Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Cupşa (PNL Bihor): Ministrul Tudorel Toader a făcut declaraţii iresponsabile faţă de raportorii GRECO

PNL

Deputatul liberal de Bihor Ioan Cupşa a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că PNL solicită demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, printr-o moţiune simplă ce va fi depusă în două săptămâni, susţinând că declaraţia acestuia la adresa raportorilor GRECO este "iresponsabilă şi absolut vătămătoare României". 

"Ceea ce a pus capac şi ceea ce ne determină acum să reacţionăm astfel este declaraţia iresponsabilă a domnului ministru făcută acum câteva zile privind raportul GRECO şi mai precis la raportorii şi evaluatorii desemnaţi de către statele membre din Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei. Declaraţia este absolut iresponsabilă în care îi califica drept neprofesionişti şi incompetenţi. Citez: 'Eu, personal, am stat de vorbă cu experţii GRECO. Nu mi-au creat impresia că profesional se ridică la nivelul respectivului raport'. Nu este vorba doar despre o jignire adresată acelor raportori, majoritatea persoane ultracalificate, selectate de către statele membre din GRECO. Nu este o jignire la nivel personal, ci cu mult mai grav. Este un conflict pe care îl riscă ministrul Tudorel Toader între România şi Ministerul de Justiţie pe care îl coordonează şi îl reprezintă, pe de o parte, şi acest grup de state", a declarat deputatul Ioan Cupşa, potrivit agerpres.ro.

Potrivit acestuia, ministrul Toader "uită", deşi a fost membru al CCR, că există o prevedere constituţională, articolul 11, care ne obligă să respectăm toate obligaţiile pe care ni le-am asumat prin tratat, România făcând parte din Consiliul Europei, încă din anul 1993 şi din 1999 din grupul GRECO. 

"Această luare de poziţie este absolut vătămătoare pentru România, încalcă ordinea constituţională, afectează grav interesele României în relaţiile cu celelalte state din Consiliul Europei", a spus Cupşa. 

El a reproşat "incapacitatea sau lipsa de interes" în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care prin raportul anual a stabilit că, în anul 2017, România "a stagnat în punerea în aplicare a recomandărilor", ba, mai mult, a făcut "paşi în spate". 

"Acest MCV pe care cu toţii dorim să-l vedem încheiat şi care trebuia să îşi înceteze activitatea în acest an, printr-un raport final, a fost prelungit practic sine die tocmai din cauza modului în care Ministerul de Justiţie, decidenţii politici au gestionat înfăptuirea justiţiei în România", a afirmat parlamentarul liberal. 

Deputatul a menţionat şi alte motive pentru care i se solicită demisia ministrului Toader, printre care recursul compensatoriu, aplicat "defectuos", susţinând că în jur de 60-70% din cei eliberaţi s-au întors în penitenciare "în termen foarte scurt". Sistemul de probaţiune - supravegherea celor eliberaţi după condamnarea - "este în continuare subfinanţat", cu un număr mult mai mic de inspectori de probaţiune decât ar fi necesar, numărul de dosare depăşind anul trecut 135 pe inspector. Numărul de grefieri este "foarte mic comparativ cu nevoile reale din sistem", judecătorii sunt "încărcaţi" cu dosare în soluţionare "mult peste optim", spaţiile sediilor unor instanţe, precum cel al ÎCCJ, sunt "improprii", informatizarea "insuficientă" şi nu sunt înfiinţate "secţii specializate" şi "tribunale specializate", a adăugat deputatul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.