Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a deschis Cutia Pandorei

Inpolitics.ro

Ziua de ieri a adus în spațiul public o nouă ieșire a președintelui Klaus Iohannis, cu o declarație de presă dar și cu o mică sesiune de Q&A. Iar de aici, ca urmare a unei întrebări foarte bine pusă de colegul Pușcaș, am primit din parte președintelui o reacție vizavi de demersul Coaliției pentru Familie și al BOR, de a se face un referendum prin care Constituția să fie amendată și să se stipuleze clar că familie este formată dintre un bărbat și o femeie.

Ce a declarat Iohannis?

„Încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni rândul meu să mă exprim. În acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred: eu provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă. Cred că trebuie să revenim la toleranță și acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și rele, nu suntem toți la fel. Nu toate grupurile etnice și religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii față de celălalt.„

Ce a vrut să spună autorul?

În mod cert, reacția a divizat spațiul public și virtual. Mare parte din fanaticii lui Iohannis aproape că i-au scris cuvintele cu litere de aur în marea carte a omului politic ce păstorește, de la înălțimea vârfurilor montane pe care se mai plimbă, această țară. „Uite, domnule, cât de bine le zice domnul Iohannis. Trebuie să devenim și noi o societate normală, adaptată realităților întregii Europe. Pupătorii de moaște pot plânge în pumni„ – cam așa poate fi rezumată reacția unora de prin online.

De partea cealaltă, lumea a reluat deja tradiționalele teme cu Iohannis vândut lui Soros, cu atacuri la persoană și blesteme în bunul stil al unor „creștini„ de a se manifesta. Rămânem însă cu o declarație ce poate fi categorisită ca jignitoare la adresa unui număr deloc infim, peste 3 milioane, de oameni care cer autorităților statului să reglementeze cât mai clar această situație a căsătoriilor între persoane de același sex.

Ce va alege România - modernism sau conservatorism?

Aici este marea problemă și bătălia se anunță a fi chiar una „sângeroasă„. Este evident că dinspre anumite cercuri de influență europene și nu numai se încearcă forțarea luării unei decizii spre uniformizarea libertății de a se căsători și pentru aceste cupluri. La fel de evident este și faptul că România, spre deosebire de alte state, are în Biserică un pilon puternic, care se va manifesta cât mai puternic împotriva unei astfel de schimbări. Cât va reuși, este greu de estimat.

Nu puțini spun că inclusiv toate atacurile concentrate la adresa BOR din ultima perioadă sunt gândite tocmai pentru a șubrezi încrederea publică în ierarhi și instituție. Nu că nu ar ajuta la asta și niște oameni care nu au nimic de-a face cu ideea de păstor de credincioși.

Efectele poziționării lui Iohannis

Cred că trebuie să ne uităm doar pe termen scurt momentan. Și să ținem cont de faptul că suntem în perioada alegerilor. Ori, declarația de ieri a președintelui tocmai ia, într-o imagine grafică extrem de sugestivă, 3 milioane de voturi ce ar fi putut fi posibil pentru PNL și le mută, hai să zicem, într-o zonă gri și nu prea.

Pentru că, nu se îndoiește nimeni, subiectul va fi preluat de PSD și de partidele satelit din jurul PSD și probabil folosită fix ca argument împotriva PNL, a ideii de guvern PNL. Cum sună, într-o Românie atât de conservatoare, un mesaj de genul: „Dacă votați PNL, vor aproba căsătoriile între homosexuali„?

Deloc plăcut, fără doar și poate. Chiar dacă Dacian Cioloș, portdrapelul electoral al PNL, pare a fi pe poziții diferite în acest subiect. Cert este că, ceea ce anticipam încă de prin vară, dar nimeni nu credea, devine o realitate: tema aceasta va fi inflamată foarte puternic. Iar reacțiile vor fi extrem de virulente. Ceea ce nu are cum să fie bine, într-o țară și așa divizată de atâtea lucruri.

Ghinion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.