Președintele Academiei Române, profesorul universitar Ioan Aurel Pop, susține că nu este corect să aplicăm criteriile actuale de viață când vorbim de oameni din trecut, din istroria umanității. Pop continuă în acest sens să-l dea exemplu pe Vlad Țepeș, mare Domn al Țării Românești.
„Ceea ce scriu nu este exhaustiv, nu scriu ca să analizez la sânge sau ca să fiu neapărat erudit în fața dumneavoastră, ci ca să nu uităm anumite nume, fapte, idei. Magelan nu are cum să fie judecat de noi, fiindcă noi nu suntem deținătorii adevărului universal. Dar a aplica criterii actuale pentru oamenii și întâmplările din trecut este fals. Chiar dacă a fost creștin, Magelan a fost în acord cu morala vremii când a luptat cu „sălbaticii”, când le-a răpit bunuri, când i-a ucis etc. El însuși a fost ucis de un băștinaș.
Vlad Țepeș, după ce a raportat Occidentului că ucisese la sud de Dunăre peste 20 000 de „păgâni” (turci), a primit asigurarea că va fi iertat de toate păcatele și că numele lui va fi lăudat în veci. A ucide „păgâni”, „eretici” și alți abătuți era de bine pentru orice „creștin adevărat”, in ciuda ideii de iubire a aproapelui și în ciuda poruncii „să nu ucizi”. Oamenii mari nu au fost zei și nu există om care să nu fi greșit. Dacă, însă, faptele folositoare au depășit păcatele, atunci oamenii aceia merită lăudați ... Altminteri, îi vom condamna pe toți și vom crede că numai noi suntem buni și drepti.
Natural, voi mai da astfel de pilde, cînd voi considera necesar, dar, dacă vor vedea că deranjez, mă voi opri.
Vă doresc sănătate și spirit de echilibru. Calea de mijloc este cea de aur”, a spus președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, pe pagina sa de Facebook.