Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investigația care îți poate salva viața

Radu Pop
Sanador

Unele boli evoluează în lipsa unor semne și simptome, iar deseori, atunci când apar manifestările clinice, afecțiunea este deja într-un stadiu avansat. Este și cazul cancerului colorectal, care este de multe ori diagnosticat târziu, când apar complicații, iar tratamentul trebuie să fie mai complex.

În România, cancerul colorectal este, conform statisticilor, cel mai răspândit tip de cancer. Din păcate, pentru că este diagnosticat târziu, este și o importantă cauză de mortalitate. Acest cancer apare mai frecvent la persoanele în vârstă, dar la risc sunt și pacienții care au cazuri de cancer colorectal în familie sau care suferă de anumite afecțiuni, precum bolile inflamatorii intestinale sau diabetul zaharat.

Cancerul colorectal începe sub forma unor polipi, care nu produc manifestări clinice sau produc simptome ușoare, deseori neglijate de pacient. În timp, dacă nu sunt îndepărtați, acești polipi se pot transforma în tumori maligne, care invadează țesuturile sănătoase. Din fericire, printr-o investigație simplă de screening, cancerul colorectal poate fi descoperit într-un stadiu incipient, astfel încât șansele de vindecare sunt mult mai mari, iar tratamentul mai puțin agresiv.

Colonoscopia este investigația de bază pentru screeningul și diagnosticul unor formațiuni anormale apărute în colon. Numită și endoscopie digestivă inferioară, această procedură constă în introducerea prin anus a unui endoscop, un tub flexibil, dotat cu o cameră video și cu o sursă de lumină. Endoscopul poate fi folosit și pentru realizarea unei biopsii, adică pentru prelevarea unor fragmente de țesut de la nivelul mucoasei intestinale, pentru analiză în laborator.

Înainte de procedură, pacientul trebuie să urmeze o pregătire specială, la indicația medicului gastroenterolog, pentru curățarea colonului. Colonoscopia durează 30-45 de minute și, în funcție de recomandarea specialistului, pacientul poate fi sedat, pentru a beneficia de mai mult confort.

Colonoscopia este recomandată ca procedură de screening pentru cancerul colorectal după vârsta de 50 de ani, în lipsa oricăror semne sau simptome. Investigația poate fi efectuată și mai devreme, dacă există factori de risc pentru cancerul colorectal sau dacă pacientul are semne sau simptome care pot indica această afecțiune. Alături de endoscopia digestivă superioară, colonoscopia permite diagnosticarea și monitorizarea multor afecțiuni ale sistemului digestiv, crescând astfel semnificativ șansele de vindecare și speranța de viață a pacienților.

Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca asigură pacienților servicii complete de screening și diagnostic pentru afecțiunile gastrointestinale, inclusiv tratament minim invaziv, endoscopic, atunci când există indicație medicală în acest sens. Turnurile endoscopice performante Olympus X1 3D 4K, dotate cu tehnologie optică și software cu inteligență artificială (aplicația ENDO-AID CADe) permit realizarea de endoscopii digestive inferioare și superioare performante, în condiții de confort și siguranță maxime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.