Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întrevedere neobişnuit de lungă a Papei Francisc cu Joe Biden, care încearcă să revină în prim-planul scenei internaţionale

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Joe Biden, al doilea preşedinte catolic din istoria SUA, după John Kennedy, a avut vineri la Vatican o discuţie de mai mult de o oră cu Papa Francisc, prima dintr-o serie de întâlniri internaţionale prin care liderul de la Casa Albă doreşte în zilele următoare să repare imaginea Americii în lume după retragerea haotică din Afganistan, relatează AFP.

Aceasta a fost a patra întrevedere între Papa Francisc şi Joe Biden, dar prima de când acesta din urmă este preşedinte, iar durata ei a depăşit-o pe cele ale întâlnirilor anterioare ale preşedinţilor SUA cu suveranii pontifi.

Însoţit de prima doamnă a SUA, Jill Biden, preşedintele american i-a făcut Papei cadou o casulă (veşmânt liturgic) brodată manual din anul 1930, în timp ce cadoul oferit de suveranul pontif a fost o pictură în ceramică, precum şi unele dintre scrierile sale, informează Agerpres.

Presa nu a avut acces şi nici nu au fost oferite detalii despre subiectele abordate, printre temele întâlnirii menţionate de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, numărându-se schimbările climatice, sărăcia sau pandemia.

Un alt subiect evocat este cel al avortului, în prezent o temă ce provoacă în SUA dispute politice aprinse şi care este de asemenea un punct divergent între Joe Biden şi Papa Francisc. În timp ce preşedintele american este un susţinător ferm al dreptului la avort, suveranul pontif condamnă virulent întreruperile voluntare de sarcină.

Vizita lui Biden la Vatican a fost programată înaintea întâlnirilor pe care preşedintele SUA le va avea cu premierul italian Mario Draghi şi apoi cu preşedintele francez Emmanuel Macron - cu acesta din urmă sperând la o reconciliere după ce SUA au suflat Franţei un important contract de submarine pentru Australia -, înaintea summitului G20 ce se va desfăşura sâmbătă şi duminică la Roma.

Săptămâna viitoare Biden va participa la Glasgow la summitul COP26 privind clima. Deşi spera să înceapă acest turneu cu masivul său program de investiţii interne aprobat de Congresul american, ceea ce nu s-a întâmplat din cauza lipsei unui acord în interiorul propriului său partid, Biden doreşte în acest turneu să prezinte SUA drept un model de prosperitate şi democraţie, în contrast cu regimuri autoritare precum cele din China sau Rusia, ale căror preşedinţi nu vor fi prezenţi la Roma şi nici la Glasgow.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.