Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundații devastatoare în Hawaii - autoritățile au declarat stare de urgență

REUTERS
Hawaii inundații

David Ige, guvernatorul din Hawaii, a declarat stare de urgenţă în acest stat american, unde ploile abundente au provocat inundaţii, alunecări de teren şi îngrijorări cauzate de fisurarea unor baraje, iar autorităţile au ordonat evacuarea mai multor mii de persoane care locuiesc în comunităţile ameninţate de creşterea nivelului apelor, informează Reuters miercuri, potrivit AGERPRES.

Decizia a fost luată după ce apa s-a revărsat peste limita superioară a unui baraj construit pe insula Maui, distrugând mai multe locuinţe şi obligând autorităţile locale să evacueze populaţia din zonă. Totodată, starea "nesatisfăcătoare" a acestui baraj i-a determinat pe oficialii locali să programeze distrugerea barajului în 2022, au precizat reprezentanţii Departamentului funciar.

"Decretarea stării de urgenţă a făcut ca fondurile generale de stat să devină disponibile şi utilizabile, rapid şi eficient, pentru ajutorarea persoanelor afectate de vremea severă", a scris marţi, pe Twitter, guvernatorul David Ige.

Meteorologii se aşteaptă ca vremea nefavorabilă să continue să se manifeste până vineri, a adăugat el, iar avertizările pentru inundaţii au rămas în vigoare pentru a doua zi consecutivă în Hawaii.

Citește și: Prințul Harry și Megan Markle AU MINȚIT grosolan în interviul dat lui Oprah Winfrey: Analiza făcută de presa britanică

Starea de urgenţă vizează ţinuturile Hawaii, Maui, Kalawao, O'ahu şi Kaua'i, a precizat guvernatorul local, iar perioada de ajutorare a populaţiei şi de gestionare a acestui dezastru natural va dura până pe 8 mai.

Departamentul din Honolu pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă i-a îndemnat pe rezidenţi să părăsească Haleiwa, o comunitate de câteva mii de locuitori, situată la nord de capitala statului Hawaii.

Cotidianul Hawaii News Now raportează că două persoane au fost luate de ape în cursul zilei de marţi. Una dintre ele, un bărbat de 27 de ani, a fost salvată de autorităţi. Căutările demarate pentru găsirea celei de-a doua persoane vor fi reluate miercuri.

Deocamdată nu au fost raportate victime şi persoane accidentate.

În Maui, ploile torenţiale au avariat mai multe drumuri, făcându-le impracticabile, iar un pod a fost complet luat de apă, în timp ce altul a fost dislocat, a precizat Biroul guvernatorului.

Potrivit serviciilor de urgenţe, ploile abundente au cauzat şi fisurarea barajului Kaupakalua din nordul regiunii Haiku, obligând autorităţile locale să deschidă centre şi adăposturi pentru persoanele evacuate, pe care le-au îndemnat să nu se întoarcă deocamdată la locuinţele lor.

Şase locuinţe au fost distruse sau sever avariate, a precizat primarul din Maui, Michael Victorino.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.