Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU VIDEO - Ce îi reproșează președintele UDMR lui Dacian Cioloș

Inquam Photos / Octav Ganea
kelemen hunor Inquam Photos

Kelemen Hunor a declarat recent că varianta în care Dacian Cioloș ar fi premier și după alegeri este una corectă, acesta având o imagine bună. Președintele UDMR are însă și un reproș la adresa premierului, legat de respectarea deciziilor Parlamentului. Reproșul liderului maghiar a fost formulat într-un interviu pentru stiripesurse.ro, pe fondul discuției despre criticile aduse de Marko Bela Platformei România 100, a lui Dacian Cioloș.

Interviul integral va fi publicat pe www.stiripesurse.ro, miercuri, 9 noiembrie.

Vezi și: Kelemen Hunor, despre alegerile din SUA şi al treilea război mondial/ VIDEO

Reporter: - Dumneavostră l-ați apreciat pe domnul Cioloș pentru prestația dânsului din poziția de premier. În schimb, predecesorul dumneavostră în fruntea UDMR (Marko Bela - n.r.) a avut unele cuvinte critice la adresa Platformei Cioloș. Spunea că nu este menționată deloc problema minorităților.

Kelemen Hunor: - Există o jumătate de frază. Dacă am un reproș - dar nu vreau să vorbesc eu despre reproșuri, că nu este cazul -, dacă lipsește ceva din acel text, din acea platformă, tot despre acest lucru aș vorbi și eu. Relația între români și maghiari, între majoritate și o minoritate, într-o abordare politică când ești foarte aproape de centenarul Unirii, 1918-2018, cred că este un lux să nu vorbești despre această realitate și despre această necesitate de a restabili permanent, de a reseta relația dintre majoritate și minoritate. Eu nu mi-am propus în această perioadă să fiu criticul lui Cioloș, nici al lui Dragnea, nici al lui Tăriceanu. Nu ăsta e scopul meu. Scopul meu este de a vorbi despre ceea ce propunem noi, despre candidații noștri, despre aștepările comunității noastre, așteptările comunităților din Transilvania până la urmă. Vom vedea mai târziu ce se va întâmpla. Dacă pot să-i reproșez ceva lui Dacian Cioloș, eventual, în această perioadă de un an de zile - și nu legat de platformă, pentru că platforma cuprinde niște principii și valori de bun-simț și lipsuri care pot fi corectate -, ar fi că nu a ascultat și nu a ținut cont de votul Parlamentului în două cazuri.

Reporter: - Moțiunile simple.

Kelemen Hunor: - La moțiunile simple. E adevărat că are constituțional posibilitatea de a alegere dacă ține cont sau nu, dar când ești tehnocrat sau, mă rog, ai fost votat ca un guvern tehnocrat și respecți principiile parlamentarismului și vrei să ții cont de acel rol al Parlamentului de a controla Executivul, ceea ce la noi nu prea se întâmplă, totuși ar fi trebuit să țină cont de ce a votat Parlamentul. Sigur, poate e un aspect mai puțin important în acest moment. Mai ales în cazul Ralucăi Prună eram aproape de campanie, de alegeri. Unde să mai găsești un ministru care să vrea să stea o lună și jumătate? Și în cazul Achim Irimescu era o chestiune care putea fi discutată. Dacă eu aș fi fost prim-ministru, aș fi ținut cont de ce spune Parlamentul. Mai ales că Cioloș, extrem de rapid, a făcut schimbări acolo unde a simțit că e nevoie. Din acest punct de vedere, chiar vorbeam cu cineva zilele acestea că tehnocrat nu înseamnă că te pricepi la ceva. E o sintagmă frumoasă. Am văzut, tehnocrații au fost schimbați pe bandă rulantă în acest an, că nu au știut să conducă ministere, nu au avut rezultate, au greșit. Și mai sunt mulți care au greșit și au rămas în funcție. Dar premierul a fost extrem de ferm în această privință și, unde a trebuit, a făcut schimbarea. Nici nu știu câți miniștri au fost schimbați într-un an de zile. Bănuiesc că majoritatea nu a fost audiată în Parlament din cei care acum se află în funcție. Dar părerea mea despre premier, în mare, nu s-a schimbat. În UDMR, sigur, avem abordări diferite, nu trebuie să fim cu toții de aceeași părere. Ar fi culmea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.