Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intrarea lui Joe Biden în cursa prezidențială - Trump şi Biden, pregătiţi să se ia la o mamă de bătaie în spatele gimnaziului

Joe Biden

Afirmaţia lui Donald Trump ”eu nu-l văd pe Joe Biden ca pe o ameninţare” rezumă, în mod paradoxal, cât de tare pare să se teamă de fostul vicepreşedinte democrat, care tocmai s-a lansat în cursă cu scopul de a încerca să-i succeadă la Casa Albă în 2021, relatează AFP potrivit news.ro.

Fără îndoială, atacuri urmează să aibă loc în următoarele luni între omul de afaceri de la New York - ales la Casa Albă în 2016, fără cea mai mică experienţă politică sau diplomatică - şi veteranul de la Washington, care şi-a început cariera în Senat în... 1973.

Multe lucruri îi despart pe cei doi septuagenari, însă ei pozează amândoi în apărători aprigi ai clasei de mijloc, afişându-şi ataşamentul faţă de Midwest şi revendică, în stiluri foarte diferite, o formă de a spune lucrurilor pe nume.

”Biden este o adevărată ameninţare la adresa lui Trump, din cauza popularităţii sale în rândul gulerelor albastre în mai multe state-cheie, pe care Trump le-a câştigat în 2016”, subliniază Larry Sabato, un politolog de la Universitatea din Virginia. Cu toate acestea, adaugă el, el este necesar mai întâi să obţină victoria în alegerile primare, un exerciţiu la care ”el n-a fost nicidată bun”.

În timpul campaniei din 2016, apoi din nou în 2018, fostul senator democrat şi-a xprimat, în stilul său unic, pe jumătate de jucător, pe jumătate provocator, dorinţa de a se bate cu miliardarul republican, declarându-se dezgustat de atitudinea acestuia faţă de femei.

”Ei m-au întrebat dacă aş vrea să mă bat cu acest domn şi am spus că nu. Am spus «dacă aş fi la liceu, m-aş duce să mă bat cu el în spatele gimnaziului şi i-aş trage o mamă de bătaie”.

Replica nu s-a lăsat aşteptată. Trump l-a ironizat pe acest bărbat slab, ”atât mental, cât şi fizic”, dând asigurări că ar cădea ca o muscă în faţa sa.

”Într-un fel, Biden îi oferă lui Trump ocazia de a-şi dezlănţui toată puterea de foc”, declarăpentru AFP Julian Zelizer, un profesor la Universitatea Princeton, care preconizează o confruntare fără milă între cei doi.

”SLEEPY JOE” ŞI ”CRAZY JOE”

Intrarea în campanie - anunţată ca iminentă de mai multe luni - a celui pe care Trump l-a catalogat pe rând "Sleepy Joe" (Joe adormitul) şi "Crazy Joe" (Joe nebunul) a relansat schimbri de replici dure.

La jumătatea lui martie, pe bătrânul leu democrat îl ia gura pe dinainte, la un dineu în Delaware, unde spune, fără să vrea, că este candidat. Donald Trump sare, cu această ocazie, şi spune că ”Joe Biden şi-a dat în stambăl în weekend (...). Va trebui să vă obişnuiţi, încă un individ cu QI slab!”.

Iar atunci când fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama este acuzat din cauza unor gesturi afectuoase considerate deplasate de mai multe femei, Donald Trump confiscă dosarul şi postează pe Twitter un montaj video batjocoritor.

În tabăra democrată, multe voci denunţă o ieşire inacceptabilă din partea unui om acuzat de aproximativ 12 femei de comportamte sexuale deplasate.

Ele au amintit, de asemenea, că într-o înregistrare datând din 2005, dar difuzată în 2016, viitorul candidat republican îşi exprima satisfacţia faţă de faptul că ”poate să prindă (femeile) de pisică”. El a prezentat ulterior aceste declaraţii drept simple ”lăudăroşenii la vestiar”.

Între Donald Trump, în vârstă de 72 de ani, şi Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, problema vârstei şi carierei ar urma de asemenea să revină cu insistenţă, fără vreo surpriză, din unghiuri de atac diferite.

”Această ţară nu îşi permite încă patru ani un preşedinte închis în trecut”, tuna, la începutul lui aprilie, democratul, evocând luări de poziţie politice conservatoare ale actualului locatar al Casei Albe.

Pentru Donald Trump, Joe Biden, omniprezent în viaţa politică americană de peste 40 de ani, nu are nimic nou de oferit ţării.

Însă Joe Biden şi Bernie Sanders sunt ”bărbaţi albi bătrâni profesionişti în politică”, a apreciat miercuri, la Fox News, Kellyanne Conway, o consilieră apropiată a magnatului în domeniul imobiliar, care speră să rămână la Casa Albă, ”un loc foarte special”, până în 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.