Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Într-o Românie europeană, toleranţa şi libertatea sunt esenţiale

captura TV
Klaus Iohannis

Toleranţa şi libertatea sunt esenţiale într-o Românie europeană, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis.

"Grupul parlamentar la minorităţilor naţionale este o expresie în plan politic a dialogului social şi interetnic. Iar România are în diversitatea sa - etnică, confesională, culturală - un uriaş potenţial şi poate fi, prin experienţa sa, un contributor major şi credibil la construcţia europeană. Este important să nu luăm toate aceste lucruri drept un dat câştigat, ci să le cultivăm permanent. Într-o Românie europeană, toleranţa, la fel ca şi libertatea, este esenţială", a spus şeful statului, la Palatul Parlamentului, la lansarea cărţii "Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale 1990-2016".

Citește și: Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul său norvegian

El a mărturisit că a venit la eveniment din mai multe motive - unul personal, de suflet, pentru că aparţine minorităţii germane care este reprezentată în Parlament; din respect pentru contribuţia grupului minorităţilor la construcţia democraţiei în România, dar şi cu gândul la viitor, în contextul viitoarei campanii electorale.

"Statul român se mândreşte cu faptul că existenţa sa modernă, marcată de momentul Marii Uniri de la 1918 şi definită astăzi de apartenenţa europeană şi euro-atlantică, este năzuinţa şi proiectul unei majorităţi sprijinit pe participarea, înţelegerea şi contribuţia minorităţilor etnice", a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a susţinut că la începutul anilor '90 România şi-a asumat ceea ce putea fi considerat un "experiment", respectiv ideea de a consfinţi prin Constituţie prezenţa în Parlament a tuturor minorităţilor naţionale, catalogând acest demers drept "o dovadă de deschidere şi o expresie a unor principii democratice fundamentale: participarea şi reprezentarea".

El a subliniat şi că această idee s-a dovedit a fi de succes, anunță Agerpres.

"Cred că de-a lungul anilor, prin prezenţa grupului minorităţilor naţionale în Parlament, au avut de câştigat nu doar cei pe care-i reprezentaţi în mod direct, membrii comunităţilor din care faceţi parte, ci noi toţi, cetăţenii României. Atunci când a fost vorba de marile interese naţionale ale României, de consolidarea democratică, de apărarea şi promovarea drepturilor omului, de aderarea noastră la NATO şi la Uniunea Europeană, aţi fost parteneri loiali, corecţi şi angajaţi. Până la urmă, ce ne uneşte pe toţi este apartenenţa la o naţiune de cetăţeni, puternică prin diversitatea ei şi prin valorile pe care le susţine şi exprimă. În tot acest timp, aţi fost parte din procesul de decizie, prin activitatea dumneavoastră legislativă şi aţi contribuit la construcţia unei Românii tolerante, care valorifică diversitatea", a conchis preşedintele Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.