Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta este mai dezinteresat de investiții decât Năstase cu peste un deceniu în urmă

Investițiile înseamnă dezvoltare și locuri de muncă noi. Recordul negativ din anul 2014 al investițiilor nete în economia românească din ultimii 12 ani este un semnal îngrijorător. În același an, întreprinderile mici și mijlocii au fost cele mai păcălite. Stimulate de către stat să investească prin schema ajutoarelor de minimis, IMM-urile au rămas cu proiectele derulate pe datorie în brațe, cu banii neîncasați în anul 2015 de la stat și fără speranța alocărilor bugetare suplimentare în urma rectificării. PNL cere deblocarea urgentă a schemei suport pentru crearea de noi locuri de muncă prin intermediul IMM-urilor pentru a nu ajunge în situația de insolvență sau faliment, cu personalul în șomaj, din vina statului român.

Ponta se dovedește mai puțin interesat de investiții decât Năstase cu peste un deceniu în urmă. Cele 23 de miliarde lei investiții nete în România anului 2014 sunt mult sub nivelul anului 2002 (cu cele 27 de miliarde lei), conform ultimelor date oficiale ale Institutului Național de Statistică (vezi graficul 1).

Investițiile reduse garantează creșterea lentă și goana în străinătate după un loc de muncă. În anul 2014, investițiile nete au cunoscut cea mai abruptă cădere din ultimii 15 ani în România, cu o contracție de trei ori și jumătate față de anul 2013. Nici în plină criză economică și financiară globală, care a lovit puternic mediul de afaceri românesc, nu am avut un nivel atât de redus al investițiilor nete ca și în anul 2014. Acestea sunt fapte. Aceasta este economia sau 'this is economy' pe înțelesul Premierului. Nu vorbe, nu demagogie, nu politicianisme. Din păcate, nu investiții.

Investițiile nete se fac fie din surse proprii, fie din credite interne sau externe, fie cu capital străin, fie din bugetul de stat sau din bugete locale. Toate sunt cuprinse în analiza mea. Investițiile nete reprezintã, așadar, cheltuielile noi efectuate pentru lucrãri de constructii, de instalații și de montaj, pentru achiziționarea de utilaje sau mijloace de transport. Tot aici sunt incluse alte cheltuieli destinate creãrii de noi mijloace fixe, pentru dezvoltarea, modernizarea sau reconstrucția celor existente, dar și serviciile legate de transferul de proprietate al mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu platã de la alte unitãți (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de încãrcare-descãrcare) etc., conform metodologiei statistice oficiale europene la care s-a aliniat și INS.

Grafic 1: Fluxul anual al investițiilor nete

Grafic 1- Investitiile nete

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.