Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioana Ene Dogioiu: Într-o lună, Iohannis va fi nevoit să renunțe la Florin Cîțu. Va desemna un alt premier

 Ioana Ene Dogioiu

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu susține că premierul Florin Cîțu are zilele numărate la Palatul Victoria, iar dacă va fi dat jos în Parlament, atunci președintele Klaus Iohannis nu va avea de ales și va trebui să nominalizeze un alt premier.

”Când are nevoie premierul Cîțu de majoritate?

În mod cert la votul de încredere pentru schimbarea componenței Guvernului. Premierul spune că nu ar fi un vot pentru tot Cabinetul, ci doar pentru noii miniștri. Chiar dacă textul constituțional îl ajută, de câte ori poate să cadă la acest vot de încredere până la sesizarea CCR?

Dar în discuție este și moțiunea de cenzură. Pe 28 septembrie, CCR va stabili dacă cea depusă de USR PLUS și AUR își va urma cursul sau nu.

Dacă da, va ajunge la vot. Dacă moțiunea va fi invalidată, poate fi depusă una nouă, ori de către PSD, ori de către USR PLUS și AUR.

În ambele cazuri, cheia va fi la PSD. Își poate permite PSD să nu voteze/inițieze moțiunea împotriva Guvernului Cîțu ajuns la 15% cota de încredere și, implicit, să țină acest guvern cu voturile sale? La vedere, pentru că aritmetica parlamentară va face imposibilă discreția susținerii.

Există precedentul guvernării Tăriceanu, care a supraviețuit cu susținerea PSD. Și cred că social democraților nu le-ar displăcea.

Dar situațiile nu sunt comparabile: Cîțu nu e Tăriceanu, care era autentic președinte de partid, la Palatul Cotroceni era Traian Băsescu, adică inamicul comun, iar PSD nu avea niciun concurent în zona lui de electorat.

Acum are doi: AUR și, mai periculos, pe Dragnea, iar ambii acuză PSD tocmai de blat cu PNL, de subordonare față de Iohannis și servicii. Își poate asuma PSD să confirme aceste acuzații pentru niște bani în plus pentru primari și câteva posturi?

În plus, PSD are un obiectiv strategic fezabil dacă rezistă tentației acum: să câștige toate cele patru runde de alegeri din 2024 și atunci să aibă cu mult mai mult decât pot primi acum susținând o guvernare chinuită.

O variantă ar fi refacerea coaliției. Și pentru USR PLUS ar fi sinucigaș să îl accepte din nou pe dl Cîțu. Nu numai pentru că ar fi ridicoli, dar nu ar putea justifica luna aceasta de criză cu toate costurile ei.

Împotriva dlui Cîțu a fost o decizie unanimă a Comitetului Politic. Electoratul lor e cel mai exigent și nervos, nu poate fi luat de prost atât de ușor, cu o hârtie plină de promisiuni.

Dacian Cioloș a fost foarte ferm într-o postare duminică seara: „Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. Nu ne întoarcem la guvernare decât în condițiile deja expuse: alt premier și calendar clar de reforme. Consider declarațiile liberalilor o încercare ridicolă de influențare a alegerilor din USR PLUS”.

Dar să zicem că USR PLUS s-ar sinucide, ar putea fi insuficient dacă Ludovic Orban păstrează în jur de 30 de parlamentari care să voteze împotriva dlui Cîțu. Ce ar mai avea de pierdut?

Dacă nu reușește să își asigure susținerea la moțiune, Guvernul pică și dl Cîțu nu poate fi următoarea propunere de premier, conform Deciziei CCR 85 de anul trecut.

Iar fără domnia sa jocul se deblochează în primul rând în privința USR PLUS, dar chiar și în privința PSD, pentru care dărâmarea lui Florin Cîțu va fi suficient de valoroasă pentru a acoperi o eventuală susținere pentru alt guvern PNL, cu alt premier, dacă va fi nevoie.

Așadar, adevăratul președinte PNL, Klaus Iohannis, va fi probabil într-o luna pus în situația de a renunța la pionul antiOrban și de a desemna un nou premier, la care probabil deja s-a gândit. Care să formeze o nouă coaliție pentru un guvern care să gestioneze PNRR. Dl Cîțu poate fi la fel de bine și președintele Senatului până se eliberează șefia BNR.”, scrie Ioana Ene Dogioiu, într-un editorial în SpotMedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.