Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis crede în justiție, nu și în ministrul Justiției. Cum răspunde Tudorel Toader la criticile președintelui

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader îi răspunde lui Klaus Iohannis printr-o conferință de presă susținută vineri la sediul instituției! După ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, deşi instituţional ar trebui să spună că are încredere în ministru, experinţele ultimelor luni nu îi permite să spună acest lucru, Tudorel Toader îi dă replica.

Într-o conferință de presă, Tudorel Toader a declarat, vineri, că dacă Klaus Iohannis și-a pierdut încrederea, înseamnă că a avut-o.

„Din discurs putem reține și două lucruri bune: faptul că dacă a pierdut încrederea înseamnă că a avut-o, iar în al doilea rând, criticile sale au vizat procedura, pe fond spunând că soluțiile sunt și soluții corecte, necesare, firești.”, a spus Tudorel Toader, care a precizat că și-a făcut datoria pe legile justiției, iar codurile au nevoie de corectare.

De asemenea, Tudorel Toader a afirmat că poate demara, conform legii, procedurile de elaborare a unui proiect de lege, el răspunzând astfel preşedintelui Klaus Iohannis, care joi a susţinut că ministrul ar fi mers în Parlament fără a avea drept de iniţiativă legislativă.

„Sigur, normele de tehnică legislativă sunt de ordine publică. Normele de tehnică legislativă trebui respectate ad litteram. Potrivit legii 24, ministerele pot demara procedurile de elaborare a unui proiect de lege. Ceea ce s-a petrecut la Ministerul Justiției.  În momentul în care ministerul finalizează proiectul de lege, are două căi de urmat. Una, de a prezenta proiectul de lege în Guvern și dvs celor prezenți v-am spus de foarte multe că Guvernul îl poate aproba, îl poate aproba cu modificări și chiar poate să-l respingă. Există şi o decizie recentă a Curţii Constituţionale, care spune că nimeni nu poate refuza să se prezinte în fata unei comisii parlamentare. Decizia nici nu ar fi fost necesară, pentru că este o obligaţie legala. În baza acestei legi, (...), a deciziei CCR, am dat curs invitaţiei comisiei parlamentare. (...) La invitaţia dânşilor, am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiţiei şi întrevederea din comisie putea să se opreasca acolo.  (...) Comisia însă a solicitat să le las draftul de proiect, l-am lasat în format fizic proiectul de lege, expunerea de motive şi solicitarea de aviz către Comisia de la Veneţia. Le-am lăsat şi în format electronic. De altfel, l-au şi postat pe site

Eu v-am spus de fiecare dată, vă repet și astăzi, ministrul Justiției nu are inițiativă legislativă, dar ministrul Justiției nu decide care-i calea de urmat, dacă e prin guvern sau un număr de parlamentari își însușesc proiectul de lege ca initiativă proprie, ceea ce s-a și întâmplat.”, a mai spus Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.