Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundaţii în Cornul Africii: Peste 100 de morţi şi 700.000 de persoane strămutate din cauza fenomenului El Nino

savethechildren.net
inundatii africa

Inundaţii în Cornul Africii: Peste 100 de morţi şi 700.000 de persoane strămutate din cauza fenomenului El Nino

Cel puţin 111 persoane, dintre care 16 copii, au murit şi 700.000 au fost strămutate în urma inundaţiilor provocate în ultimele săptămâni de ploile torenţiale care au afectat Cornul Africii, a anunţat joi ONG-ul Save the Children, conform Agerpres.

Fenomenul meteorologic El Nino amplifică precipitaţiile din regiune, afectând în special Somalia, Etiopia şi Kenya.

"Precipitaţiile neîncetate din comitatele din nordul Kenyei şi din capitala Nairobi au provocat inundaţii extinse, conducând la strămutarea a aproximativ 36.000 de persoane şi la 46 de morţi de la începutul sezonului ploios, în urmă cu mai puţin de o lună", a precizat Save the Children într-un comunicat, adăugând că alte 32 de persoane au murit în Somalia şi 33 în Etiopia.

De asemenea, ONG-ul britanic a îndemnat comunitatea internaţională să ia măsuri drept răspuns la "deplasările masive" din cele trei ţări.

Cornul Africii este una dintre regiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice, iar fenomenele meteorologice extreme se produc cu o frecvenţă şi o intensitate din ce în ce mai mare.

De la sfârşitul anului 2020, Somalia şi regiuni din Etiopia şi Kenya au fost afectate de cea mai gravă secetă care a lovit regiunea în ultimii 40 de ani.

El Nino, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, secete în unele zone ale lumii şi ploi abundente în altele, este de aşteptat să dureze până în aprilie.

Acest fenomen meteorologic a făcut deja ravagii în estul Africii.

Între octombrie 1997 şi ianuarie 1998, inundaţii de proporţii, survenite în urma ploilor torenţiale cauzate de El Nino, s-au soldat cu peste 6.000 de morţi în cinci ţări din regiune.

Până la sfârşitul anului 2019, cel puţin 265 de persoane au murit şi alte zeci de mii au fost strămutate în timpul a două luni de ploi neîncetate în mai multe ţări din Africa de Est (Burundi, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Tanzania şi Uganda).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.