DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Invazia rusă a stimulat învăţarea limbii ucrainene în lume (şi în Ucraina)

Pinterest
ucraina steag

De la începutul războiului, se remarcă un mare interes pentru limba ucraineană, nu numai la nivel internaţional unde multe persoane au început să o înveţe în semn de solidaritate, dar şi pe teritoriul ucrainean, unde anumiţi cetăţeni rusofoni întorc spatele limbii lor materne.

"Mă cheamă Mila şi vă voi arăta cum să vorbiţi ca un adevărat ucrainean!" Ca şi această tânără, mulţi internauţi propun pe reţelele de socializare lecţii de limba ucraineană. Aceste videouri reflectă o tendinţă mai largă, dacă e să credem cifrele comunicate de Duolingo: aplicaţia lingvistică a arătat la sfârşitul lui 2022 că a înregistrat, de la începutul războiului în Ucraina, o mare creştere a învăţării limbii ucrainene în multe ţări. Peste 1,3 milioane de persoane au început să înveţe ucraineana pe platformă de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, relatează Courrier International preluat de Rador.

În ţările apropiate de conflict, ca Polonia şi Germania, aplicaţia a înregistrat o creştere de 1.600% a numărului de utilizatori care învaţă această limbă. Dar tendinţa este observată în ţări mult mai îndepărtate geografic, ca Argentina, Vietnam şi Japonia, unde ucraineana este limba ce cunoaşte cel mai mare progres pe Duolingo.

Limba ca armă politică

Atracţia pentru învăţarea acestei limbi se înscrie adesea într-un demers de solidaritate cu poporul ucrainean. Dar cursurile de ucraineană sunt populare și pe teritoriul ucrainean, relatează "Los Angeles Times", care a întâlnit cetaţeni rusofoni care au început să înveţe această limbă de la începutul războiului. Ucraina este o ţară bilingvă şi unele regiuni ale ţării, în special în vest şi în sud, apropiate de frontierele cu Rusia, au o importantă populație rusofonă.

Dar în ultimii ani, proporţia de cetăţeni care au rusa ca limbă maternă a scăzut. Un sondaj publicat de institutul ucrainean Rating în aprilie 2022 ilustrează acest fenomen: doar 16% din ucraineni au declarat că limba lor maternă este rusa, faţă de 40% în 2012. Ucraineana a devenit de altfel în 2017 limba predată prioritar în şcoală, deşi predarea rusei, ca şi a altor limbi, este în continuare permisă.

Invadarea rusă a teritoriului ucrainean pe 24 februarie 2022 a accentuat şi mai mult această tendinţă. La Cernihiv, relatează "Los Angeles Times" "au loc cursuri de ucraineană într-una din puţinele săli încă intacte ale bibliotecii municipale, avariată la începutul lui 2022 când rachetele ruseşti au lovit oraşul".

Şi ziarul american citează o profesoară, Olga Petrenko: "Războiul nu se poartă numai pe câmpul de luptă. Limba este şi ea o armă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.