Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interviu cu Vasile Apostol, Director General, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Vasile Apostol Director ASSMB

Reporter: A trecut deja un an de la declararea oficială a pandemiei de COVID-19 în România, iar Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a fost direct implicată în lupta împotriva noului coronavirus. Cum vedeți situația astăzi?

Dl. Vasile Apostol: Sincer vorbind, contextul pandemic a fost și este încă foarte dinamic, așa încât nu cred că am ajuns la un moment al bilanțului pe acest subiect. ASSMB, ca instituție publică de interes local aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, administrează 19 unități sanitare și peste 600 de cabinete medicale școlare – de medicină generală și stomatologice, care funcționează în grădinițele, școlile, liceele și universitățile de stat din Capitală. Vorbim de aproape 10.000 de oameni – medici, asistenți medicali, personal sanitar auxiliar și cei din aparatul administrativ propriu al instituției – care s-au implicat în ultimul an, cu toate forțele și cu mari sacrificii în plan personal, în efortul de combatere a pandemiei de COVID-19.

Lor le datorăm, în primul rând, faptul că am reușit să facem față cu succes dificultăților și provocărilor unice cu care noi, și întregul sistem sanitar, ne-am confruntat în ultimul an.

Din fericire, cel puțin pentru moment, situația epidemiologică din București s-a ameliorat mult, iar campania de vaccinare aflată în plină derulare ne dă speranțe că suntem aproape de capătul tunelului. În acest context, două au fost prioritățile noastre în ultima perioadă: asigurarea celor mai bune condiții pentru desfășurarea activității cabinetelor medicale școlare, odată cu reîntoarcerea elevilor în clase, și o organizare cât mai bună a activității de vaccinare la centrul pe care l-am amenajat la Circul Metropolitan București.

Pot să spun, în acest moment, că am reușit să atingem obiectivele pe care ni le-am stabilit.

Avem cea mai extinsă rețea de cabinete medicale școlare din întreaga țară și am impus un model de bune practici recunoscut la nivel național. În acest moment, în fiecare unitate de învățământ de stat din București, există un cabinet școlar, deservit de cel puțin un cadru medical. Activitatea este întotdeauna supervizată de un medic, iar la nivelul fiecărui sector al Capitalei există medici coordonatori care se asigură de faptul că protocoalele medicale sunt respectate întocmai.

Am făcut toate eforturile pentru ca derularea cursurilor în format fizic să decurgă în cele mai bune condiții, cu cât mai puține emoții pentru copii, părinți și cadrele didactice.

Personalul medical din cabinetele școlare dispune de tot echipamentul de protecție necesar și este implicat inclusiv în desfășurarea testării rapide antigen a elevilor și personalului din școli, în condițiile stabilite prin reglementările în vigoare.

În paralel, tot în această perioadă, derulăm un amplu proces de digitalizare a activității cabinetelor, o adevărată premieră pentru România. Proiectul nostru a atras deja atenția altor autorități locale, cum ar fi cele din Cluj, care ne-au contactat pentru a afla cum pot implementa o soluție similară. Pe scurt, este vorba despre un program informatic performant, care va fi introdus în toate cabinetele medicale școlare pe care le avem. Softul medical eficientizează activitatea cadrelor medicale și îmbunătățește comunicarea cu părinții elevilor.

Se simplifică astfel activitatea cabinetelor, iar accesul rapid și facil la datele medicale va conduce la un management mai eficient al stării de sănătate a copiilor din instituțiile de învățământ de stat din București..

În centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan București sunt vaccinate zilnic în jur de 400 de persoane

Reporter: Ce ne puteți spune despre centrul de vaccinare pe care l-ați amenajat la Circul Metropolitan București?

Dl. Vasile Apostol: În ceea ce privește centrul de vaccinare deschis la Circul Metropolitan – spațiu pus la dispoziție de Primăria Capitalei -, activitatea se derulează conform programărilor realizate pe platforma online, în fiecare zi fiind vaccinate în jur de 400 de persoane.

ASSMB a asigurat absolut tot ceea ce a fost nevoie pentru amenajarea și deschiderea în cele mai bune condiții a centrului, și vorbim aici de materiale de protecție, dezinfectanți, diverse consumabile, echipamente IT, precum și tot mobilierul necesar.

De asemenea, întreg personalul medical care deservește centrul de vaccinare provine din Rețeaua de Medicină școlară a ASSMB, fiind vorba de 6 medici și circa 30 de asistenți medicali. Lor li se adugă 18 registratori, care de asemenea sunt angajați ai ASSMB. Astfel, sunt create condițiile pentru ca activitatea să se desfășoare fără sincope, în două ture, zilnic, timp de 12 ore.

Protejarea vieții și sănătății pacienților și personalului medical a fost mereu prioritară pentru noi

Reporter: Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru a sprijini spitalele pe care le aveți în administrare, în această perioadă plină de provocări?

Dl. Vasile Apostol: Trei dintre spitalele noastre au fost implicate direct, zi de zi în ultimul an, în acest „război” de uzură împotriva pandemiei. Este vorba despre Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” – spital de fază I, prin care au trecut până acum peste 10.000 de pacienți COVID-19, practic cel mai mare număr din țară -, Spitalul Clinic Colentina și Spitalul de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, care au fost desemnate spitale suport COVID.

La sfârșitul anului trecut, încă cinci unități sanitare, dintre cele pe care le administrăm, au fost desemnate spitale suport COVID – Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan” și Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

De asemenea, începând din luna august 2020 și până la începutul acestui an, a funcționat spitalul modular Pipera, secție externă a Spitalului „Victor Babeș”, unde au fost transferați pacienți cu forme ușoare de COVID-19.

Pentru toate aceste unități sanitare, precum și pentru celelalte pe care le avem în administrare, am asigurat permanent tot ceea ce a fost necesar pentru desfășurarea activității medicale în condiții optime. Fie că vorbim de echipamente de protecție, dezinfectanți sau aparatură medicală specializată, ASSMB a acționat în permanență proactiv, asigurându-se că nu există sincope în distribuirea acestora către spitale.

Protejarea vieții și sănătății pacienților și personalului medical a fost mereu prioritară pentru noi, și este normal să fie așa. Imediat după instituirea stării de urgență, la jumătatea lunii martie 2020, toate spitalele aflate în administrarea ASSMB au înființat puncte de triaj și circuite adaptate situației epidemiologice, pentru a diminua cât mai mult posibilitatea propagării infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Acolo unde situația a impus acest lucru, am folosit containere specializate și am amenajat puncte de triaj exterioare, cu respectarea strictă a procedurilor.

În pasul următor, am luat din timp măsuri pentru creșterea capacității de testare din București. În total, s-au achiziționat un număr de nouă aparate de testare performante, de tip Real Time PCR, și opt extractoare ARN, care au mers în primul rând la cele trei spitale ale noastre desemnate pentru tratarea cazurilor COVID – Spitalul „Dr. Victor Babeș”, Spitalul Colentina și Spitalul de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, iar apoi și la alte spitale din administrarea ASSMB, precum Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” sau Spitalul „Sf. Maria”.

De asemenea, o parte din aparatele Real Time PCR achiziționate de Primăria Capitalei au dotat Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” care, deși nu se află în administrarea ASSMB, este o unitate sanitară esențială în combaterea pandemiei de COVID-19.

În plus, și este un motiv de mândrie pentru noi, pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” a fost achiziționat un aparat ultraperformant – un ansamblu mobil Computer Tomograf (CT) dotat cu un modul de Inteligenţă Artificială, capabil să depisteze cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19 am achiziționat 25 de ventilatoare mobile, ultraperformante, echipamente esențiale pentru susținerea funcțiilor vitale ale pacienților internați la secțiile de Terapie Intensivă.

Suma investită în toate aceste sisteme performante a depășit suma de 14,5 milioane de lei.

Cât privește materialele de protecție, acestea au fost livrate constant, aproape zilnic, în toate cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei. Am livrat cantități impresionante de măști de protecție de diverse tipuri, combinezoane, dezinfectant pentru suprafețe și pentru mâini, mănuși și viziere. Valoarea totală a acestora a fost, anul trecut, de peste 30 de milioane de lei.

Tot aici ar fi cazul să menționez faptul că, în vara anului trecut, pe perioada de foc a pandemiei, am asigurat cadrelor medicale din spitalele COVID cazare în hoteluri închiriate, pentru a-i ajuta să nu-și expună familiile la această maladie extrem de periculoasă.

Și pentru că acum este o adevărată dezbatere privind o eventuală redeschidere a spitalelor suport COVID pentru pacienții cronici, vreau să spun că noi am avut în vedere situația lor dificilă chiar de la începutul pandemiei. Pentru a fi alături de ei și a-i ajuta într-o perioadă plină de restricții, am lansat platforma online de evaluare medicală la distanță pacient.assmb.ro – un proiect inovativ, unic ca anvergură la nivel național.

În ultimul an, în jur de 9.000 de persoane au apelat la această modalitate pentru a primi în mod gratuit sfaturi medicale competente și îndrumare de la cei peste 500 de medici din spitalele ASSMB, având cele mai diverse specalizări, care sunt înscriși pe platforma online.

Fondurile europene potajuta enorm autoritatea publică locală în procesul de modernizare a spitalelor din subordine

Reporter: 2021 se anunță a fi un an dificil din punct de vedere al bugetelor alocate instituțiilor de stat. Cum veți gestiona situația la ASSMB?

Dl. Vasile Apostol: Anul trecut a fost un unul de criză pentru întreaga lume, nu doar pentru România. O criză sanitară globală care, sigur, a avut implicații grave asupra economiei și societății, în ansamblu.

Bugetul ASSMB pentru 2021 nu este încă aprobat, dar asta nu ne împiedică să ne facem treaba la fel ca și până acum. Eu sunt adeptul accesării pe scară largă a fondurilor europene, și consider că această sursă de finanțare poate ajuta enorm autoritatea publică locală în procesul de modernizare a spitalelor din subordine.

În acest sens, pot să vă spun că noi nu am stat pe loc, așteptând să ne vină banii de undeva! ASSMB are o direcție integrată de programe, cu personal specializat pe zona de fonduri europene, care acordă deja asistență tehnică colegilor noștri din spitale. Este un model care funcționează și care, fără falsă modestie, credem că poate fi preluat de către toate unitățile administrativ-teritoriale, pentru o mai bună atragere a banilor europeni.

Numai în ultimele două luni, au fost aprobate și semnate cinci proiecte depuse de ASSMB și de spitalele din subordine în cadrul POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare, în valoare totală de circa 120 de milioane de lei.

Obiectivul general este creșterea capacității spitalelor de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Sunt proiecte care vizează decontarea cheltuielilor angajate până acum de ASSMB, în contextul pandemiei de COVID-19, precum și achiziționarea de echipamente, aparatură medicală și materiale de protecție necesare pentru perioada următoare.

Și nu ne oprim aici! Pe lângă fondurile disponibile prin POIM și, să sperăm, prin Programul Operațional de Sănătate, așteptăm cu nerăbdare să aflăm condițiile în care vom putea accesa bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru implementarea căruia UE pune la dispoziția României 30,4 miliarde de euro.

Atât eu, cât și colegii mei din conducerea ASSMB, am avut permanent o atitudine responsabilă față de cheltuirea banului public. Consider că eforturile pe care le facem pentru atragerea unor fonduri europene cât mai importante, care se vor regăsi în creșterea calității asistenței medicale, confirmă această abordare a noastră.

În prezent, este în vigoare cel de-al treilea Contract Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități aflate în subordinea ASSMB

Reporter: Toate aceste lucruri se fac însă cu oameni, iar mare parte din angajații ASSMB și ai spitalelor pe care le administrați sunt membrii SANITAS. Ce ne puteți spune despre relația pe care o aveți cu sindicatele?

Dl. Vasile Apostol: Pot spune că avem o colaborare foarte bună, și mă bazez pe faptul că există consultări periodice cu reprezentanții SANITAS, dar și ai altor sindicate reprezentative, iar problemele care apar sunt discutate mereu deschis, cu accent pe găsirea unor soluții sustenabile.

De altfel, la finalul anului trecut a fost publicat în Monitorul Oficial Contractul Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități aflate în subordinea ASSMB pentru anii 2020-2022, negociat și semnat anterior cu reprezentanți sindicatelor.

Documentul, esențial pentru cei circa 10.000 de angajați care activează în spitalele și cabinetele medicale școlare pe care le administrăm, conține clauze clare legate de condițiile de muncă, salarizarea, concediul, sănătatea și securitatea în muncă, dar și o seamă de alte drepturi și obligații.

Considerăm că este obligația noastră să asigurăm un cadru sincronizat cu ultimele prevederi legale în materie, astfel încât personalul medical, cel auxiliar și TESA să își poată desfășura activitatea în condiții optime.

Este cel de-al treilea Contract Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități aflate în subordinea ASSMB, precedentele fiind semnate în 2011 și 2017, iar acest fapt demonstrează o abordare constructivă constantă din partea instituției noastre și menținerea unei relații deschise, de încredere chiar, cu sindicatele care îi reprezintă pe angajații noștri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.