Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis FACE SCUT în faţa procurorilor şi lansează un atac DUR la adresa Coaliţiei: Se încearcă SLĂBIREA independenţei procurorilor / VIDEO

captura privesc.eu
klaus iohannis augustin lazar la bilant Ministerul Public

Preşedintele Klaus Iohannis iese la atac, în cadrul discursului susţinut la bilanţul activităţii Ministerului Public pe anul 2017. Şeful statului susţine că politicul încearcă controlarea procurorilor prin interpretarea unui anumit articol din Constituţie şi califică acest gest drept inacceptabil

"Vă felicit pentru activitatea derulată cu succes în anul care s-a scurs. Ministerul Public are un rol constitutional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al integritatii generale ale societatii si un aparator al ordinii de drept şi al drepturilor cetatenilor. Alăturarea acestor atribuţii nu este întâmplătoare. Imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul procurorului il fac pe acesta responsabil de corecta şi completa rezolvare a dosarelor.

A devenit un obicei in Romania să se dezbată intens statutul procurorului. In aceste discutii se invoca frecvent articolul din Constitutie care stabileste ca activitatea procurorilor se desfasoara sub autoritatea Ministrului Justitiei. Vreau sa fiu clar aici: Sintagma e "sub autoritatea ministrului justitiei" si in niciun caz "in subordinea ministrului justitiei". Se face in mod deliberat o confuzie intre aceste doua sensuri, pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor. E doar o incercare de a slabi independenta procurorilor si de a legitima supunerea lor sub politic, fapt inacceptabil.

Trebuie găsite soluții pentru reducerea numărului de dosare. România are nevoie să dezvolte politici publice și o legislație care sa puna accent pe fenomenul de prevenire a incalcarii legii penale. Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea și magistrații să fie subordonați politicului. Societatea a inteles ca o Romanie moderna nu poate fi cladita pe nisipuri miscatoare. Justitia este un serviciu public iar cetatenii au asteptari mari de la magistrati. Va asigur ca voi ramane un sustinator ferm al unei justitii independente", a declarat Klaus Iohannis.

Prezentarea bilanţului are loc la Cercul Militar Naţional, în prezenţa preşedintelui Iohannis, de la eveniment lipsind ministrul Justiţiei.

La prezentarea bilanţului Ministerului Public participă şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, precum şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Camelia Marcu şi şeful Poliţiei Române Cătălin Ioniţă. De asemenea, mai sunt prezenţi diplomaţi străini şi alţi reprezentanţi ai CSM, DNA şi ai Ministerului Public. La eveniment nu este prezent niciun membru al Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.