Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, acuzat de încălcarea Constituţiei

iohannis imn

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că l-a sunat pe directorul SRI, Eduard Hellvig, şi i-a cerut 'foarte oficial' să verifice declaraţiile lui Victor Ponta care a sugerat că are informaţii de la servicii privind un posibil trafic de influenţă la lideri PNL şi chiar la preşedinte.

Gestul lui Iohannis este criticat de jurnalistul Ion Cristoiu, care afirmă că nici Constituţia, nici legea SRI nu prevăd posibilitatea ca preşedintele să dea ordine SRI. Această prerogativă aparţine CSAT.

Vezi şi: Iohannis il pune pe directorul SRI sa-l verifice pe Ponta

"Trec peste relația Stăpîn-Grăjdar dintre Președinte și Directorul SRI, care se degajă din spusele lui Klaus Iohannis. Cum adică, l-am sunat pe Eduard Hellvig de pe aeroport și l-am rugat oficial (i-a poruncit, acesta-i sensul) să analizeze cu maximă exigență și seriozitate afirmațiile premierului (Directorul SRI putea să le analizeze în chip neserios, superficial, și de aceea trebuia să-i se precizeze cum s-o facă?).

Așadar, Președintele României, aflat într-o ciorovăială cu premierul, ordonă SRI să declanșeze o Operațiune prin care o declarație la televizor a premierului să fie verificată dacă e adevărată sau nu.

Nici Constituția, nici Legea SRI nu prevede vreun rînd în temeiul căruia Președintele își poate permite să comande SRI o Operațiune de verificare a unui cetățean al României pe motiv că el, cetățeanul, a făcut niște afirmații care l-au supărat pe Președinte.

Eu, de exemplu, am afirmat în dese rînduri că Klaus Iohannis e o rață mecanică, întoarsă cu cheița, ca să măcăne și ea ceva, de tot felul de neisprăviți, dintre consilieri, dintre liderii PNL, dintre Ștabii Structurilor din România. Să înțeleg că Eduard Hellvig a primit ordin să pună SRI să verifice dacă am sau nu dreptate în ce privește rața?

Singura instituție care poate cere SRI o Operațiune anume e CSAT și nu președintele!

Klaus Iohannis nu ne-a spus ce i-a răspuns directorul SRI, Eduard Hellvig. Normal ar fi fost să-i răspundă că verificarea unor afirmații politicianiste ale premierului despre Președinte nu e de competența SRI. Pentru că nu-l cunosc pe Eduard Hellvig, nu pot dibui ce i-a răspuns lui Klaus Iohannis la telefonul de pe aerport", scrie Cristoiu pe blog.

Vezi şi: Ponta bate în retragere: PSD spune că nu l-a acuzat pe Iohannis

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.