Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, invitat în 'stradă' printr-o scrisoare deschisă

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a adresat, joi seara, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care afirmă că acesta ''nu înţelege semnificaţia termenului de societate civilă', şeful statului fiind îndemnat să vină în stradă dacă vrea să cunoască doleanţele cetăţenilor. 

''Domnule Preşedinte Klaus Iohannis sunteţi într-o eroare profundă. Vă explicăm de ce: Nu înţelegeţi semnificaţia termenului de societate civilă. Ea reprezintă tot ceea ce nu este înregimentat în instituţiile publice, fie sub formă organizată, respectiv cu personalitate juridică, fie fără această organizare. Adică şi noi, cei de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), dar şi cei care se află în stradă, suntem societate civilă. Fiecare dintre noi dorim ceva, uneori acelaşi lucru, alteori nu. Nu există termenul 'reprezentativitate', pentru că este incompatibil cu libertatea de asociere, fie aceasta formală sau informală. Prin urmare, nu puteţi invita la consultări nici 'coaliţii de organizaţii neguvernamentale cu largă recunoaştere publică' şi nici persoane dintre manifestanţi care au 'un grad ridicat de reprezentativitate', pentru că nu credem că există aşa ceva. Nu au fost inventate până acum, în lumea democratică, cu tradiţie asociativă, criterii pentru cerinţele dumneavoastră'', se precizează în Scrisoarea deschisă semnată de Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, remisă presei. 

În plus, se menţionează că nu rezultă din comunicatul instituţiei prezidenţiale care este motivul invitaţiei la consultări. 

''Dacă motivul consultării este numirea unui premier, cu regret vă informăm că acest lucru face parte, din punct de vedere constituţional, din fişa postului dumneavoastră şi a partidelor trimise de noi (trebuie să ne asumăm asta) în Parlament. Dacă scopul invitaţiei dumneavoastră este acela de a afla doleanţele cetăţenilor, atunci trebuie să vă deplasaţi în stradă. Între timp, socotim că e timpul să vă asumaţi în integralitate mandatul constituţional'', se spune în document. 

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, iar pe manifestanţi să facă propuneri în acest sens până joi seara. 

"Preşedintele României invită coaliţiile de organizaţii non-guvernamentale cu largă recunoaştere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, preşedintele României invită pe manifestanţi să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mişcările civice din ultimele zile", precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, propunerile se pot transmite la adresa de email consultari@presidency.ro până joi, la ora 24,00, cu specificarea datelor de contact. 

Administraţia Prezidenţială subliniază că aceste consultări se vor desfăşura într-un cadru de dialog funcţional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanţi. 

"Societatea civilă va rămâne şi pe viitor un partener de dialog al Administraţiei Prezidenţiale şi astfel de consultări vor avea loc cu regularitate", arată sursa citată. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că, pe lângă discuţiile cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va avea consultări şi cu societatea civilă pe acest subiect. 

"Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru astăzi şi pentru mâine să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile", a spus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.