Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interzicerea abaya în Franța, aclamată și criticată

kidadl.com
franta

Conservatorii francezi au lăudat luni decizia guvernului de a interzice elevelor să poarte abaya, hainele largi și lungi purtate de unele femei musulmane, în școlile de stat. Măsura a stârnit însă și critici, scrie Reuters.

Franța, care a aplicat o interdicție strictă privind simbolurile religioase în școlile de stat de când legile din secolul al XIX-lea au eliminat orice influență catolică tradițională din educația publică, a avut dificultăți în actualizarea orientărilor pentru a face față unei minorități musulmane în creștere, conform mediafax.

"Școlile noastre sunt puse continuu la încercare, iar în ultimele luni, încălcările normelor de laicitate au crescut considerabil, în special în cazul elevelor care poartă ținute religioase precum abaya și kameez", a declarat ministrul educației, Gabriel Attal, într-o conferință de presă pentru a explica interdicția de duminică.

Șeful partidului conservator Les Republicains, Eric Ciotti, a salutat măsura, subliniind că grupul său a cerut-o în mod repetat.

Dar Clementine Autain, deputat al partidului de stânga dură France Insoumise, a criticat ceea ce a numit "poliția vestimentară" și o acțiune "caracteristică unei respingeri obtuze a musulmanilor".

Sindicatul SNPDEN-UNSA al directorilor de școli a salutat măsura, spunând că ceea ce avea nevoie mai presus de toate era claritate, a declarat secretarul său național, Didier Georges, pentru Reuters.

"Ceea ce am vrut de la miniștri a fost: da sau nu?". a spus Georges despre abaya. "Suntem mulțumiți pentru că s-a luat o decizie. Am fi fost la fel de mulțumiți dacă decizia ar fi fost de a autoriza abaya. Am fost îngrijorați de o creștere puternică a numărului de eleve care poartă abaya. Și credem că nu era rolul nostru să arbitrăm, ci unul al statului", a declarat el.

În 2020, profesorul de istorie Samuel Paty a fost ucis de un radical islamist, într-un atac care a lovit în inima valorilor laice ale țării și a rolului pe care îl au profesorii.

În 2004, Franța a interzis folosirea vălului pe cap în școli, iar în 2010 a adoptat o interdicție privind vălul integral în public, ceea ce a provocat furia unora dintre cei cinci milioane de membri ai comunității musulmane.

Cu mai puțin de un an în urmă, predecesorul lui Attal, Pap Ndiaye, a decis să nu meargă mai departe și să interzică în mod specific abaya, spunând Senatului că "abaya nu este ușor de definit, din punct de vedere juridic... ne-ar duce la tribunalul administrativ, unde am pierde".

Abdallah Zekri, vicepreședintele Consiliului francez de religie musulmană (CFCM), a făcut o afirmație similară, spunând că decizia lui Attal a fost greșită.

"Abaya nu este o ținută religioasă, ci un tip de modă", a declarat acesta pentru BFM TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.