DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Iohannis, declaraţie la Washington: 'Un semnal foarte important pe care România îl transmite'

F. P.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 31 martie, la finalul vizitei la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C., o declarație de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

„Bună ziua!

Este pentru prima dată când vizitez Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și trebuie să vă spun că m-a impresionat profund. Am dorit să aduc, personal, un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului și să exprim recunoștința mea pentru activitatea acestei instituții de renume mondial.

Am remarcat aici contribuţia deosebită a României prin colecțiile arhivistice şi alte piese istorice relevante, pentru ca tabloul Holocaustului să fie cât mai fidel redat. Am fost foarte bucuros să constat că administrația Muzeului este extrem de mulțumită de aportul țării noastre.

Suntem în anul în care România deține președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. După Memorialul „Yad Vashem”, aceasta este a doua instituție de prestigiu din domeniu pe care o vizitez în decurs de o lună şi asta nu este o coincidenţă.

Cele două vizite reprezintă un semnal foarte important pe care România îl transmite.

În primul rând, suntem foarte hotărâți în asumarea propriului trecut, a onorării memoriei victimelor Holocaustului și luptei împotriva manifestărilor antisemite și xenofobe.

În al doilea rând, așa cum am subliniat și în discuțiile pe care le-am purtat cu conducerea Muzeului, vreau să fructificăm potențialul extraordinar pe care ţara noastră îl are de a se profila ca un centru regional performant şi pregătit să combată orice formă de antisemitism, xenofobie, discriminare şi ură. Am amintit despre progresele pe care ţara noastră a reușit să le facă într-un timp extrem de scurt și despre legislația în domeniu, una dintre cele mai avansate în spațiul european. Vreau să spun clar că nu ne vom opri aici.

România este decisă să devină un centru regional în ceea ce privește asumarea trecutului și consolidarea educației în rândul tinerilor, precum și instruirea pentru democrație prin cunoașterea realităților Holocaustului.

De asemenea, în întâlnirea cu conducerea Muzeului, am vorbit despre prioritățile pe care România şi le-a asumat la preluarea mandatului președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Le-am spus  partenerilor americani că sunt pe deplin hotărât să sprijin înființarea în România a unui Muzeu al Evreilor și Holocaustului şi aici vorbesc despre o instituție adevărată, organizată la cele mai avansate standarde în materie, nu mă refer la o casă memorială sau la alte inițiative lăudabile dar foarte mici. În viitor, contez mult pe sprijinul conducerii Muzeului de la Washington pentru schimbul de experiență și expertiza relevantă pentru a duce la bun sfârșit inițiativa românească.

Am subliniat, totodată, că antisemitismul și xenofobia riscă să se instaleze în mod „natural” într-o atmosferă a lipsei de securitate.

Evoluțiile din spațiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste.

De aceea, cred că aceste lucruri trebuie să mobilizeze factorii de decizie şi cetățenii, să creeze un nou impuls, în special în domeniul educației pentru şi despre valorile democratice.

În acest sens, am lansat ideea organizării unei structuri educaționale instituționalizate pentru cursuri și training-uri pentru funcționari, oameni politici, diplomați, personalul din structurile de ordine și siguranță publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii.

În final, vreau să mulțumesc Muzeului pentru călduroasa primire, pentru disponibilitatea la colaborare şi pentru faptul că într-adevăr am găsit aici oameni care apreciază în mod expres şi deosebit colaborarea cu experţii din România.

Vă mulţumesc!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.