Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Învinuirea Ucrainei pentru atacul terorist de la Moscova pune în pericol securitatea Rusiei (ISW)

Crocus City Hall atac moscova

Kremlinul pare să fi acordat prioritate valorii strategice de a da vina pe Ucraina pentru atacul din 22 martie la Primăria din Crocus, față de potențialele riscuri de securitate internă și de victimele civile rezultate din eșecul său de a aborda eficient amenințarea teroristă din interiorul granițelor sale, a spus Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW) a spus în raportul său recent.

„Rușii susțin că insistă asupra implicării Ucrainei înaintează efortul de lungă durată al Kremlinului de a-și justifica pe termen lung invazia pe scară largă a Ucrainei, prezentând în mod fals existența unei Ucraine independente și suverane ca pe o amenințare existențială pentru Rusia”, a spus ISW. .

Mai mulți oameni înarmați au deschis focul în primăria Crocus din Krasnogorsk, o suburbie a Moscovei, în seara zilei de 22 martie, ucigând cel puțin 139 de persoane, potrivit ultimelor actualizări ale autorităților ruse. Autoritățile ruse au reținut patru suspecți în urma atacului la sala de concerte din Crocus City. Aceștia sunt acuzați de comiterea unui act terorist. Toți au fost arestați preventiv până pe 22 mai.

Gruparea teroristă Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea pentru împușcăturile în masă de la locul de desfășurare.

ISW consideră că Kremlinul și aliații săi ultranaționaliști trec cu vederea amenințarea gravă reprezentată de activitățile IS și IS-K în Rusia. În schimb, ei acordă prioritate acuzării false a Ucrainei de a influența percepția publicului. În același timp, liderii ruși mențin accesul la comunitățile minoritare potențial vulnerabile la recrutarea de către grupurile extremiste, văzându-le ca o resursă pentru conflictul în curs din Ucraina.

Pe 24 și 25 martie, un blogger militar ultranaționalist rus a reafirmat afirmații fără temei care învinuiesc Ucraina pentru atac. El a făcut ecou și alte afirmații ultranaționaliste, sugerând că IS și IS-K nu au capacitatea de a efectua un atac terorist semnificativ precum cel de la sala de concerte Crocus. Ei susțin că afirmația IS servește drept acoperire pentru a ascunde presupusa implicare ucraineană și occidentală.

Propaganda rusă afirmă, de asemenea, că agenții IS intenționaseră să evadeze printr-o „fereastră” pregătită în Ucraina. Teoria conspirației nu reușește să explice de ce dintre cele 16 națiuni cu care Rusia împarte o graniță terestră, agenții ar alege să evadeze prin singura porțiune de graniță care este o zonă de război activă și puternic fortificată și patrulată de armata rusă.

Pe 25 martie, liderul rus Vladimir Putin a atribuit „islamiştilor radicali” atacul brutal de la o sală de concerte din Moscova. El a subliniat că acești indivizi îmbrățișează o ideologie căreia chiar și lumea islamică s-a opus istoric. În același timp, Putin și-a reiterat sugestia că Ucraina este responsabilă pentru atac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.