Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interviul dat de prințesa Diana din 1995 de la BBC încă stârnește controverse: televiziunea nu a reuşit să se ridice la standardele sale de integritate

bbc

BBC „nu a reuşit să se ridice la standardele sale de integritate şi transparenţă” privitor la interviul realizat de jurnalistul Martin Bashir cu prinţesa Diana, arată rezultatele unei anchete interne, relatează News.ro.

BBC a acoperit tacticile pe care jurnalistul le-a folosit pentru a-şi asigura interviul, arată ancheta al cărei raport a fost publicat joi.

Lord Dyson, judecător pensionat, a condus ancheta. El a spus că BBC „nu a reuşit să se ridice la standardele de integritate şi transparenţă”, care reprezintă caracteristicile sale.

BBC a precizat că raportul arată „deficienţe clare”: „Ne pare foarte rău pentru asta”.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat: „Deşi raportul arată că Diana, prinţesă de Wales, era dornică să acorde un interviu pentru BBC, este clar că procesul pentru asigurarea acestuia a fost departe de aşteptările de drept ale publicului. Ne pare foarte rău pentru asta. Lord Dyson a identificat deficienţe clare”.

„În timp ce astăzi BBC are procese şi proceduri considerabil mai bune, cele care existau la acea vreme ar fi trebuit să împiedice ca interviul să fie obţinut în acel mod. BBC ar fi trebuit să facă un efort mai mare pentru a afla ce s-a întâmplat atunci şi să fie mai transparent legat de ce cunoştea. Nemaiputând da timpul înapoi, după un sfert de secol putem să exprimăm scuze depline şi necondiţionate. BBC le oferă astăzi”.

Interviul din 1995 a fost urmărit de 25 de milioane de telespectatori la momentul difuzării. În timpul acestuia, prinţesa Diana a făcut celebra afirmaţie: „Eram trei în acest mariaj”.

A fost prima dată când un membru activ al familiei regale a vorbit deschis despre viaţa în familia regală, iar prinţesa Diana a subliniat atunci că avea un mariaj nefericit cu prinţul Charles, a vorbit despre aventurile lor şi despre bulimia de care suferea.

Bashir, în vârstă de 58 de ani, a părăsit BBC săptămâna trecută, invocând probleme de sănătate, şi nu a comentat cu privire la anchetă şi la rezultatele acesteia.

În noiembrie 2020, BBC a demarat o nouă anchetă privind interviul realizat de Bashir cu prinţesa Diana în 1995 pentru programul „Panorama”, în care ea dezvăluia relaţia problematică pe care o avea cu prinţul Charles.

 

Interviul a făcut înconjurul lumii, însă în documentarul „The Diana Interview: Revenge of a Princess”, difuzat toamna trecută de postul britanic ITV, este susţinut că Bashir s-a folosit de documente bancare falsificate care l-ar fi ajutat să să aibă exclusivitatea. Graficianul Matt Wiessler a spus că Bashir i-a cerut să creeze aceste documente şi că a fost „ţap ispăşitor” într-o anchetă a BBC din 1996 făcută legat de interviu.

Ancheta din urmă cu mai mult de două decenii a fost condusă de Tony Hall, care a devenit apoi director general al BBC şi care a fost vara trecută înlocuit de Tim Davie. În urma anchetei interne, Wiessler nu a mai lucrat pentru BBC, în timp ce Bashir a fost găsit „un om onest”.

Aceste noi detalii au ieşit la lumină în timpul unei investigaţii făcute de jurnalistul Andy Webb, care a scris şi regizat „Diana: The Truth Behind the Interview”, documentar care a fost difuzat de Channel 4 în a doua parte a lunii octombrie. Webb a cerut documente folosite în interviul din programul „Panorama”, în baza legii privind accesul liber la informaţii, în 2007, şi a primit acces la ele cu 48 de ore înainte ca documentarul să fie difuzat.

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

Declaraţiile false arată că doi curteni au fost plătiţi de serviciile de securitate pentru a oferi informaţii despre Diana. Acestea au fost văzute de fratele prinţesei, Charles Spencer, care a spus că l-au convins să o prezinte lui Bashir pe sora sa.

Spencer a cerut, recent, să fie făcută o anchetă şi a luat legătura cu Tim Davie. „Dacă nu vedeam acele declaraţii, nu l-aş fi prezentat pe Bashir surorii mele”, i-a scris Spencer lui Davie în luna octombrie.

Davie a spus atunci: „BBC ia asta foarte în serios şi vrem să ajungem la adevăr”.

În luna martie a acestui an, Metropolitan Police a transmis că a „analizat cu atenţie” corespondenţa care ar fi presupus activităţi ilegale şi a exclus ancheta penală în cazul informaţiilor care au stat la baza interviului. Scotland Yard a anunţat că nu va întreprinde acţiuni suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.