Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a decorat mai multe personalități din Educație, Sănătate, Cultură cu ocazia Zilei Naționale

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a decorat, vineri, cu prilejul Zilei Naționale, personalități din Educație, precum Sorin Cîmpeanu, Mircea Dumitru, rectorul Universității București și Remus Pricopie, rectorul SNSPA. De asemenea, președintele a decorat medici, profesori și personalități din Cultură.

Președintele Klaus Iohannis a oferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Ofițer fostului director în perioada 2009-2017 la Fundaţia Europeană de Formare, Madlen Şerban.

Șeful statului a oferit „Steaua României” în grad de Cavaler lui Sorin Cîmpeanu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti și profesorilor doctori Alexandru Vlad Ciurea și Horaţiu Suciu.

Totodată, au fost decorați cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler: Dumitru-Cristian Hatu, preşedinte şi membru fondator al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale; Carmen Lică, director executiv al Asociaţiei Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională; Liliana Romaniuc, preşedinte al Asociaţiei Române de Literaţie; Daniela Vişoianu, preşedinte al Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie; Roxana Măriuca Talpeş, liderul grupului pe educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României; Marin Cazacu, violoncelist, manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”; Mihai Constantinescu, director al agenţiei „Artexim”; Doina Lemny, critic de artă, curator şi muzeograf, Musée National d’Art Moderne din Paris; Dorin Ştefan, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

Klaus Iohannis a oferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler: profesorului univiversitar Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti; profesorului universitar Remus Pricopie, rector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative; profesorului universitar Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti; profesorului Ovidiu-Alexandru Băjenaru; conferenţiarului Iulian Brezean; profesorului Victor Nimigean; profesoarei Cătălina Tudose; conferenţiarului Ioan Ţilea.

Totodată, Iohannis a conferit:

"-Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi;
-Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer Universităţii de Vest din Timişoara.
-Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu".

De asemenea, președintele a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor lui Pascal Legai, director al Centrului de Sateliţi al Uniunii Europene și lui Charles Tito Powel, directorul Institutului Regal Elcano.

Klaus Iohannis a declarat în discursul său că universități precum cea de Medicină "Grigore T. Popa" de la Iași și Universitatea de Vest din Timișoara au contribuit la "atingerea multor deziderate pe care românii le-au exprimat de-a lungul timpului".

"Educația este una dintre prioritățile mele ca Președinte al României. În același timp, educația este liantul care a contribuit la construirea statului român modern și care va fi indispensabil în asigurarea coeziunii sociale și a dezvoltării economice de care țara noastră are atât de multă nevoie. Un rol important în arhitectura sistemului educațional îl joacă universitățile noastre. Instituții precum Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara sau Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au contribuit, prin formarea de specialiști și prin numeroase activități de cercetare, la atingerea multor deziderate pe care românii le-au exprimat de-a lungul timpului" a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

De asemenea, președintele a declarat că Universitatea din București, SNSPA și Universitatea de Construcții București sunt "pioniere" în crearea unor consorții de universități europene.

"În 2017, în cadrul Consiliului European de la Göteborg, am sprijinit adoptarea unor noi pași în vederea integrării sistemelor de educație din Uniunea Europeană. Una dintre propunerile lansate atunci a fost crearea unor universități europene, constituite sub forma unor consorții care aduc laolaltă experiență, resurse umane și materiale și care își armonizează procesele administrative. Iată că Universitatea din București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative și Universitatea Tehnică de Construcții București sunt astăzi pioniere ale acestei inițiative. Consorțiile din care faceți parte vor contribui la formarea de specialiști și la dezvoltarea de programe de cercetare de excelență, la conturarea unei identități civice europene și la adaptarea societății noastre pentru provocările viitorului", a precizat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a mai conferit:

"-Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer domnului dr. Adrian Lobonţiu (Statele Unite ale Americii) și domnului profesor dr. Alexandru Rafila;

-Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler domnului profesor universitar dr. Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, domnului conferenţiar universitar dr. Dragomir Ovidiu Chioncel, domnului Constantin Dina, doamnei dr. Valeria Herdea, domnului profesor dr. Viorel Jinga, doamnei dr. Andreea Anamaria Moldovan, domnului profesor dr. Victor Dan Eugen Strâmbu și domnului Mircea Timofte;

-Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria A „Literatura” domnului Dan Munteanu Colan, profesor de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria;

-Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, domnului Alfredo Pérez de Armiñán y de la Serna, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Patrimoniului Naţional al Spaniei;

-Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria G „Cultele”: preotului-paroh, Moldovan Teofil, profesor de teologie la Madrid; pastorului-reverend Dan Daniel Martin, de la Biserica Apostolică Holy River (Londra) și preotului Constantin Popescu-Cîrstucescu, de la parohia „Sf. Gheorghe” din Londra, coordonator al Proiectului „Romanian Orthodox Church and Centre”.

-Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Alina Nicoleta Balaţchi, fondator al organizației „Femeile Române din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord” și domnului Cristian Stîncanu, director executiv al asociației „My Romania Community”.

-Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, domnului Grigore Ilisei, scriitor;

-Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, doamnei Tatiana Ţîbuleac, scriitor (Paris)".

Șeful statului a spus că, prin cultură, acum 100 de ani, la Alba Iulia, "s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană".

"Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri", a declarat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.