Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU Iurie Leancă, candidat la președinția Moldovei: 'Igor Dodon trebuie oprit'

Iurie Leancă, fostul premier al Moldovei, este unul din candidații pro-europeni rămași în cursa prezidențială. Diplomat cu experiență, a fost ministru de externe în mai multe guverne pro-europene, a fost Prim-Ministru în perioada în care Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE. A plecat din partidul condus de fostul Premier Vlad Filat, care astăzi este la închisoare, și a înființat Partidul Popular European.

Domnule Leancă, am văzut agitația din ultimele zile, ați dorit să vă retrageți, după care v-ați răzgândit, azi ați anunțat că rămâneți în cursă. O schimbare radicală în 24 de ore. Ce s-a întâmplat, care au fost motivele retragerii dvs, dar și a revenirii asupra deciziei.

Așa este. Ieri am vrut să ma retrag din cursă pentru a o ajuta în acest mod pe Maia Sandu. Până ieri știam că este o luptă strânsă pentru accederea în turul 2. Doamna Sandu se bătea cu domnul Lupu. Am considerat că e mai bine să mă retrag în favoarea Maiei, pentru ca ea avea mai multe șanse decât Lupu, în turul 2, în fața lui Dodon. Eu consider că răul cel mai mare pentru Moldova este întoarcerea țării cu fața spre Est. Domnul Dodon promovează această idee, inclusiv denunțarea Acordului de Asociere, el trebuie oprit. Revenind, m-aș fi retras în favoarea Maiei, pentru a-i aduce un bagaj de voturi suplimentar, astfel încât să fim siguri că ajunge în turul 2.

După tot ce am văzut ieri, decizia de retragere a lui Lupu, reacția total emotională și irațională a Maiei, de a respinge electoratul PDM, mi-am dat seama că există riscul ca Dodon să câștige din primul tur. Ieri, Maia Sandu a dat cu piciorul la votul a aproape 200 000 de alegători. Înțeleg, conducerea PDM e răul absolut, dar oamenii care votează PDM nu sunt nici infractori, nici criminali. Ca om politic, nu poți respinge voturile oamenilor. Maia Sandu, prin declarațiile sale, a creat un mare risc, a trimis votanții PDM spre alt candidat sau i-a determinat să renunțe la vot. De aceea, am zis azi că merg mai departe și le propun moldovenilor să urmeze a treia cale, a soluțiilor și a discursului rațional. Acest electorat trebuie convins, să iasă la vot, să voteze un Președinte pro-european.

Ați avut negocieri cu Maia Sandu?

Nu, nu am avut. Dânsa nu știa că vreau să mă retrag. Mi-am convocat doar partidul pentru a-i anunța. Între timp domnul Lupu și-a anunțat decizia și evenimentele au luat o altă turnură.

Rămâneți în cursă, dar dacă ați dorit să vă retrageți pentru Maia, atunci implicit recunoașteți și că sunteți mai slab cotat în sondaje. Credeți că aveți vreo șansă acum?

Fiecare candidat are șansa lui. Acum, principalul pericol pentru Moldova este ca Igor Dodon să câștige cursa din primul tur. El are un electorat fidel, în jurul cifrei de 42%. La această oră nimeni nu mai poate să prevadă evoluția rezultatelor electorale. Votanții nu sunt roboți pe care îi trimiți la vot și le spui cu cine să voteze. Alegătorii își aleg singuri opțiunea de vot, indiferent de recomandările liderilor de partid. Cred că dacă mă retrăgeam, după decizia lui Lupu de a se retrage și după greșeala Maiei Sandu, riscam ca mulți dintre cei care mă votează să nu se ducă la vot. Îi măream șansele lui Dodon de a câștiga din primul tur.

Am văzut că mulți dintre concurenții electorali vă acuză de faptul că sunt omul lui Plahotniuc, că răspundeți la comenzile lui și că încercați să îi faceți jocurile politice.

Acum cred că se poate vedea cel mai bine că nu sunt omul lui Plahotniuc. Îmi iau singur deciziile și nu am absolut nicio legătură cu el. Nu am făcut afaceri împreună, nu am avut avantaje, absolut nimic. Din păcate în Moldova, a ajuns să fie o bătălie a două trusturi de presă care folosesc imaginea negativă a două persoane cu intenția de a denigra și alte persoane. Trustul lui Țopa care l-a susținut activ pe Andrei Năstase și acum pe Maia Sandu duce campanii de linșaj mediatic la adresa oricărui oponent politic. Dacă ești împotriva lor, atunci ești omul lui Plahotniuc. La fel și trustul lui Plahotniuc: dacă ești un adversar al lui, fii sigur că trustul său de presă al lui te va lovi cât se poate de tare.

Din păcate, am fost lovit din toate părțile în această campanie. Iar cei care au urmărit atent campania pot confirma acest lucru.

Este o acuzație voalată la adresa Maiei Sandu faptul că este susținută de televiziunea lui Țopa.

Nu. Știu clar că Maia nu are nicio legătură cu Țopii. Dar persoanele care s-au pus în spatele Maiei au fost și sunt controlate de Victor și Viorel Țopa (condamnați penal, n. red)

Credeți că Moldova are o șansă să rămână în U.E Va câștiga Dodon în turul 2?

Voi face tot ce îmi stă în putință ca Dodon să piardă, iar noi să rămânem pe drumul spre Vest, să continuăm procesul de integrare europeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.