Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioana Ene Dogioiu, soluție pentru rezolvarea crizei: Să se retragă Cîțu și Cioloș. Meci de orgolii nul

 Ioana Ene Dogioiu

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu consideră că există șanse pentru refacerea coaliției de guvernare, dar numai în scenariul în care Florin Cîțu și Dacian Cioloș fac un pas în spate, iar ulterior vor merge la Cotroceni cu un premier agreat de PNL-USR-UDMR, dar și de către președintele Klaus Iohannis.

”Deja există niște schimbări importante de ton. Dl Cîțu a continuat să mestece punctaje, dar pe un ton incomparabil mai puțin agresiv și fără să mai facă declarații ultimative. Rareș Bogdan anunță că s-a făcut un pas înainte și că românii vor fosta coaliție.

Dl Cioloș este total necoroziv și necramponat de această desemnare. Întrebat insistent dacă s-ar retrage în favoarea unui premier propus de liberali, dl Cioloș a răspuns: „să o facă, nu vorbim acum despre ce discută ei în partid”.

Dar cea mai spectaculoasă este schimbarea tonului USR la adresa președintelui Iohannis. După ce Stelian Ion a turnat către președinte o găleată de acuzații, iată că acum dl Cioloș vorbește despre șeful statului în termeni de responsabilitate și seriozitate. La fel, senatorul Ștefan Pălărie, una dintre cele mai luminoase figuri ale USR (cred că ar fi un bun ministru al Educației).

Deci este probabil ca dacă încrederea de care vorbește dl Kelemen Hunor va fi reconstruită, să se pice la pace pe un premier de la PNL, dlui Cîțu să îi fie schimbat punctajul de recitat, dl Cioloș să predea mandatul. Dl Drulă a confirmat explicit această ipoteza la TVR.

S-ar retrage, cum ar veni amândoi președinții de partide, și Cîțu, și Cioloș . Meci de orgolii nul, s-ar duce toți cu premierul agreat în băț la președintele Iohannis și lucrurile să meargă înainte spre un nou guvern.

Evident că acel premier nu poate fi Florin Cîțu. Nu doar pentru că în afară de UDMR nu-l va vota nimeni, dar mai ales pentru că dl Cîțu are un uriaș capital de neîncredere, o cotă de respingere record din partea populației. Pentru PNL și Klaus Iohannis ar fi sinucigaș să continue cu dl Cîțu, care însă poate deveni propunerea coaliției pentru președinția Senatului, de exemplu.

În plus, dacă dl Cîțu va fi propuns din nou premier, este probabil ca dl Orban să rupă partidul, după cum lăsa să se înțeleagă miercuri. Nu va lua 40 de parlmentari, dar cei vreo 10 pe care îi va lua ar însemna o subțiere și mai mare a majorității.

Țara însăși are nevoie de un restart cu un nou premier, cu niște titulari de ministere cheie schimbați, pentru a mai diminua din tensiune. Altfel?

Aud tot mai mulți oameni dispuși să voteze AUR de furie, din frustrare, din dezamăgire. Acesta ar fi dezastrul politic total.”, scrie Ioana Ene Dogioiu, într-un editorial în SpotMedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.