Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întreaga redacţie a celui mai mare cotidian de opinie din Slovacia a demisionat

presa, ziare

Redacţia celui mai mare cotidian de opinie din Slovacia, SME, a demisionat în bloc pentru a protesta împotriva vânzării ziarului către grupul financiar central-european Penta, bănuit de implicare într-o afacere de corupţie, a anunţat SME în ediţia sa de miercuri.

'Cu Penta proprietar, nu-mi pot imagina cum am putea realiza o muncă jurnalistică liberă şi independentă', a explicat redactorul-şef Matus Kostolny, într-un editorial citat de AFP.

În total, circa 70 de redactori şi ziarişti şi-au depus demisia marţi, după cum relevă o listă publicată în ziar.

Penta, care are investiţii în afaceri imobiliare, sănătate, servicii financiare, comerţ şi media, a cumpărat jumătate din cota editorului Petit Press, proprietarul SME, de la grupul german Rheinische Post Mediengruppe, s-a anunţat marţi.

Controversa legată de Penta are la origine scandalul 'Gorila' din 2012, referitor la o serie de ascultări efectuate de Serviciile de informaţii slovace SIS care au dat în vileag relaţiile strânse întreţinute de Penta cu responsabili politici, în anii 2005-2006. Dosarul 'Gorila' a provocat ample manifestaţii în Slovacia şi a avut o importantă contribuţie la înfrângerea electorală suferită de coaliţia de centru-dreapta condusă de Iveta Radicova, învinsă în alegeri de formaţiunea de stânga Smer-SD a lui Robert Fico.

'Dacă documentele din dosarul cu privire la acest caz sunt autentice, Penta a fost implicat în coruperea de oameni politici, în finanţarea ilegală a partidelor politice, în împărţirea statului între diverse grupuri de influenţă', ceea ce constituie în final o ameninţare la adresa democraţiei, au subliniat ziariştii demisionari pe site-ul internet opentat.sk.

'Prin achiziţia unui grup de presă, Penta dobândeşte un nou instrument pentru a influenţa mediul legislativ. (...) Se creează astfel un conflict deschis de interese, în care toţi redactorii se vor găsi la mijloc', se arată în declaraţia ziariştilor.

Aceştia îi reproşează totodată liderului Penta Jaroslav Hascak că l-a angajat în trecut pe ultimul şef al serviciilor secrete comuniste, Alojz Lorenc.

În septembrie, Penta a cumpărat alte două societăţi de presă slovace - 7 Plus şi Trend Holding, prin intermediul societăţii olandeze V-3 Media Holding.

SME vinde zilnic circa 40.000 de exemplare, iar site-ul său SME.sk este vizitat lunar de circa două milioane de persoane.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.