DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Iohannis, Dăncilă, Ciolacu și Meleșcanu, invitați la un protest al silvicultorilor

romsilva igienizare paduri

Silvicultorii organizează în 29 octombrie un protest faţă de intensificarea agresiunilor împotriva lor, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedinţii Camerelor, conducerea Romsilva fiind invitaţi să participe. Sindicaliştii din silvicultură îşi vor omagia cei şase colegi morţi în ultimii ani, victime ale hoţilor de lemne. De asemenea, ei au mai multe revendicări referitoare la legi vizând de domeniul silvic, potrivit News.ro.

”În semn de protest faţă de intensificarea cazurilor de agresiune asupra personalului silvic şi în semn de solidaritate cu toţi silvicultorii de bună credinţă aflaţi în slujba pădurilor României, Federaţia Sindicatelor Silva organizează o adunare publică în data de 29 octombrie 2019, între orele 10-14, în faţa sediului Camerei Deputaţilor, zona Parc Izvor, pentru a aduce un omagiu celor 6 silvicultori care în ultimii ani şi-au dat viaţa apărând pădurea. (...) În data de 29 octombrie 2019, în faţa sediului Camerei Deputaţilor, au fost invitaţi să participe alături de silvicultori din întreaga ţară: domnul Klaus Werner Iohannis – Preşedintele României, doamna Viorica Dăncilă – Prim Ministru al Guvernului României, domnul Teodor Meleşcanu – Preşedintele Senatului României, domnul Marcel Ciolacu – preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Alexandru Stănescu - Preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, domnul Ioan Deneş – Ministrul Apelor şi Pădurilor, domnul Gheorghe Mihăilescu – Director General al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, domnul Ion Popescu – Preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi reprezentanţi ai unor organizaţii sindicale şi profesionale reprezentative pentru sectorul silvic din România”, anunţă silvicultorii.

Ei reamintesc că în data de 16 octombrie 2019, într-o pădure situată în zona localităţii Rogoz din judeţul Maramureş, pădurarul Pop Liviu Pavel din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ, în vârstă de doar 30 ani, tatăl a 3 copii minori, a fost ucis cu bestialitate, fiind împuşcat cu arma de serviciu de o grupare de hoţi de lemn, iar trupul acestuia a fost strivit de atelajul încărcat cu lemn al hoţilor.

În interval de numai o lună au avut loc şi alte evenimente tragice, în urma cărora pădurarul Gorcioaia Răducu din cadrul Ocolului Silvic Paşcani - Iaşi şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis cu lovituri de topor de un grup de infractori surprinşi în timp ce tăiau ilegal şi sustrăgeau material lemnos, iar alţi 6 silvicultori au fost agresaţi - maistrul de vânătoare Bostan Mihai din cadrul Ocolului Silvic Borca - Neamţ a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras arma de serviciu, încercând să-l împuşte, pădurarul Fratean Raul din cadrul Ocolului Silvic Turda - Cluj a fost agresat, atacat de cuţitul şi ameninţat cu moartea de un grup de infractori care fuseseră sancţionaţi în repetate rânduri pentru tăiere ilegală de arbori şi transport de material lemnos sustras ilegal, silvicultorul Aurel Pârvu din cadrul Ocolului Silvic de Regim Renaşterea Pădurii - Dolj a fost accidentat în mod intenţionat cu maşina de o grupare de hoţi de lemn pe care îi urmărea, ing. silvic Schuszler Johannes, pădurarul Mitulescu Mădălin şi pădurarul Pop Ciprian din cadrul Ocolului Silvic Lipova - Arad au fost atacaţi cu fierăstrăul mecanic de un infractor surprins în timp ce sustrăgea material lemnos,spun sindicaliştii.

În anul 2018 au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. Cazul cel mai grav s-a înregistrat în luna octombrie 2018 în judeţul Vaslui – pădurarul Artene Radu a fost atacat cu sabia şi bătut de o grupare de hoţi de lemn, autorii acestei agresiuni nefiind pedepsiţi nici până în prezent.

În anul 2017 au avut loc 40 de agresiuni îndreptate asupra personalului silvic din cadrul Romsilva, cel mai grav caz fiind înregistrat în judeţul Arad – paznicul de vânătoare Jiva Viorel a fost împuşcat cu sălbăticie de un grup de infractori surprinşi la braconaj. Deşi făptuitorul a fost identificat şi condamnat în primăvara anul 2019 la 8 ani detenţie cu executare, în ziua pronunţării sentinţei acesta a dispărut de la domiciliu, nefiind prins nici până în ziua de astăzi. În acest timp, silvicultorul Jiva Viorel, împreună cu familia lui, trăieşte într-o permanentă teroare, având nevoie de protecţie din partea instituţiilor specializate ale statului.

În ultimii ani, au fost omorâţi de hoţii de lemn 6 pădurari (Pop Liviu Pavel - Direcţia Silvică Maramureş, Gorcioaia Răducu – Direcţia Silvică Iaşi, Oul Ieronim - Direcţia Silvică Bistriţa, Boboc Dănel - Direcţia Silvică Gorj, Chiriţă Victor - Direcţia Silvică Dolj, Dogaru Gheorghe - ICAS Braşov), iar peste 650 de silvicultori au fost agresaţi, bătuţi, ameninţaţi cu moartea, atacaţi cu topoare, cuţite şi chiar împuşcaţi de infractorii surprinşi în timp de tăiau şi sustrăgeau material lemnos sau de braconieri.

”Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare susţinută de anumiţi factori politici şi unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor în îndeplinirea atribuţiilor de pază a pădurii şi discreditarea acestora prin prezentarea deformată a realităţii din sectorul silvic. Am atras atenţia în nenumărate rânduri că silvicultorul face paza pădurilor, de multe ori fără a fi dotat cu uniformă de serviciu şi echipament de protecţie, fără un minim de dotare cu mijloace de apărare şi fără o pregătire în acest sens, de cele mai multe ori fără armament sau cu armament de serviciu ineficient, fără mijloace de transport şi de comunicaţie, fiind adesea doar sub protecţia divină! Oare câţi silvicultori trebuie să-şi mai piardă viaţa pentru ca societatea, politicienii şi guvernanţii acestei ţări să aprecieze munca şi eforturile pe care personalul silvic le face în vederea menţinerii acestor păduri?”, se întreabă sindicaliştii.

Ei spun că numai în acest an Federaţia Sindicatelor Silva a organizat şase acţiuni de protest în care a solicitat modificarea şi completarea urgentă a Statutului personalului silvic, iar deşi la ultimul protest organizat în data de 24 septembrie 2019 am primit asigurări că Statutul personalului silvic va fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor, în şedinţa de plen din data de 14 octombrie 2019, proiectul de Statut a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Revendicările lor vizează modificarea, elaborarea sau respingerea unor legi:

- urgentarea modificării şi completării Statutului personalului silvic, lege prin care trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor şi asigurarea unor condiţii decente de salarizare pentru întreg personalul silvic;

- respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 privind modificarea şi completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere. Prin legiferarea PL-x nr. 9/2019 Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 ha de păduri, cu care urmează a fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult, iar ca efect social vor dispărea peste 3.000 locuri de muncă;

- respingerea proiectului de lege PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia. Prin legiferarea acestei iniţiative, proprietatea publică a Statului Român se va diminua cu o suprafaţă de peste 1.200.000 ha păduri, fiind în pericol peste 5.000 de locuri de muncă;

- respingerea proiectului de lege L409/2019 recent adoptat de Senat şi transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, prin care se urmăreşte interzicerea exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 01.01.2020;

- elaborarea legislaţiei necesare pentru asigurarea stabilităţii funcţionării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului;

- elaborarea legislaţiei necesare pentru asigurarea stabilităţii funcţionării ocoalelor silvice de regim, care administrează fond forestier proprietate publică şi privată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.