la JO de la Tokyo, el a adăugat că numărul acestora a fost influenţa de pandemie, din cauza căreia turneul preolimpic mondial de box a fost anulat: "O altă pierdere pe care am avut-o în 2021 a fost turneul de calificare la Jocuri. Pentru că turneul continental s-a întrerupt la Londra şi s-a încheiat anul acesta la Paris. În plus, noi la box ar fi trebuit să mai avem şi un turneu preolimpic mondial, dar a fost anulat. Aşa că toate şansele noastre le-am jucat pe o singură carte la Paris".

"La nivel de medalii pot spune că în 2021 ne-am atins obiectivul. Excepţia o reprezintă Jocurile Olimpice, unde ne asumasem o medalie... Anul acesta am avut rezultate bune la Campionatele Europene de juniori, de cadeţi, de tineret şi Under-22. La Mondialele de seniori am fost prezenţi cu doi sportivi, cu Andrei Arădoaie şi Dumitru Vicol. Dacă Vicol a pierdut în primul tur, Arădoaie a pierdut în optimile de finală, dar în faţa celui care în cele din urmă a câştigat aurul mondial la categoria 86 kg, un azer de origine cubaneză (n.r. - Loren Berto Alfonso Dominguez). Practic şi la Arădoaie s-a repetat situaţia Claudiei Nechita de la Jocurile Olimpice, amândoi au pierdut în faţa celui care a câştigat aurul la categoriile respective", a mai spus Vasile Cîtea.

Una dintre problemele importante din 2021 a fost cea legată de finanţare, Federaţia Română de Box începând anul cu un buget insuficient. "Din punct de vedere financiar, 2021 nu a început aşa cum ne doream. Bugetul nu era suficient, dar acum pot să spun că încercăm să închidem anul fără datorii, pentru că până la urmă aceasta este performanţa financiară a oricărei federaţii", a menţionat preşedintele.

În anul următor, Vasile Cîtea aşteaptă medalii la Campionatele Europene masculine de juniori, tineret şi Under-22, dar, în mod special, la Mondialele de box feminin de la Istanbul.

"Şi în 2022 avem un calendar foarte încărcat. Anul viitor avem Mondialele la senioare. Este o competiţie care trebuia să aibă loc anul acesta, dar din cauza pandemiei a fost amânată pentru martie 2022. La Mondiale le avem pe Claudia Nechita şi pe Lăcrămioara Perijoc, care nu au cum să nu se bată pentru medalia de aur, spun eu. Dar noi o să fim mai rezervaţi şi o să spunem că obiectivul este o medalie. În plus, la aceste Mondiale vor participa şi fetele care vin din spate de la tineret, care au obţinut rezultate importante. La băieţi vom avea din nou Europenele de juniori, de tineret şi Under-22. Iar la seniori se vor ţine Europenele în Armenia. Să vedem ce obiectiv ne vom propune şi în Armenia, pentru că sunt câţiva băieţi care fac acum pasul la seniori. Stabilim în funcţie şi de ce obţinem la Europenele Under-22", a explicat Cîtea.

Preşedintele vrea să înfiinţeze în 2022 competiţii internaţionale la juniori şi tineret care să se desfăşoare anual. "Vreau ca începând de la anul să organizăm câte o competiţie internaţională la fiecare categorie de vârstă, juniori, tineret şi seniori. La seniori există 'Centura de Aur', să vedem la celelalte. La juniori am stabilit deja că vom ţine competiţia la Lugoj, mai rămâne la tineret să vedem unde o facem, poate la Tg. Mureş, vedem. Fetele, la rândul lor, au şi ele un turneu internaţional, la Eforie Sud. Deci încet-încet vrem să ne aşezăm şi noi la nivel de competiţii pe harta boxului european şi mondial", a precizat oficialul FRB.

În opinia preşedintelui Vasile Cîtea, sportivul numărul 1 al FRB în 2021 este Claudia Nechita. "Cel mai bun sportiv al anului în boxul românesc nu poate fi decât Claudia Nechita, cu locul 5 la Tokyo. Iar pe primul loc într-un clasament la toate disciplinele eu văd echipajul de două vâsle feminin care a luat aurul la Jocurile Olimpice", a mai spus Cîtea.

România a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu doi boxeri, Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg) şi Claudia Nechita (cat. 57 de kg). Gîrleanu a fost eliminat în primul tur, în timp ce Nechita a ocupat în final locul 5 după ce a fost învinsă în sferturile de finală la puncte de japoneza Sena Irie. Nechita a adus adus totuşi prima victorie boxului feminin românesc la Jocurile Olimpice în optimile de finală, în faţa somalezei Ramla Said Ahmed Ali.

La Campionatele Mondiale de box de la Belgrad, cel mai bun rezultat a fost obţinut de Andrei Paul Arădoaie, care s-a oprit în optimile de finală ale cat. 86 kg. Celălalt reprezentant al delegaţiei noastre a fost Dumitru Vicol, care a pierdut în primul tur la cat. 71 kg.

La Campionatele Europene de box Under-22 de la Roseto degli Abruzzi (Italia), România a obţinut două medalii, argint prin Alexandra Maria Petcu (cat. 81 kg) şi bronz prin Cosmin Petre Gîrleanu (cat. 52 kg). De asemenea, de la CE de tineret de la Budva (Muntenegru), delegaţia României s-a întors cu trei medalii de bronz: Andrei Musteţ (cat. 63,5 kg), Loredana Andreea Marin (cat. 60 kg) şi Maria Livia Botică (cat. 81 kg).

Şase medalii au obţinut pugiliştii români la Campionatele Europene de juniori de la Tbilisi: aur - Amalia Niţă (cat. 63 kg), argint - Angelo Teodosescu (cat. 80 kg), Andra Sebe (cat. 60 kg) şi bronz - Daniel Gîrleanu (cat. 54 kg), Ana Maria Romanţov (cat. 52 kg) şi Alexandra Bercea (cat. +80 kg).

România a încheiat Europenele de cadeţi cu 6 medalii după cum urmează: 2 de argint prin Alexandru Suvache (cat. 54 kg) şi Radu Simion (cat. 66 kg) şi 4 de bronz prin Alexandru Narcis Magdalin (cat. 52 kg), Bogdan Nicuşor Trifu (cat. 57 kg), Leon Andrei Majer (cat. 90 kg) şi Mirela Elisa Cojocaru (cat. 48 kg).

O altă performanţă pentru boxul feminin românesc a fost câştigarea a trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Balcanice de box de la Zagreb. Medaliile de aur au fost obţinute de Eugenia Anghel (cat. 48 kg), Claudia Nechita (cat. 57 kg) şi Alexandra Petcu (81 kg), în timp ce medalia de argint a fost obţinută de Steluţa Duţă (cat. 51 kg).

Andrei Arădoaie (cat. 81 kg) şi Cristian Filip (+91 kg) au obţinut medalii de bronz la Memorialul Bocskai, iar Lăcrămioara Perijoc (cat. 52 kg) la Memorialul Strandja.

Boxul profesionist a fost slab reprezentat în acest an, Bogdan Dinu pierzând meciul cu britanicul Daniel Dubois, pentru titlul WBA Interim World la categoria grea, Ionuţ Băluţă a fost învins de irlandezul Michael Conlan, pentru titlul vacant WBO International la categoria super cocoş, iar Alexandru Jur a fost întrecut de irlandezul Tommy McCarthy, într-un meci pentru titlul european EBU la categoria cruiser.

Fostul boxer româno-canadian Lucian Bute, campion mondial IBF la categoria supermijlocie timp de cinci ani, a fost inclus în noiembrie în Panteonul sporturilor din Quebec, pentru performanţele realizate în cariera sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.