Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundații în Bistrița-Năsăud - Peste 30 de persoane au fost evacuate din calea apelor

Twitter
inundatii

Zeci de locuințe din Bistrița-Năsăud și o școală generală din municipiul Bistrița au fost inundate în urma unei ploi torențiale care a căzut miercuri seara în județ. Peste 30 de persoane au fost evacuate de pompieri după ce casele au fost înconjurate de ape, trasmite corespondentul Mediafax.

O furtună puternică a inundat zeci de case din mai multe comune din Bistrița-Năsăud, pompierii intervenind și pentru evacuarea a peste 30 de persoane din imobilele înconjurate de ape. Furtuna puternică a afectat și mai multe tronsoane din drumurile naționale 17 C și 17 D, circulația fiind blocată temporar dar și drumurile de acces către localitățile componente ale municipiului Bistrița - Ghinda și Slătinița. Pe 112 au fost înregistrate sute de apeluri, cele mai mari probleme fiind înregistrate în comuna Dumitra și Budacu de Jos.

Conform informațiilor furnizate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, la Dumitra au fost evacuate din imobile trei persoane, între care și un copil și la ora transmiterii acestei știri nicio
persoană nu se mai află în pericol. În comuna Dumitra apele au inundat zeci de gospodării, autoritățile lucrând pentru deblocarea drumului național 17 C care leagă Bistrița de Năsăud și care a fost blocat de aluviuni.

În comuna Budacu de Jos, cota de inundații a fost depășită cu 60 cm pe râul Budac, pompierii evacuând din calea apelor aproximativ 30 de persoane. Tot aici au fost inundate aproximativ 50 de case și curți.

“Intervențiile sunt în dimanică. Se acționează în municipiul Bistrița, la Școală Generală nr. 6, pentru evacuarea apei de la demisol și au loc mai multe intervenții pentru sprijinirea populației afectate de precipații pe
mai multe străzi din municipiul Bistrița dar și în mai multe comune din județ. La Dumitra există mai multe persoane care au nevoie de sprijinul pompierilor pentru a fi evacuați din casă. Până acum pompierii militari năsăudeni au evacuat un copil și mama acestuia dintr-o casă și o altă femeie aproximativ 60 de ani dintr-o altă casă. Conform CLSU Budacu de Jos, aproximativ 50 de case/curți/gospodării din localitatea Jelna au fost inundate, circa 20 - 30 de persoane au fost evacuate preventiv, în condiții de siguranță după ce apa intrase și în case. Și SVSU Șieu intervine cu motopompe și buldoexcavator pentru sprijinirea populației din localitate, din primele date, sunt 15 case sunt inundate” a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, Marius Rus.

Din cauza ploilor drumurile de acces spre localitățile componente ale municipiului Bistrița Ghinda și Slătinița au fost blocate de alunecări de teren și de aluviuni, pompierii militari și voluntari intervenind pentru deblocarea acestora.

În întreg județul intervențiile sunt în desfășurare, fiind chemați la muncă și pompierii care se aflau în zilele libere. Conform Comitetului Local pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, la această oră intervin 10 echipaje de pompieri militari și toate echipele de voluntari din localitățile afectate pentru sprijinirea populației afectate de inundații.

„Încă din jurul orei 18.00 au fost chemați din turele libere pompierii militari și încadrează echipaje cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din municipiul Bistrița, orașul Năsăud și alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr. de urgență unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt în pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slătinița, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidență și în funcție de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt in pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât și de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situații de urgență” a mai spus Marius Rus.

Prefectura Bistrița-Năsăud a anunțat că a fost activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pe lângă autorități și pompieri, intervenind și polițiștii și jandarmii. Autoritățile fac apel la populație să sune la 112 numai în situații de urgență.

“Am activat CJSU și suntem cu toții în teren, monitorizăm activitatea și acționăm peste tot pe unde este nevoie! Colegii de la Instituția Prefectului, ISU Bistrița - Năsăud, IPJ BN, Jandarmeria Bistrita intervin
deja și știu cât este de important să acționeze în cel mai scurt timp! Vă rugăm să sunați la 112 în situații de urgență! Urmează o noapte lungă” a transmis prefectul Ovidiu Victor Frenţ.

Județul Bistrița-Năsăud s-a aflat, miercuri, sub avertizare cod portocaliu de vreme severă. Meteorologii au emis miercuri seara și o averizare cod portocaliu de inundații, valabilă până joi, 16 mai, la ora 7.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.