Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioana Ene Dogioiu desființează condiția pusă de Sorin Cîmpeanu pentru deschiderea școlilor: 'O șmecherie ieftină'

www.spotmedia.ro
ioana ene dogioiu

Condiția pusă pentru deschiderea școlilor nu numai că nu rezolvă nimic din punct de vedere epidemiologic, dar ar putea frâna coborârea transmiterii Covid și ar putea genera o reacție împotriva vaccinării, exact efectul advers celui scontat, este avertismentul jurnalistei Ioana Ene Dogioiu, care critică măsura impusă de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

„Așadar, școlile se vor deschide peste tot unde procentul de vaccinare a cadrelor didactice este cel puțin 60%.

Ministrul Educației a vopsit gardul cu o anumită libertate de decizie a școlilor: “Un consiliu de administrație al școlii va aprecia dacă, în funcție de toți parametrii pe care îi ia în calcul, face sau nu face solicitare către inspectoratul școlar pentru începere în regim online”.

La nivelul ISMB, cel puțin, „leopardul” nu aprobă cererile școlilor. Consemnul e „scoală față în față cu orice preț”.

O șmecherie ieftină a dlui ministru. Adică, pe de-o parte, la nivel public, muți răspunderea la nivelul școlilor, care să-și evalueze situația de fapt. Dar, pe de alta parte, practic, le refuzi dreptul la decizie și îi obligi să deschidă.

Cu siguranță, școala normală este preferabilă. În primăvara 2020 școlile au fost închise aberant la nici 100 de cazuri și niciun deces la nivel național. Acum le deschidem stupid condiționat cu sute de morți pe zi.

Aș fi respectat o asumare totală a unei decizii ferme cu efectele ei: deschidem școlile necondiționat, ne asumăm costurile, pentru că oricum costul lipsei de educație e mai mare.

Dar dl Cîmpeanu, foarte preocupat de imensul ego și propria imagine cu visuri de premier, nu asumă riscul unei decizii tranșante.

(...)

Faptul că vaccinarea profesorilor este folosită drept condiție complet irelevantă pentru deschiderea școlilor nu va stimula vaccinarea. Dimpotrivă!

Oamenii vor fi și mai convinși că vaccinarea e un scop în sine, nu un ingredient esențial într-un ansamblu logic și coordonat de acțiuni antiCovid. Și o vor respinge cu și mai mare înverșunare.

Aberația dlui Cîmpeanu va arăta așa: într-un oraș ca București, cu incidența Covid foarte ridicată, dar cu mulți profesori vaccinați, copiii vor merge la școală nevaccinați, netestați și vor continua transmiterea. Într-un sat cu incidență foarte scăzută, poate cu acces problematic la Internet, unde însă profesorii nu sunt vaccinați, copiii vor sta acasă. Se poate mai stupid decât atât?

Daca decizia a fost a dlui Iohannis, după cum înțeleg, și dl Cîmpeanu doar execută, nu-l face cu nimic mai puțin aberant.

Da, școala putea și trebuia să înceapă fizic acolo unde erau întrunite mai multe condiții pe lângă vaccinarea profesorilor. Ar fi fost esențială testarea elevilor și profesorilor, certificatul verde generalizat și un nivel suportabil al incidenței și al ocupării locurilor în spitale. Altfel riscăm un cerc vicios de care să nu mai scăpam.

Dl Cîmpeanu avea o vară întreagă să îmbunătățească învățământul online după modele avansate demult de adevărați specialiști în educație, nu în „Romania educată”, e adevărat.

Ar fi putut gândi, de exemplu, un sistem modular care să țină o parte dintre elevi în clase pentru predare de cunoștințe noi, în timp ce o altă parte să facă online consolidare. În care unele materii să aibă prioritate la predare intensivă față în față și altele să rămână mai mult online. Dacă nu se pricepe, putea să ceară ajutorul prof. Miclea care sigur știe cum se face.

Dar dl Cîmpeanu, asemeni dnei Anisie, nu a făcut nimic în afară de declarații pe cât de arogante și ritoase, pe atât de lipsite de conținut”, scrie jurnalista într-un editorial postat pe spotmedia.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.