Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investitorii evaluează aplicația TikTok la 50 de miliarde de dolari, într-o ofertă de preluare

TikTok

Unii investitori ai ByteDance, compania mamă a TikTok, care doresc să preia populara aplicaţie de socializare, o evaluează la aproximativ 50 de miliarde de dolari, semnificativ mai mult faţă de evaluarea altor platforme, precum Snap, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Compania ByteDance, din Beijing, ia în considerare o serie de opţiuni pentru TikTok, pe fondul presiunii din partea Statelor Unite pentru a renunţa la controlul aplicaţiei care permite utilizatorilor să creeze videoclipuri scurte cu efecte speciale şi care a devenit extrem de populară în rândul adolescenţilor din SUA, potrivit news.ro.

Citește și: Studiu ÎNGRIJORĂTOR - Peste 50% dintre tinerii români și-au pierdut încrederea și motivația în perioada stării de urgență

Succesul aplicaţiei a contribuit la transformarea ByteDance într-una dintre puţinele conglomerate chineze cu operaţiuni globale.

Comisia pentru investiţii străine din Statele Unite (CFIUS), o comisie guvernamentală americană care evaluează ofertele cumpărătorilor străini pentru posibile riscuri de securitate naţională, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa datelor cu caracter personal pe care TikTok le administrează sub proprietarul său chinez.

ByteDance, deţinută privat, a primit o propunere de la unii dintre investitorii săi, inclusiv Sequoia şi General Atlantic, de a transfera acestora proprietatea majoritară asupra TikTok, au spus sursele. De asemenea, şi alte companii şi firme de investiţii şi-au exprimat interesul de achiziţie a TikTok.

Citește și: Vasile Astărăstoae aruncă în aer numărul de bolnavi pe care Guvernul îl raportează: 'Să existe de personal în 130 de laboratoare, cum zice Orban, mă îndoiesc'

Oferta investitorilor evaluează TikTok la de 50 de ori venitul său prevăzut pentru 2020, de aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit surselor. Prin comparaţie, Snap este evaluată la de 15 ori veniturile proiectate pentru 2020, la aproximativ 33 de miliarde de dolari, potrivit companiei de analize a datelor Refinitiv.

Nu este clar dacă fondatorul şi CEO-ul ByteDance, Yiming Zhang, va fi mulţumit de ofertă. Una dintre surse a spus că directorii ByteDance au discutat recent despre proiecţiile de evaluare pentru TikTok care depăşesc 50 de miliarde de dolari.

TikTok se dezvoltă rapid pe baza creşterii veniturilor din publicitate, iar echipa sa de management se aşteaptă să obţină venituri de 6 miliarde de dolari în 2021, a spus una dintre surse.

ByteDance, care deţine alte aplicaţii, inclusiv o platformă chineză similară TikTok, Douyin, şi-a stabilit ca obiectiv de venit pentru 2020 o sumă de aproximativ 200 de miliarde de yuani (28 de miliarde de dolari).

Citește și: DOCUMENT integral - Hotărârea de Guvern cu noile restricții și măsuri anti-COVID

ByteDance a fost evaluată la aproximativ 140 de miliarde de dolari la începutul acestui an, când unul dintre acţionarii săi, Cheetah Mobile, a vândut o participaţie mică, într-un acord privat, a spus una dintre surse.

Dacă nu se va putea ajunge la o tranzacţie pentru TikTok, ByteDance explorează vânzarea numai a operaţiunilor americane ale TikTok, a spus una dintre surse. Nu este clar cât ar valora o astfel de vânzare şi ce legături ar avea operaţiunile TikTok din Statele Unite cu operaţiunile sale globale.

Nu există certitudinea că ByteDance va fi de acord cu vreo afacere, au spus sursele. Compania continuă schimbările structurale care vor separa afacerile americane ale TikTok de imperiul său global, au adăugat sursele. Aceste modificări ar putea include o nouă companie holding pentru TikTok şi un consiliu independent, a spus una dintre surse, atenţionând că nu a fost luată nicio decizie. Compania a separat deja operaţiunile TikTok de celelalte aplicaţii, prin echipe dedicate.

Sursele au solicitat anonimatul, deoarece discuţiile sunt confidenţiale.

ByteDance, General Atlantic şi Sequoia au refuzat să comenteze, în timp ce Cheetah Mobile şi o purtătoare de cuvânt a CFIUS nu au răspuns la cererile de comentarii.

CEO-ul TikTok, Kevin Mayer, a afirmat miercuri, într-o postare pe blog, că aceasta s-a angajat să respecte legile Statelor Unite şi că permite experţilor să evalueze politicile sale de moderare şi să examineze codul care îi conduce algoritmii.

Pe măsură ce relaţiile dintre Statele Unite şi China se deteriorează în ceea ce priveşte comerţul, autonomia Hong Kong-ului, securitatea cibernetică şi răspândirea noului coronavirus, TikTok a apărut ca un nou subiect în disputa dintre cele mai mari două economii din lume.

Săptămâna trecută, Comisia pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale din Senatul SUA a aprobat în unanimitate un proiect de lege care ar împiedica angajaţii federali din SUA să folosească TikTok pe dispozitivele primite de la guvern. Proiectul urmeză să fie votat în plenul Senatului. Camera Reprezentanţilor a votat o măsură similară.

Preşedintele Donald Trump şi oficialii de top ai administraţiei au declarat că iau în considerare o interdicţie mai largă a TikTok şi a altor aplicaţii legate de China.

În 2017, ByteDance a achiziţionat aplicaţia video Musical.ly, din Shanghai, într-o tranzacţie de 1 miliard de dolari, şi a relansat-o ca TikTok în anul următor. Aproximativ 70% din capitalul atras de ByteDance de la investitori externi a venit din Statele Unite, potrivit uneia dintre surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.