Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un investitor american cunoscut pentru pozițiile pro-ucrainene a fost găsit mort la Washington

Newsbug.org
scena crimei crima police

Un agent de bursă american care a făcut avere pe piața rusă în anii 1990 și 2000 a fost găsit mort pe un trotuar  din Washington. Afaceristul este cunoscut și pentru faptul că a fondat ulterior un club de noapte luxos în Moscova, chiar înainte de a părăsi țara.

Poliția a declarat că investighează moartea lui Dan Rapoport, în vârstă de 52 de ani, care a fost găsit în fața unui bloc într-un cartier din nord-vestul capitalei americane, dar nu au existat indicii imediate că ar fi vorba de o crimă, informează Radio Europa Liberă.

Un raport preliminar al poliției a precizat că ofițerii au răspuns la o sesizare privind un "săritor" în seara zilei de 14 august, iar bărbatul, identificat ulterior ca fiind Rapoport, a fost dus la un spital din apropiere, unde a fost declarat mort. Raportul poliției a precizat că ofițerii au găsit asupra lui Rapoport 2.620 de dolari în numerar când i-au descoperit cadavrul pe trotuar, alături de căști, un telefon mobil spart, un permis de conducere din Florida și alte obiecte. El purta șlapi.

Brianna Burch, un purtător de cuvânt al poliției, a declarat pentru sursa citată că nu părea să fie nimeni cu Rapoport în acel moment și că nu au fost înregistrați martori. Ea a spus că nu are informații care să sugereze că acesta a lăsat un bilet de adio.

Nu era clar dacă Rapoport locuia în blocul respectiv. El se mutase recent înapoi în Washington după ce a lucrat mai mulți ani în domeniul financiar în Ucraina.

Un oficial de la acest birou a confirmat că se așteaptă o autopsie, dar nu avea alte informații.

FBI nu a răspuns imediat la întrebările privind implicarea sa în anchetă.

Soția lui Rapoport, Alyona, originară din Ucraina, a confirmat moartea acestuia într-o postare pe Facebook, dar nu a oferit alte iunformații suplimentare.

Originar din Letonia și vorbitor fluent de limba rusă, Rapoport a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite în 1980. După ce a absolvit o universitate americană, s-a mutat în Rusia la începutul anilor 1990, când un val de privatizări a cuprins țara.

Vânzarea fostelor companii de stat a creat o piață bursieră în plină expansiune, care a dat naștere unei noi generații de milionari ruși și străini.

Rapoport a fost respectat în cercurile financiare rusești, unde a lucrat timp de peste un deceniu la o firmă de brokeraj locală numită CenterInvest, ajungând până la funcția de partener director. El susținea că printre clienții săi se numărau unii dintre cei mai bogați magnați ai națiunii.

În 2007, a deschis un club de noapte de lux în centrul Moscovei, numit Soho Rooms, care a devenit locul de întâlnire al elitei moscovite, rusești și străine deopotrivă.

În 2012, el a părăsit Rusia și s-a întors în Statele Unite, afirmând că industria de brokeraj bursier care îi adusese o avere "a murit", deoarece comisioanele s-au redus odată cu îmbunătățirea tehnologiei.

Dar, într-un interviu acordat presei înainte de plecare, el a criticat, de asemenea, direcția pe care o luase Rusia și și-a exprimat sprijinul pentru criticul Kremlinului Aleksei Navalny, care a fost încarcerat anul trecut.

"Zborul nostru spre Washington este peste 12 ore. Este trist să părăsim Rusia, dar pentru oamenii chibzuiți, traiul aici a devenit insuportabil și dezgustător", a scris Rapoport pe pagina sa de Facebook la 13 iunie 2012.

El s-a mutat la Washington, unde a spus că locuiau părinții săi, și a înființat o companie numită Rapoport Capital pentru a consilia și asista start-up-urile din domeniul tehnologiei, precum și fondurile de capital de risc cu privire la opțiunile de strângere de fonduri.

În 2016, la patru ani după ce a părăsit Rusia, Rapaport a înființat un birou în Kiev și a deschis un fond de investiții private. În postările de pe rețelele de socializare, el a fost un susținător vocal al Ucrainei și un critic deschis al președintelui rus Vladimir Putin.

Rapaport a dobândit un anumit grad de publicitate în ianuarie 2017, după ce The New York Times a relatat că fiica și ginerele președintelui nou ales Donald Trump au cumpărat un conac deținut de el și de prima sa soție. Conacul era situat într-un cartier exclusivist din capitala americană.

Ulterior, în aceeași lună, cofondatorul clubului de noapte Soho Rooms, Serghei Tkachenko, a fost găsit mort în fața unei clădiri din Moscova. Anchetatorii au declarat că trupul lui Tkachenko a fost găsit pe un acoperiș al clădirii "cu leziuni tipice unei căderi de la mare înălțime".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.