Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Aurel Pop, mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române: 'Limba română este vie și oricât de contaminată ar fi nu trebuie să ne temem'

Facebook
Ioan Aurel Pop

La dezbaterea „Statutul actual al limbii române”, Ioan Aurel Pop a vorbit despre contaminarea acesteia și a spus că nu trebuie să ne temem pentru că limba are propriile mijloace de apărare și, în același timp, Academia Română veghează asupra ei.

„Ziua Limbii Române – din 1990 în Republica Moldova şi din 2013 în România – este sărbătoare oficială, dar de fapt e o sărbătoare a sufletului românesc, fiindcă limba este efigia cea mai pregnantă a românilor”, a afirmat Ioan Aurel Pop în cadrul evenimentului desfăşurat marți, în Aula Academiei.

„S-au dat multe definiţii ale limbii şi multe definiţii ale limbii române, dar limba pentru mine înseamnă un organism viu care se naşte, creşte, se dezvoltă şi chiar îmbătrâneşte câteodată şi se varsă în alte limbi odată cu poporul care a creat-o şi căreia i-a servit drept mijloc de comunicare. De aceea vorbim, poate incorect din punct de vedere ştiinţific, dar în limbaj colocvial despre limbi vii şi despre limbi moarte”.

„A noastră este vie şi oricât de contaminată ar fi ea astăzi de neologisme, barbarisme, hiperurbanisme, de prescurtări neobişnuite, de sms-uri năstruşnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are încă puterea de a rămâne ea însăşi în ciuda acestor variate primejdii”.

„Limba noastră este viaţa noastră şi, din fericire, cred că limba are propriile mijloace de apărare, de conservare şi de dezvoltare cu o condiţie, să veghem ca specialişti asupra celei mai frumoase forme a limbii care este limba literară”, a spus Acad. Ioan Aurel Pop potrivit Agerpres.

„Ne putem exprima în graiuri, putem cultiva dialectele limbii, putem avea un limbaj colocvial, dar atunci când este vorba de o ceremonie şi de solemnitate, limba literară ne defineşte, iar a noastră este o limbă literară bogată, armonioasă, frumoasă, capabilă să comunice prin cuvinte toate simţămintele omeneşti, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Această misiune de grijă asupra limbii o are Academia Română şi Academia Română nu va abdica niciodată de la misiunea ei”, a mai spus preşedintele Academiei Române, relatează Basilica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.