Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la bugetari, respinsă de Guvern

bani-lei-salariu

Guvernul consideră că interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituțiile de stat ar putea să producă blocaje în administrație și respinge o lege depusă în acest sens în Parlament.

  • Deputatul Cristian Buican a înregistrat la Senat, la sfârșitul anului trecut, un proiect de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul în instituțiile publice. Parlamentarul spune că în România a apărut un fenomen alarmant potrivit căruia creștere numărul pensionarilor speciali care la 40-45 de ani ies la pensie și a doua zi se angajează la instituțiile din care s-au pensionat și încasează și salariu. Deputatul spune că prin această lege acești pensionari vor fi încurajați să se angajeze în mediul privat unde este deficit de personal.

Guvernul va adopta, miercuri, un punct de vedere negativ cu privire la această inițiativa parlamentară. De regulă, majoritatea parlamentară respectă la vot semnalele date de Guvern pe proiectele de lege.

Potrivit art. 47 din Constituția României, republicată, pensia este un drept fundamental, garantat în întregime și se datorează pentru munca prestată în trecut. Salariul constituie retribuția angajatului pentru munca prezentă, datorată de angajator, deci și de autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și de regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

Instituirea unor măsuri care ar interzice cumulul pensiei cu salariul se poate realiza numai în urma unei analize atente, întrucât poate fi dificil de înlocuit, într-o instituție de stat, o persoană cu o temeinică pregătire de specialitate și experiență acumulată în domeniul în care și-a desfășurat activitatea. Lipsa personalului cu experiență poate produce blocaje și dezechilibre la nivelul bunei funcționări a instituțiilor statului”, este opinia Exeecutivului, care nu susține proiectul de interzicere a cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari.

Inițiativa legislativă asupra căreia se exprimă Guvernul se referă la interzicerea cumulului pensiei cu veniturile salariale sau asimilate, potrivit legii, salariilor realizate din exercitarea unei activități prestate în baza unui contract individual de muncă sau a unui raport de serviciu ori în baza actului de numire în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat sau de către o unitate administrativ-teritorială.

Citește și:

Kovesi, primită cu flori pe aeroportul Otopeni: Sunt onorată! A fost un vot pentru sistemul de justiție din România .

Codrin Ștefănescu, reacție EXPLOZIVĂ la votul pentru Kovesi: MIZA deciziei din comisia LIBE și o întrebare-cheie pentru Bruxelles

VIDEO - Dragnea, întrebat despre Kovesi de un jurnalist străin: 'I don't speak english' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.