Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU Şeful SIIJ, după asaltul declanşat de procurorii CSM: 'Se pune o presiune enormă ca această Secţie să nu-şi poată desfăşura activitatea'

Inquam Photos / George Calin
gheorghe stan

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a lansat, joi, un adevărat "asalt" asupra Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Porivit procurorilor din CSM, prin solicitarea repetată de către SIIJ a dosarului "Tel Drum" s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Secţia pentru procurori a CSM a dispus totodată un control al Inspecţiei Judiciare la SIIJ privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării SIIJ până la data de 1 aprilie.  Secţia pentru procurori a mai hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

"Dosarele sunt constituite pe criterii clar definite de legi şi regulamente"

Gheorghe Stan, procurorul-şef al SIIJ, reacţionează la deciziile procurorilor din CSM, într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO. Acesta afirmă că nu intenţionează să explice activitatea judiciară care se desfăşoară într-un dosar sau altul, însă dă asigurări magistraţilor că SIIJ respectă legea.

"Pe de o parte, statutul meu de magistrat nu-mi permite o asemenea eroare, iar pe de altă parte, evaluarea unei astfel de activităţi o face fie procurorul de caz, fie, dacă va fi cazul, judecătorul. Însă aş dori să asigur întregul corp al judecătorilor şi procurorilor că activitatea Secţiei se desfăşoară în limitele legii, că nu există persoane cercetate, ci doar fapte, că dosarele sunt constituite pe criterii clar definite de legi şi regulamente. Din perspectiva mea, este regretabil că s-a ajuns la o asemenea presiune mediatică cu privire la activitatea desfăşurată de Secţie", declară Gheorghe Stan.

"Secţia este ţinta unor atacuri repetate absurde, aflate la limita legii"

Şeful SIIJ vorbeşte despre atitudinea unor persoane faţă de activitatea Secţiei, care este generată de calitatea unor pesoane din anumite dosare penale. Potrivit lui Stan, Secţia pentru procurori a CSM nu a manifestat echidistanţă şi echilibru în evaluarea activităţii SIIJ.

"Este regretabil că activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie să fie raportată doar la anumite dosare. Aş fi dorit ca procurorii din cadrul Secţiei corespunzătoare a CSM să manifeste echidistanţă, echilibru şi rezervă cu privire la activitatea SIIJ şi mai ales cu privire la cauzele care se află în curs de urmărire penală la această Secţie. Actul de justiţie nu trebuie să fie evaluat raportat la calitatea unor persoane în anumite dosare penale. Să se arunce anateme cu privire la legalitatea efectuării urmăririi penale în cauze aflate în lucru sau la care s-a dat o soluţie de curând, în situaţia în care acestea sunt discutate în spaţiul public de către un alt magistrat procuror, care se presupune că ştie foarte bine ce implică activitatea de efectuare a urmăririi penale şi mai ales de administrare a probatoriului este cu atât mai neproductiv sistemului judiciar, lăsând urme de îndoială cu privire la imparţialitatea acestuia", a declarat Gheorghe Stan.

"Secţiei pentru procurori a CSM nu face decât să polarizeze şi mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între procurori buni şi răi"

Gheorghe Stan afirmă că SIIJ este ţinta unor atacuri la limita legii, iar modul de gestionare a mijloacelor de probă din dosare nu poate face obiectul unor cercetări disciplinare, în contextul controlului dispus de procurorii CSM la SIIJ. Fără să menţioneze nume, şeful SIIJ face trimitre la comentariile procurorului Ban, membru CSM, în şedinţa de joi.

"Am observat astăzi că Secţia pentru procurori din cadrul CSM a emis judecăţi de valoare. Efectiv a fost un adevărat rechizitoriu cu privire la activitatea desfăşurată de către procurorii din cadrul SIIJ. Este evident pentru orice persoană de bună credinţă că Secţia este ţinta unor atacuri repetate absurde, aflate la limita legii. Ce s-a întâmplat astăzi la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM nu face decât să polarizeze şi mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între procurori buni şi răi, între cei care respectă legea şi cei abuzivi. În cazul de faţă, în ultima categorie sunt încadraţi procurorii din cadrul SIIJ. Este regretabil că un alt procuror, fie el şi membru al CSM, să acuze şi apoi să constate cu de la sine putere, prin votul său, că modul în care funcţionează Secţia este unul total necorespunzător. Mai mult, să solicite şi să ia act de încălcarea independenţei procurorilor din întreg Ministerul Public şi din DNA, făcând referire la o cauză penală aflată în curs de soluţionare. Aş vrea să punctez opiniei publice că modul în care magistratul interpretează şi aplică dispoziţiile legale într-o cauză nu este susceptibil de încadrare într-o abatere disciplinară. Cu atât mai mult, astfel de discuţii nu ar trebui să aibă loc într-o secţie pentru procurori a CSM. În mod constant, ÎCCJ, în completurile de 5 judecători, a constatat că excede limitelor contenciosului disciplinar analiza modului în care magistratul interpretează şi aplică normele procedurale. Altfel spus, legalitatea mijloacelor de probă administrate într-un dosar revine organelor judiciare, întrucât o asemenea analiză presupune exercitarea unor prerogative jurisdicţionale. În acest context, este cu atât mai grav cu cât un organ administrativ constată arbitrar că modul de soluţionare al unui conflict de competenţă ivit în cursul urmăririi penale, într-o cauză penală ar pune presiune şi ar afecta independenţa procurorului de caz, fără existenţa unei soluţii definitive date în respectiva cauză", spune şeful SIIJ.

"Nu-mi amintesc de vreo îngrijorare a aceleiaşi Secţii, legată de alte dosare controversate"

Gheorghe Stan reproşează Secţiei pentru procurori a CSM că nu reacţionează la alte cazuri, cu adevărat revoltătoare, în vreme ce pune presiune pe SIIJ.

"De asemenea, observ o îngrijoare în ceea ce priveşte dosarul pe care procurorii SIIJ l-au clasat de curând, vizând un oficial european, dar şi cu privire la un alt dosar penal aflat în curs de urmărire penală. Însă nu-mi amintesc de vreo îngrijorare a aceleiaşi Secţii, legată de alte dosare controversate. Dosare în care, de exemplu, un fost procuror general al României a fost forţat să-şi dea demisia sau alte dosare pe care noi le găsim ţinute în nelucrare de ani de zile. Noi suntem acuzaţi - o secţie care funcţionează doar de câteva luni, la un sfert din capacitatea din schemă - că nu ştim să prioritizăm dosare? Este clar pentru mine că se pune o presiune enormă şi piedici nenumărate, ca această Secţie să nu-şi poată desfăşura activitatea în mod corespunzător. Din ce motive? Am să las opinia publică şi magistraţii de bună credinţă să tragă singuri concluziile", afirmă Stan.

Şeful SIIJ apreciază "că această atitudine reprezintă o încălcare a independenţei procurorilor acestei secţii şi deja sunt acte şi fapte certe care conduc spre concluzia unei veritabile manifestări de imixtiune în activitatea acesteia".

"SIIJ îşi desfăşoară şi îşi va desfăşura activitatea în continuare în condiţii de legalitate, independenţă şi imparţialitate"

"Avem în derulare un control al Inspecţiei Judiciare, dispus tot de Secţia pentru procurori a CSM, iar acum înţeleg că urmează alte asemenea controale. În 20 de ani de carieră, nu am auzit să se fi dispus atâtea controale la o structură de parchet câte s-au dispus la această Secţie care nu are nici şase luni de la operaţionalizare. În astfel de circumstanţe, procurorii acestei secţii îşi vor desfăşura în continuare activitatea cu respectarea legii, cât şi a independenţei magistraţilor, cum sunt ele stipulate în legislaţia internă şi internaţională. Încă o dată, vreau să asigur opinia publică, contrar celor afirmate în spaţiul public, că SIIJ îşi desfăşoară şi îşi va desfăşura activitatea în continuare în condiţii de legalitate, independenţă şi imparţialitate", concluzionează Gheorghe Stan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.