Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioana Mihăilă anunţă când va începe distribuirea tichetelor de masă pentru stimularea vaccinării: 'Măsura va fi limitată în timp'

Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Mihaila

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, dă asigurări că statul a făcut şi va face în continuare totul pentru buna desfăşurare a campaniei de vaccinare. Totodată, ministrul anunţă că tichetele de masă pentru stimularea vaccinării se vor da doar în anul 2021, distribuţia acestora urmând să înceapă după rectificarea bugetară.

Ioana Mihăilă spune că autorităţile au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru bunul mers al campaniei de vaccinare şi va continua să caute noi metode pentru a convinge populaţia să se vaccineze. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Mihăilă a subliniat faptul că măsura distribuirii de tichete de masă pentru stimularea vaccinării este una limitată în timp, care va fi în vigoare, cel mai probabil, doar în 2021.

Este clar că, pe lângă ce am făcut până acum, trebuie să facem mai mult de acum înainte și să încercăm și alte căi de a convinge de fapt populația care nu este vaccinată să vină să se vaccineze. Dacă continuăm să facem ce am făcut și până acum e bine, dar nu ne putem aștepta la rezultate spectaculoase de acum înainte.

Motiv pentru care ne uităm să vedem ce a funcționat în momente ca acesta când s-a atins platoul în ceea ce privește dorința de vaccinare, ce s-a făcut în alte părți și să încercăm să implementăm la noi. Ceea ce încercăm să facem este să luăm exemplele de bune practici din alte țări și să încercăm să le implementăm la noi„, declară ministrul.

Referitor la măsura stimulării vaccinării prin acordarea de bonuri de masă, Ioana Mihăilă spune că cei care s-au vaccinat în trecut de bunăvoie, fără să aştepte stimulente, nu ar trebui să se simtă discriminaţi.

Nu cred că este vorba de discriminare, cred că cei care s-au vaccinat până acum au cel mai mare avantaj posibil – faptul că până acum nu au făcut forme severe de boală, chiar dacă avem circulație cu tulpina Delta care este mult mai contagioasă. Cred că asta e cel mai mare beneficiu pe care l-au avut.

Dacă ne trebuie mijloace de a-i convinge pe cei care nu s-au vaccinat, cred că trebuie să le utilizăm pe toate. Dacă este să vorbim de utilizarea rezonabilă a resurselor, orice cost pe care statul român îl acoperă pentru a vaccina o persoană este mult, mult mai mic decât costul pe care statul l-ar plăti dacă acea persoană se îmbolnăvește și intră în spital sau dacă moare. Nu cred că viața umană poate fi pusă în balans când vorbim de costuri„, este de parere ministrul.

Ioana Mihăilă a adăugat, totodată, că tichetele de masă vor fi acordate pe o perioadă limitată, cel mai probabil doar pe parcursul anului 2021, iar distribuirea lor va fi începută după rectificare.

Orice măsură pe care o luăm are nevoie de câțiva pași preliminari pentru a putea fi pusă în aplicare. E nevoie să avem un cadru legal și să asigurăm resursa bugetară, e nevoie să facem achiziția și distribuția. Toate aceste lucruri sunt planificate și estimăm că undeva în luna septembrie vom putea să distribuim aceste bonuri.

Așteptăm rectificarea pentru a asigura fondurile, iar, în ceea ce privește ținta pe care ne-o asumăm, începem prima dată cu un număr mai mic și, dacă vedem că există dorința, vom asigura fonduri mai departe pentru persoanele care solicită vaccinarea. Dar trebuie să menționez că va fi totuși limitat în timp. Adică aceste bonuri nu se vor da în anul 2022, 2023 nelimitat„, a completat ministrul.

Referitor la strategia pentru creșterea vaccinării din mediul rural, Ioana Mihăilă a precizat că autorităţile pun la punct o campanie prin care li se vor da medicilor de familie din mediul rural instrumentele pentru a comunica eficient cu sătenii.

Pe lângă aceste bonificații pe care le oferim persoanelor care se vor vaccina, avem deja finanțată o campanie prin care dăm medicilor de familie instrumentele pentru a comunica mai eficient cu pacienții lor și pentru a-i convinge să se vaccineze. De asemenea, avem pe circuit o ordonanță de urgență prin care creăm cadrul pentru vaccinarea în ambulatoriile de specialitate. Acolo se adresează în general pacienții cronici.

Populația rurală este destul de îmbătrânită, mulți oameni care trăiesc la sate au afecțiuni cronice și vizitează frecvent aceste ambulatorii de specialitate pentru tratamente și consultații. În aceeași ordonanță, există o prevedere care permite medicului de familie (să facă vaccinarea – n.r.) și finanțează suplimentar vaccinarea la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a mai declarat că România este pregătită de valul patru, dar că acum responsabilitatea nu va mai fi doar a autorităţilor, ci mai ales a cetăţenilor. De asemenea, şefa de la Sănătate a precizat că, în valul patru, se va încerca ca spitalele să fie menţinute mixte, astfel încât să fie trataţi şi pacienţi COVID, dar şi pacienţi cronici.

Spre deosebire de celalte valuri, acum responsabilitatea este atât individuală pentru că valul 4 poate să nu ne afecteze pe fiecare dintre noi dacă suntem vaccinați, și este și responsabilitatea sistemului de sănătate care trebuie să accepte și să trateze acești pacienți care vor fi infectați. Ce încercăm să facem este să vedem ce s-a întâmplat în valurile anterioare și să ne pregătim mai bine.

Având în vedere că avem totuși persoane vaccinate, ne așteptăm ca vârful valului să nu mai fie atât de sus ca și în cele anterioare, dar nu putem spune că acest lucru se va întâmpla sau nu, pentru că depinde de o sumedenie de factori, dar ne așteptăm ca și evoluția să fie mai rapidă, pentru că acum în varianta Delta e vorba de o contagiozitate mai mare.

Motiv pentru care avem discuții cu direcțiile de sănătate publică și, ulterior, vom avea și cu managerii de spital și vom începe deja procedurile de avizare ale secțiilor care vor primi pacienți Covid. Ele pot crește ca număr de paturi probabil că până la maximul din valul 3. Ne pregătim să reacționăm mai repede tocmai pentru a învăța din ce s-a întâmplat în valurile anterioare. Dar, de asemenea, vrem să menținem marea majoritate a spitalelor mixte, așa încât acolo unde nu există o încărcare mare cu pacienți Covid să permitem, în continuare, accesul pacienților cronici”, precizeaza ministrul.

Referitor la administrarea unei a treia doze, ministrul Sănătăţii precizează că deocamdată se aşteaptă aprobarea EMA, iar când această aprobare va fi obţinută, cea de-a treia doză va fi administrată persoanelor vulnerabile.

Ministerul Sănătății a semnat acorduri cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccinuri și în anul 2022 și în 2023, dar așteptăm aprobarea Asociației Europene a Medicamentului și părerea specialiștilor din țară și din străinătate înainte de a institui această a treia doză. Da, ea este în discuție, și se referă mai ales la a treia doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, bolnavii cronici și persoanele vârstnice, dar momentul în care ea va fi implementată urmează să vedem care va fi”, a conchis ministrul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.