Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU VIDEO - Ce nu se știa despre Victor Ponta: Trecut, prezent și viitor

ponta stiripesurse

Fostul premier și lider al PSD, Victor Ponta, a acordat un amplu interviu pentru STIRIPESURSE.RO în care a vorbit despre toate temele de mare interes. Cum s-au făcut jocurile în interiorul USL, de ce a demisionat din funcția de premier, cum a pierdut alegerile în fața lui Klaus Iohannis, cum vede scandalul ”cucuveaua mov”, dar și ce planuri de viitor politic are în acest moment. Toate aceste teme le veți regăsi în materialul care urmează.

Citește și: SONDAJ - Prăpastie mare între PSD și PNL. Surpriză MAJORĂ din partea USR

Citește și: SONDAJ - Surprize mari în topul încrederii: revenire în forță pentru Iohannis

Citește și: SURSE - De ce s-a ANULAT ședința BPN a PNL, în care trebuiau validate listele la parlamentare

Citește și: ULTIMA ORĂ - Miting cu 50.000 de oameni în București. Când va fi și cine e organizatorul

Citește și: Tăriceanu, lovitură DEVASTATOARE pentru DNA: apel către toți parlamentarii

R. Domnule Ponta, aveți cucuvele pe acasă?

V. P. Am mai primit, de-a lungul vieții, da, am mai primit cucuvele, dar nu de la Ghiță, asta pot să vă spun.

 

R. Înțeleg că este o altă doamnă care trimite cucuvele.

V.P. Da, este o pasiune înțeleg publică, deși cred că adjunctul doamnei Kovesi este mai cunoscut în rândul nostru, domnul Iacob.

 

R. În ultimii patru ani, ați primit cucuvele acasă?

V.P. Nu-mi amintesc.

R. Despre acest caz care ține atenția opiniei publice. Cum a fost atunci în Guvern cu respectiva comisie care ar fi trebuit să o albească pe Laura Codruța Kovesi?

V.P. Apreciez tentativa ta, dar am rezistat până acum, în sensul în care este un dosar pe rol, în care nu știu dacă voi fi sau nu citat. Nu mi-a plăcut și nu vreau să o iau pe urma lui Băsescu să povesc, ca să zic așa, din casă. Mi se pare că este o decădere. Eu am respectat funcția de prim-ministru, dar dacă încep eu să povestesc tot ceea ce am aflat ca prim-ministru, nu că nu terminăm într-o lună, că nu terminăm, dar cred că aș decădea eu însumi. Nu vreau să povestesc despre aceste lucruri.

Am făcut-o singur sau am răspuns la o întrebare, despre o întâlnire pe care am avut-o când nu eram prim-ministru, dar nici acolo nu am dat detalii că nu-mi place să povestesc lucruri ciudate.

 

R. Am vorbit cu ceilalți lideri USL, Crin Antonescu sau Daniel Constantin, care spuneau că ei nu știau nimic despre scandalul acesta.

V.P. Despre chestia cu plagiatul? Da, cred că spun adevărul, da. Crin nu era în niciun Guvern atunci și Daniel Constantin abia preluase ministerul Agriculturii. Da, chiar cred că nu știau.

 

R. Dar Băsescu știa?

V.P. El a declanșat, de fapt, toată nebunia. Traian Băsescu cu Daniel Funeriu și o doamnă apropiată domnului Funeriu. Ei s-au inspirat după povestea din Germania cu ministrul Apărării , însă Mugur Ciuvică a fost mai rapid decât ei. Dacă ne uităm din punct de vedere cronologic, domnul Ciuvică a lansat povestea cu plagiatul doamnei Kovesi și pe urmă Băsescu și Funeriu au lansat-o pe a mea. Există o diferență legală fundamentală. Eu mi-am început teza în 2003 și am început-o în 1999, când nu eram deloc om politic și nici nu-mi trecea prin cap să fiu om politic. Eram asistent universitar și nici nu-mi trecea prin cap să fac doctoratul. Legea care reglementează statutul titlurilor de doctor și toate celelalte este Legea 1/2011. Din câte știu eu și din câte am aflat din presă, lucrarea doamnei Kovesi este realizată după intrarea în vigoare a legii. Eu sunt sigurul caz din istorie și voi rămâne așa probabil, la care s-a judecat pe o lege din 2011 pentru ceva ce am făcut în 2003. Adică e ca și cum eu v-aș amenda pe dumneavoastră că ați fumat acum să ați fumat acum 5 ani pentru o lege care a intrat în vigoare acum. Dar la mine a fost o chestie politică și, din câte știu eu, ideea a fost a domnului Funeriu, foarte supărat că și-a pierdut funcția de ministru și la care Băsescu, în stilul lui, Băsescu seamănă foarte tare cu Nero pentru că înainte dă foc la tot și apoi regretă, dar în stilul lui a fost de acord să dea foc la țară, doar pentru că, vă aduceți aminte, trecuse o moțiune de cenzură și USL era foarte sus. Efectul nu a fost cel pe care l-a dorit Băsescu, pentru că dacă îmi aduc aminte am obținut o victorie extraordinară la alegeri.

 

R. În acest caz, avem un prim verdict în cazul doamnei Kovesi, care spune că nu a plagiat.

V.P. Același cu al meu.

 

R. Da, corect. Însă mai avem și două anchete jurnalistice care arată că doamna Kovesi a plagiat. Mă refer la ancheta lui Mugur Ciuvică și, mai recent a doamnei Emilia Șercan, care nu prea a dat greș cu analizele de până acum. Ce ar trebui să facă doamna Kovesi în caz că se dovedește oficial că a plagiat?

V.P. Bun, asta dacă se dovedește că a plagiat, sigur că răspunde din toate punctele de vedere. Eu vreau să spun însă altceva. Au existat niște decizii în 2012, pentru că analiza trebuie făcută și vis a vis de lege, pentru că, sigur, nu poți să compari o lucrare din secolul 18 cu una din secolul 20. Lucrarea mea este din 2003, lucrarea lui Kovesi este din, iar verdictul a fost dat de aceeași oameni. În 2016, pe o acțiune 100% politică, condusă de Guvernul tehnocrat, la care ministrul Curaj a spus că este ilegal ceea îmi cereți și prefer să plec din funcție și atunci l-au adus pe domnul Negulescu.

 

R. Mircea Dumitru.

V.P. Așa știam că este numele din dosarul de la Securitate, pe care l-am citit și eu ca și dumneavoastră, despre care știam și eu încă din 2012, că am întrebat și eu cum a ajuns domnul respectiv rector și mi s-a spus că l-a pus Băsescu pentru că îi are dosarul la Securitate. Asta mi-au spus mie niște oameni. Domnul Negulescu a făcut un lucru extraordinar: a făcut o sesizare ca și rector, pe care apoi a aprobat-o ca și ministru, ceea ce s-ar numi pentru Guvern conflict de interese, dar asta e altceva. Domnul Dumitru și cu domnul de la CNATDCU, cel care tocmai a demisionat și care a candidat pentru funcția de președinte al Academiei Române și care a spus că din cauza PSD a pierdut, pur și simplu a vrut niște execuții politice. N-a citit nimeni teza mea, vă spun sigur, că am vorbit cu oamenii de acolo. Nici a mea, a lui Oprea, nici a lui Tobă, nici a lui Pandele. Ei au avut de executat politic niște PSD-iști sau, mă rog, lideri, după care nu au mai analizat nicio altă teză. Ce am regretat eu, de fapt, din nou, ca să atace politic câțiva oameni din PSD, sincer nici eu nu cred am pierdut ceva politic, nici domnul Negoiță nu cred că este mai puțin primar, câștigă din nou Sectorul 3, în schimb au dat foc la o chestie uriașă și când dai foc, asta e, se ajunge și unde nu vrei. A fost o acțiune pur politică, identică cu cea din 2012, făcută cam cu aceeași oameni pe care îi controlezi cu niște lucruri din trecut. Aveți impresia că acum după cazurile Ponta, Tobă, Oprea, Negoiță, Pandele s-au rezolvat toate problemele cu tezele de doctorat din România? Nu! Dacă faci dreptate, faci pentru toată lumea. Era doar o chestiune de timp să se ajungă și la doamna Kovesi, așa cum este o chestiune de timp să se ajungă și la mulți alți oameni. Și aici, și în marea poveste cu corupția, se greșește într-un punct fundamental și anume nu spui care-i momentul zero. Adică spui, domnule, de azi încolo nimeni nu mai fumează. Tu poți să te duci să spui că sunt vinovați toți cei care au fumat în ultimii 50 de ani, dar nu-l iau decât pe dușmanul meu, pe ceilalți nu. N-ai cum! Mai devreme sau mai târziu lucrurile astea nu vor ține. Minte puțină și lipsă de strategie și este bine venit.

 

R. Nu avem momentul zero, dar nici nu se știe care va fi finalul.

V.P. Nu și nici nu vom avea. Vom avea un război de ăsta în care, știți ce cred oamenii și ăia amărâți care stau acum cu apa în case și ceilalți. Ei zic: domnule, asta e este o bătălie între șefi, o bătaie la vârf din care noi nu câștigăm nimic. E genul de bătălie pe care am văzut-o de când fac politică și în 2012, și în 2014, o bătălie în care oamenii au pierdut. Noi între noi politicienii, nu avem de pierdut pentru că cine ne susține o face în continuare, cine nu, oricum nu ne va susține. Ce cred că este greșit aici. Cred în continuare că doamna Kovesi acționează ca un om politic 100%.

 

R. De ce spuneți lucrul acesta?

V.P. Păi, de exemplu, de ce apără în numele DNA, că nu a acuzat nimeni DNA că a plagiat. Nici nu era șefa DNA în 2012. E ca și cum, dacă eu trec acum pe roșu și mă sancționați, eu să spun că a-ți vrut să sancționați PSD și vă dau un comunicat de la PSD, n-ați considera că este ciudat? Eu am trecut pe roșu, eu, Ponta, nu altcineva. Ăsta e genul de acțiune al oamenilor politici: dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și-n uzine și în clasa muncitoare și acum sigur că, cine are de pierdut? DNA are de pierdut, pentru că folosit ca scut într-o chestiune personală a doamnei Kovesi, dar cred că este o tactică foarte greșită.

 

R. Aș vrea să vă întreb cum se desfășurau șprițurile din vie.

V.P. Termenul vie este corect, termenul șpriț nu este corect.

 

R. Dar ce se consuma? Vin?

V.P. Păi, în podgorii se consumă vin, da. Cred că era toamnă, deci probabil că era must. A fost o întâlnire la care eu nu știam că vine doamna Kovesi, nici doamna Kovesi nu știa că vin eu și Sebi Ghiță a vrut să ne împrietenească.

 

R. Regretați că i-ați acordat susținere doamnei Kovesi?

V.P. Nu regret niciodată decât lucruri care sunt legate de oameni, în general. Regret că n-am putut să fac mai mult pe zona de economie, de social, de viața oamenilor, însă decizii strict personale? Am luat mii de decizii personale. Am numit oameni în funcții, am numit, am propus, unii chiar au făcut lucruri bune, alții au greșit. Sigur, când ești într-o funcție de genul acesta, nu se pot face doar lucruri bune. Nu am ce să regret și nu sunt eu cel care evaluez.

 

R. Domnul Băsescu a făcut o serie de afirmații de-a dreptul șocante. O acuza pe doamna Kovesi că este foarte ”umblată” printre politicieni. Citez: Afrodita Kovesi este foarte ”umblată” printre politicieni.

V.P. Bun, doamna Kovesi nu ar fi apucat să cunoască niciun politician, dacă nu era Traian Băsescu, care să o promoveze și deocamdată domnul Băsescu este autorul tuturor lucrurilor. Sincer, nu cred că există și am adversari politici mai actuali, dar nu cred că cineva a făcut atâta rău României în ultimii 100 de ani, cât a făcut Băsescu. Sigur, au fost o mulțime de întâlniri private, dar niciuna nu a fost ilegală, ca să zic așa. Eu nu vorbesc, în general, despre asta, dar nu cred că există un om de anumit nivel în România care să nu mă fi întâlnit. Cred că asta e datoria mea, ca reprezentant al unei funcții înalte. Bun, nu te vezi cu interlopi, cu infractori, cu cine știe ce oameni periculoși.

 

R. Mai degrabă șochează faptul că s-a ajuns la nivelul ăsta de discuție.

V.P. Tocmai de aceea, pentru că pentru mine Băsescu reprezintă antiteza, tot ce face el, mie mi se pare rău, deci eu vreau să fac diferit. Nu o să mă vedeți pe mine, după ce nu mai am o funcție, nu am avut-o pe cea de președinte, dar am fost prim-ministru, însă nu o să mă vedeți în fiecare seară la televizor, ca o țață, să povestesc cine a fost la mine în birou, ce mi-a zis el, ce i-am zis eu, ce mi-a adus, ce mesaje. Mi se pare că, de fapt, nu respecți funcția pe care oamenii ți-au dat-o și din acest motiv nu aș vrea să cobor perioada în care am fost prim-ministru la nivel de bârfe și de impresii.

 

R. Ca să trecem puțin la alt subiect. PRU vă foloseşte imaginea cu permisiunea dumneavostră?

V.P. Nu, n-au vorbit cu mine.

 

R. Dar le-ați cerut să nu mai folosească imaginea dumneavostră? Știu că ați avut o discuție cu Liviu Dragnea...

V.P. Am avut o discuție cu Liviu și l-am întrebat: 'Ce e bine să facem?' Ce să fac, să-i dau în judecată?

 

R. Domnul Dragnea părea destul de deranjat săptămâna trecută, într-o emisiune la Antena 3.

V.P. Pentru că are câţiva prin jurul lui, nişte oameni, nu vă spun numele că nu ştiţi cine sunt, cică-s lideri PSD, care cu asta se ocupă: mă toarnă acolo, mă rod... Dar Liviu a trecut prin astea de-a lungul vieţii. L-au săpat şi pe el tot felul de pigmei, şi a înţeles foarte bine. Mi-a zis: 'Avem prezentarea programului.' Am fost împreună la prezentarea programului, suntem împreună în campanie. Eu nu cred că cineva care ar vota PSD pentru Ponta se duce şi votează PRU. Va vota PSD, că Ponta e la PSD. Pe de altă parte, există un electorat de 10%, 15% poate, care nu se regăseşte în PSD, aşa cum e, cu Ponta. Zice: 'Vedeţi voi, nu te-ai certat cu Barroso când ţi-a dat lista, nu ai zis de nu ştiu cine.' Acel electorat va fi reprezentat de PRU, de Marian Munteanu, de altcineva. E un alt electorat.

 

R. Cum reușește PSD să se mențină sus, în ciuda faptului că în ultimii ani a pierdut lideri cu greutate?

V.P.Este foarte simplu. PSD, de fapt, reflectă nevoile, așteptările unui electorat, care există acolo. Știți că s-a spus că o să dispară PSD, că mor susținătorii. Nici vorbă de așa ceva. Eu am luat în 2014 mai multe voturi decât Adrian Năstase sau decât Mircea Geoană, chiar dacă am pierdut ca și ei. Eu vorbesc în număr absolut. Prezența a fost mai mare, dar până la urmă mai mulți oameni s-au dus și au pus ștampila pe un candidat PSD. PSD este un partid care, dacă are o conducere dezastruoasă, obține, ca în 2007 doar 23%, dar în jur de 30%, iar dacă are o conducere bună sau un context favorabil ia 40 și ceva de procente.

 

R. În partid există acel studiu, cât o carte, bănuiesc că-l știți și dumneavoastră, care arată că există un trend favorabil, care ar putea duce PSD la 50%.

V.P. Doamne ajută, dar e greu!

 

R. Nu e înfricoșător, chiar și pentru PSD?

V.P. Nici vorbă, ar fi foarte bun! Însă să aibă cu cifra patru în față este posibil.

 

R. La un scor cu cifra patru în față, faceți Guvern?

V.P. Categoric, da! Așa ar trebui! Este posibil un scor cu patru în față, în primul rând pentru că am rămas uniți, pentru că PSD are oameni cunoscuți la nivel central, are program. În al doilea rând, pentru că PNL sunt foarte slabi, hai să fim sinceri, iar în al treilea rând, un lucru pe care l-am discutat și cu Liviu Dragnea, în ziua în care mi-am prezentat demisia și am spus: Liviu, uite îmi voi prezenta demisia și am zis că dacă vom rămâne la guvernare, oamenii se vor concentra pe lucrurile rele, le vor pierde din vedere pe cele bune și vom pierde alegerile din 2016. Dacă guvernaează ei, că era clar că Iohannis își va pune Guvernul Lui, oamenii vor face comparație și eu cred că prin comparație vor vrea să voteze PSD. Deci, sacrificăm un an ca să câștigăm patru sau câștigăm un an și pierdem patru și atunci, împreună, amândoi, am luat acea decizie. A fost foarte greu și am zis bun: sacrificăm un an, oamenii văd, îl văd pe Iohannis care ar fi putut să facă ca Băsescu, adică el vrea să facă, dar nu-l lasă PSD, dacă era deștept așa făcea, însă el s-a lăcomit și a vrut să pună el pe toată lumea. Oamenii văd Guvernul actual, care e umflat cu pompa, toată propaganda. Ați văzut, când au făcut sondaje, că miniștrii tehnocrați au 1%. Când aud asta cu miniștrii care se duc la PNL sau la USR să mărească șansele. Ce șanse să mărească? Dimpotrivă, știu miniștrii care pierd voturi.

 

R. Văzându-i prestația lui Klaus Iohannis, nu v-ați pus întrebarea: ”Oare cum de am pierdut eu în fața ăstuia?”. Este inexplicabil rezultatul acelor alegeri, aveați toate cărțile în mână.

V.B. Ooo, dar sigur că mă întreb. Până nu răspund oamenii la întrebarea de ce l-au votat, nu cei din turul I.

 

R. Atunci oamenii au votat ca să nu iasă Ponta președinte.

V.P. Vedeți, v-ați oferit singur răspunsul la întrebare. Până la urmă și cei care veniseră 91% să voteze împotriva lui Băsescu, probabil că mulți dintre ei îl votaseră. Ei doreau să nu iasă Geoană. Votul negativ are această problemă, că aduce satisfacție câteva zile și pe urmă multă dezamăgire. Ce aș fi putut să fac altfel? Istoria nu se rescrie, poți doar să înveți. Eu am învățat foarte mult din ea și mai am încă de învățat.

 

R. Cum va reuși PSD să câștige alegerile prezidențiale.

V.P. Nu cred, că și în 2019 va fi la fel. PSD a câștigat o sigură dată alegerile prezidențiale, că nu vorbim de începuturi în anii 90. Pornind din anul 2000. Eu în continuare cred că atunci, dacă în turul II intrau Isărescu sau Stolojan și nu Vadim Tudor, nici atunci nu câștigam. A fost marea noastră șansă. De ce? Pentru că la 25 de la Revoluție am văzut mii, zeci de mii de oameni care încă mai credeau că vin comuniștii, care încă se uitau la mine și ziceau că sunt un fel de Stalin. Am multe defecte, dar comunist nu sunt. Sunt cam la limita de dreapta a celor de stânga, mai ales prin măsurile pe care le-am luat. Dacă după 25 de ani problema este că vin tot comuniștii, cred că aici nu este problema lui Iohannis și a lui Ponta, cred că este un pic mai complexă. Mai fac un mic comentariu. M-am uitat pe campania din 2012, nu la ceea ce am făcut noi, ci la ce au făcut ceilalți și spuneau așa, Băsescu, PDL-ul și toți ceilalți ai lui: veniți la vot că vin penalii de la USL și vor să distrugă justiția. Asta era în 2012, iar în 2016 e la fel. Domnule, minte-mă cu altceva, schimbă placa. Asta era placa din 2004, că vin penalii lui Năstase și a ieșit Băsescu, care ați văzut ce cinstit a fost, dacă însă cu alba neagra nu schimbi, dacă cu aceeași placă poți să prostești oamenii, nu schimbi placa. Pentru mine este de neînțeles și asta cu timpul poate o să înțeleg, dar acum nu înțeleg cum poți să îi aduci pe oameni la vot cu același discurs care nu are nicio legătură cu realitatea. Eu cred și întreb oamenii raționali: arăt eu a comunist? Nu, nu prea arăți, dar...

 

R. A fost greșeala aceea fantastică cu ziua de naștere pe stadion, pe Arena Națională. A fost o imagine foarte puternică

V.P. Probabil că a fost o greșeală, faci multe greșeli în campanie, așa cum multe le faci bune, dar nu are legătură cu comunismul. Așa cum nu are legătură faptul că în 2016 suntem chemați din nou la vot să apărăm DNA-ul de penalii care vor să distrugă justiția. Și în 2012 i-ați mai apărat și în 2009 și în 2008 i-ați apărat. Nu cred că este nevoie, după care de a doua zi toate revin la normal și nu mai e nicio problemă, însă o să o înțeleg și pe asta, mai particip la alegeri acum încă o dată și încă o dată și voi învăța.

 

R. Ce rol veți juca în această campanie electorală?

V.P. Voi merge în campanie alături de PSD, alături de Liviu Dragnea. Și împreună, și separat vom face campanie împreună.

 

R. Ce viitor politic vă vedeți? Spuneați că ar fi posibil să vă vedem în Guvern.

V.P. Viața-i lungă, mai am încă mulți ani de posibilă activitate politică și de asta nu vreau să mă grăbesc. Nu mai simt nevoia să mă grăbesc, m-am grăbit o dată, am făcut și lucruri bune și mai puțin bune.

R. Considerați că ați ajuns premier prea tânăr?

V.P. Da, cu siguranță și asta fost o problemă. Și un avantaj și un dezavantaj.

 

R. Pe perioada USL se luau decizii destul de impulsive, totul era un balamuc continuu.

V.P Și Crin, și eu, Crin e mai impulsiv decât mine. Amândoi am fost lideri adevărați, nu fabricați în laborator. Nu vi-l puteți închipui pe Crin sau pe mine citind de pe o hârtie sau fugind de presă să nu dăm declarații. Am fost alt gen.


R. Ce relații mai aveți cu Crin Antonescu?

V.P. Ne auzim, vorbim. Știți că suntem născuți unul după altul eu i-am dat mesaj și el mi-a dat înapoi. Ne auzim, vorbim, glumim când mai apare ceva pe la televizor. S-au normalizat relațiile de foarte mult timp. A fost o periodă mai tensionată, dar după aceea ne-am lămurit, cred, amândoi, că dacă aveam alți oameni în jur, el era acum președinte, eu prim-ministru și amândoi lideri ai USL. Oamenii de obicei se ceartă, în general, din cauza celor din jurul lor care îți spun: ai văzut ce rău, îți spunem noi ce o să-ți facă. E destul de clasic, îmi pare rău că împreună cu Crin nu am reușit să ieșim din schema asta, care de multe ori funcționează.

 

R. Un pronostic pentru alegerile parlamentare? Cum va arăta viitorul Parlament?

V.P. Eu cred că PSD poate să ia cu 4, iar PNL poate să ia sub 3.

 

R. Se repetă situaţia din 2014, din primul tur?

V.P. Da, dar nu există turul 2, slavă Domnului! Sper şi cred că ALDE va intra în Parlament, pentru că e nevoie ca PSD să guverneze. Şi dacă ar avea PSD 50%, eu tot aş fi de părere că ALDE ar trebui să fie în Guvern. Vreau să vă spun că multe din lucrurile bune pe care eu le-am adoptat ca prim-ministru, le-am adoptat venind nu de la PSD, ci venind de la partenerii de guvernare. Până la urmă, ideea că scutirea de impozit a venitului reinvestit, cu cota unică păstrată şi cu CAS-ul au fost ideile liberalilor, pe care, e adevărat, le-am aplicat eu, ei nu le-au aplicat. Ideea cu scăderea TVA-ului şi cu celelalte facilităţi fiscale au fost ideile lui Darius Vâlcov, care a venit de la PDL, şi după aceea aplicate de Eugen Teodorovici, care a venit de la PNL. Deci nu cred că toată inteligenţa şi toate lucrurile bune sunt numai din interiorul PSD. Deci ai nevoie de parteneri care să-ţi adauge la ceea ce PSD face foarte bine: partea de programe sociale, de dezvoltare regională. Aici, cei mai buni sunt la PSD, categoric. Dar v-am spus, măsuri care sunt bune, de care sunt mândru că le-am luat şi care vor rămâne şi peste 10 ani sunt măsuri care au venit de la un fost PDL-ist, Darius Vâlcov, şi aplicate de un fost PNL-ist, Eugen Teodorovici. Bravo lor! Sigur, au şi de suferit din cauza asta, dar nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.

 

R. Alte partide în parlament, în afară de cele trei menţionate?

Victor Ponta: - UDMR va fi sigur în parlament, pentru că, ştiţi părerea mea, e foarte bine ca o minoritate, cum e cea maghiară, să nu fie în afara structurilor politice. Şi oricum, prin modul în care e legea, vor intra cu siguranţă.

 

R. Deja avem două sondaje care arată USR spre 10%.

Victor Ponta: - Normal. Când eşti partidul sistemului, eu cred că sistemul poate mai mult.

 

R. Cum adică partidul sistemului?

Victor Ponta: - Păi nu simţiţi acolo, cum deodată...

 

R. E un proiect politic simpatizat, se strâng bani, oamenii donează...

Victor Ponta: - Da, sigur. Nu-i aşa că aţi strâns dumneavostră pentru USR? Sau i-au luat de la instituţii?

 

R. Nu ştiu, vă întreb.

Victor Ponta: - Ştiu şi văd lucrurile astea. Le-am învăţat. Sistemul nu mai are încredere nici în PSD, nici în PNL, şi atunci şi-au făcut partidul lor. De ce nu vă uitaţi la programul lansat de USR? Aţi văzut ceva despre drepturi şi libertăţi fundamentale acolo? Nu. Aţi văzut ceva despre reducere bugetului să zic la SRI sau la SIE?

 

R. Aţi văzut la alte partide chestia asta?

V.P. Nu, dom'le, dar celelalte partide sunt partide instituţionalizate. Ei erau anti-sistem. Aţi văzut ceva despre protejarea intereselor naţionale? Nu. oamenii sunt cu un scop acolo, vor strânge nişte voturi pe care PNL nu mai e în stare să le strângă, după care le pun tot acolo.

 

R. A avut vreun guvern după '90 curajul să taie din bugetul pentru servicii?

Victor Ponta: - Eu nu. Dar ziceam că dacă vine unul anti-sistem o să zică: 'Dom'le, nu se mai poate să dăm atâţia bani la generali, la colonei. Noi, Clotilde, Cosette, Matilde, noi nu suntem...' Ei, nu sunt. Ba sunt. Ei sunt de acolo, adică... sunt de la sursă, ca să zic aşa.

R. După cum arată peisajul, e o bătălie între servicii de nu rămâne piatră pe piatră.

V.P. Da, este.

 

R. Nu avem şef la SIE, la SRI se spune că domnul Coldea e puţin tras pe dreapta. De ce a plecat MRU?

V.P. Nu ştiu.

 

R.El zice că e bolnav, dar...

V.P. În general, mai ales în ultimii doi ani, s-a plecat din fruntea instituţiilor publice pentru că aveai sau pentru că urma să ai un dosar. Nu ştiu dacă e cazul lui MRU, dar asta e metoda. Cum ai schimbat toţi şefii? Pe procurorul general cum l-ai schimbat? Un dosărel. Pe şeful ANAF cum l-ai schimbat? Un dosărel. Pe şeful CNAS... un dosărel. Pe şeful DIICOT... un dosărel. Pe primul ministru... un dosărel. Nu ştiu dacă are şi MRU. Eu v-am zis că e o metodă eficientă. Un dosărel şi dacă nu înşelege să plece singur iese domnul Iohannis şi îi cere demisia. Asta nu înseamnă că, dacă instanţele vor menţine decizia că şi-a obţinut casa cu acte frauduloase, va demisiona şi domnul Iohannis. Doamne fereşte! Asta spuneam. Regulile se aplică la samurache, la Samson nu. Pentru căţei se aplică, pentru dulăi nu se aplică regula.

 

R. Intră sau nu intră în Parlament Traian Băsescu?

Victor Ponta: - Eu sper ca el să intre în altă parte, nu la Parlament. Vă dau exemple concrete. El a minţit cum aş şters eu datoriile la Rompetrol, deşi ştia perfect, ca preşedinte al României, om care are acces la documente, că din 2010 statul român nu mai avea nicio datorie de încasat de la Rompetrol şi că din 2010 devenise acţionar statul român, lucru care e cercetat acum de DIICOT. Dacă vă aduceţi aminte, Traian Băsescu a ieşit de la Cotroceni şi a zis: 'Am auzit că semnează Comarnic-Braşov. Vă spun eu, e caz clar de corupţie, de mită.' Cele două companii, care de data asta nu erau nici Kazahstan, nici China, era Vinci şi Strabag, Franţa şi Austria, cele mai mari companii din Europa. M-au sunat şi mi-au zis: 'Dom'le, noi nu mai vrem să avem de-a face cu România, dacă preşedintele ţării zice...' Evident că nu era nimic de corupţie. Vă aduceţi aminte că a ieşit public, când eram plecat în vacanţă, să spună ce mare hoţie cu CFR Marfă, cu privatizarea, deşi eu stabilisem cu FMI-ul, cu proceduri. Şi acum statul român ţine CFR Marfă şi dă afară oameni şi nu are bani de investiţii. Deci toate lucrurile pe care Băsescu le-a distrus pentru România, pentru un interes al lui personal, politicianism şi populist, cred că au costat România miliarde. Nimeni nu a subminat economia naţională cum a subminat-o Băsescu. La fel şi tot ce a făcut cu FMI-ul. FMI nu a cerut tăierea pensiilor şi salariilor. Le-a tăiat Băsescu şi a zis că le-a cerut FMI, lucru care ne-a dus mult mai jos decât pe toţi ceilalţi care au fost în criză în acea perioadă. Asta e, aşa se scrie istoria. Problema e dacă în continuare putem să luăm decizii nepopuliste, nedemagogice, şi putem să ne gândim la ce e bine pentru România în anii care urmează şi care sunt consecinţele faptelor noastre. Că o să treacă şi alegerile astea de pe 11 decembrie foarte repede. Vin altele. Vine guvernarea şi nu are rost să dai foc la ţară ca după aia să guvernezi ceva jefuit şi pârlit cu totul.

 

R. În ultima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD aţi avut o poziţie mai dură. Poate ne detaliaţi puţin episodul cu denunţătorii din partid.

Victor Ponta: - Da, am spus un singur lucru: că e foarte important în PSD să avem încredere între noi, că altfel aşa ajung să ne facă ceilalţi în toate felurile. Dacă există între membrii PSD oameni care au probleme şi, ca să scape de probleme, fac tot felul de denunţuri, atunci avem noi o problemă în cetate, înainte să vorbim de adversari. Şi eu am fost chemat la DNA ca martor şi am spus adevărul, nu m-am dus acolo ca să mint sau să protejez pe cineva. Problema e că în fiecare zi sunt chemaţi oameni şi li se spune: 'Zi de Dragnea!' 'Păi nu ştiu de Dragnea.' 'Zi de Ponta!' 'Nu ştiu de Ponta.' 'Zi de Tăriceanu.' Ia du-te, că dacă nu, o păţeşti tu. Am zeci de oameni care mi-au relatat şi mie, şi lui Liviu, şi lui Tăriceanu. Asta e o mare problemă. Adică dacă de frică că am făcut eu ceva rău mă apuc să scriu de Dragnea, de Tăriceanu şi de Ponta, avem o mare problemă. Şi ca partid, dar avem o problemă ca societate. Asta nu ştiu dacă se întâmpla pe vremea Gestapo-ului sau KGB-ului, când te pune să zici ceva de cineva, chiar dacă nu ştii, că altfel o păţeşti. La asta m-am referit.

 

R. Circula o vorbă în PSD, poate o ştiţi şi dumneavostră, că nu există dosar mai rău decât cel făcut de colegii de partid.

Victor Ponta: - O ştiu foarte bine, că sunt de ceva timp în PSD şi doar în PSD, nu am fost în niciun alt partid. Aş fi vrut să nu trecem prin aşa ceva în 2016.

 

R. S-a semnat un important protocol politic: partidul doamnei Macovei, M10, merge către ALDE. ALDE cel acuzat în spaţiul public, inclusiv de Macovei, că colcăie de penali. Nu ştiu dacă doamna Macovei şi domnul Tăriceanu s-ar suporta în aceeaşi cameră...

V.P. Nici nu cred că va fi cazul. Nu cred că domnul Tăriceanu va accepta să fie în aceeaşi cameră cu un asemenea personaj cum e Macovei. După ce aţi văzut chestia cu domnul Căutiş, după ce aţi văzut chestia cu domnul Turcescu, o să o vedeţi şi pe Monica Macovei şi alţi oameni. Eu vreau să vă spun un lucru: sfinţii nu există pe pământ, sunt doar lângă Dumnezeu. Cei pe care noi, din propagandă, îi facem sfinţi şi după aceea nu acceptăm că sunt şi ei oameni. Sunt foarte oameni. De obicei, cei care pozează în cei mai morali sunt cei mai imorali. Iar în cazul doamnei Macovei ştim sigur lucrurile astea. De aceea, o societate dezvoltată, matură, nu crede în poveştile astea cu salvatori. Am văzut că este o uniunea care salvează România. Dar de ce trebuie să ne salvaţi tot timpul? O dată la patru ani vrea să ne salveze cineva. Nu cred că trebuie să ne salvăm. Cred că trebuie să guvernăm bine, să facem lucruri bune. Nu ne-am maturizat ca societate democratică. În rest, am vorbit şi cu Daniel Constantin, am vorbit şi cu Călin Popescu Tăriceanu apropo de această mişcare, care mi s-a părut simpatică pentru PR. Pare aşa, legat de doamna Macovei, ca în acel banc: 'De ce l-ai adus aici?' 'L-am adus ca să-l fac de râs.' Cam aşa văd eu lucrurile legat de marea alianţă. Cei de la M10 vor şi ei să meargă la un partid, nu vor să stea cu doamna Macovei. Sincer, cum poţi să stai cu doamna Macovei? Poate dacă te cheamă doamna Prună, atunci poţi să stai, dar altfel nu e un personaj foarte simpatic şi nici nu e genul de lider.

 

R.Ce aţi făcut joi la DNA? Ce v-au întrebat procurorii de data asta?

V.P. Nimic în mod special. Dacă mai vreau să declar ceva, le-am spus că am declarat în faţa judecătorului Înaltei Curţi, care de altfel a şi aprobat cererea mea, dovadă că aveam dreptate.

 

R.Pare că dosarul stagnează, nu se întâmplă nimic.

V.P Păi ce să se întâmple? Să-i dăm un mandat de arestare lui Tony Blair sau lui John Podesta, care este şeful de campanie al doamnei Hillary şi probabil viitorul şef al Administraţiei Prezidenţiale.

 

R. Să nu ne implicăm noi în campania electorală din SUA?

V.P. Eu zic să nu. Ne ajunge cât ne implicăm în a noastră. Să-i lăsăm pe americani aşa cum sunt, cu corupţii lor. Noi îi omorâm doar pe ai noştri, pe ai altora nu. Sincer, e absurd, dar le ducem pe toate cu zâmbetul pe buze.

R. Dumneavostră, în calitate de premier și de om politic în general, ați avut o relație bună cu Turcia și cu președintele Erdogan, ați fost în favoarea moscheii de la București, pe când PRU și președintele Diaconu au fost poate cei mai vocali adversari ai proiectului.

V.P. Nu trebuie să fie de acord cu mine.

 

R. Poate ar trebui să-i întreb pe dânșii cum se împacă susținerea față de dumneavostră cu proiectul moscheii, dar vă întreb și pe dumneavostră.

V.P. Eu pot să vă explic punctul meu de vedere. Cât am fost prim-ministru, am considerat că unul dintre obictivele fundamentale ale guvernării pe care am condus-o este echilibrul interconfesional. Aici tot de la minciunile lui Băsescu a pornit totul, cu mega-moscheea. O moschee pe care Băsescu o promis-o. Nu are rost să vă aduc aminte că el a semnat-o, după care eu a trebuit să o dau, că altfel ziceam că nu sunt de acord cu cea zis președintele României. Dincolo de acest teren, pe care nu s-a mai construit nimic, Guvernul pe care l-am condus a bani pentru refacerea Sinagogii din București, a dat bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, a dat bani pentru refacerea bisericilor greco-catolice din Transilvania, am sprijinit (nu cu bani, că nu ne-au cerut) cu partea de legislație bisericile neoprotestante, care mi-au spus că există o discriminare în ceea ce privește învățământul confesional față de învățământul de stat. Am transmis ca prim-ministru mesaj și de Paștele evreiesc, și de Ramadan, și de Paștele Catolic, pentru că eu cred că asta e obligația unui prim-ministru într-o țară europeană, să țină cu toată lumea. Altfel, chestiunile astea cu cruciadele mi-au plăcut, le-am studiat și eu, dar au fost acum 1000 de ani. Cel mai rău mi s-a părut Băsescu, care sunt convins că nu crede în nimic, nici în Dumnezeu, nici în Alah, nici în Iahve, în nimic, în stilul lui tipic de demagog, pe o moschee pe care el s-a angajat în numele României să de-a terenul, a devenit un cruciat palatin, mai avea puțin și își punea un cearșaf cu crucea pe el.

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.