Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, la ONU: 'România îşi menţine angajamentul privind posibila înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului'

www.presidency.ro
Klaus Iohannis ONU septembrie 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Adunarea Generală a ONU că România îşi menţine angajamentul faţă de iniţiativa comună cu Spania privind posibila înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.

"Într-adevăr, oameni din întreaga lume încă suferă de efectele brutale ale războiului, sărăciei, inegalităţii şi nedreptăţii. Tensiunile asupra identităţii şi credinţei culturale sunt în creştere chiar şi în societăţile tradiţional deschise şi tolerante. Dezastrele naturale provoacă pagube tot mai mari de la an la an. Atacurile teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate. Chiar dacă există anumite percepţii conform cărora Naţiunile Unite nu au gestionat corespunzător multitudinea şi complexitatea noilor crize, este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluţii viabile pentru actualele provocări la nivel mondial. Mai mult ca oricând, un sistem internaţional bazat pe reguli - supremaţia Legii la nivel internaţional - este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie să aibă la dispoziţie instrumentele esenţiale pentru a funcţiona ca o organizaţie eficientă care sa reflecte voinţa membrilor săi şi să se bucure de încrederea tuturor oamenilor de pe glob. Totodată, noi, statele membre, trebuie să dăm dovada de un angajament mai ferm faţă de Organizaţie", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că implicarea activă în educaţie şi asigurarea prosperităţii oamenilor sunt cele mai eficiente metode de prevenire a instabilităţii şi a crizelor.

Citește și: Iohannis, semnal PUTERNIC de alarmă în fața Adunării ONU: 'Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o ameninţare serioasă' - VIDEO

"În centrul preocupărilor noastre trebuie să se afle oamenii şi acesta ar trebui să rămână scopul nostru principal", a afirmat şeful statului.

El a afirmat că trebuie depuse eforturi pentru implementarea Agendei globale pentru dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea conflictelor şi susţinerea păcii, dar şi referitor la Obiectivele de dezvoltare durabilă.

"România şi-a asumat politicile de dezvoltare necesare, cu un impact real asupra punerii în aplicare a Agendei 2030. Am decis sa implicam în acest demers toţi actorii politici, societatea civilă, sectorul privat, precum şi comunitatea ştiinţifică. Pentru a împărtăşi experienţa noastră în coordonarea procesului naţional de implementare a Agendei 2030, şi pentru a ne prezenta progresul, România va prezenta Evaluarea Naţională Voluntară în cadrul Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă din iulie 2018", a anunţat Iohannis.

El a subliniat că efortul statelor membre nostru de îmbunătăţire a eficacităţii ONU trebuie să rămână ferm.

"În definitiv, indiferent de cum va arăta un viitor Consiliu de Securitate reformat, avem nevoie de o Organizaţie a Naţiunilor Unite cu capacităţi robuste de planificare a politicilor sale, capabilă să proiecteze viziuni pentru pacea şi bunăstarea globală dincolo de crizele momentului", a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că România susţine eforturile secretarului general al ONU de creare a unei structuri instituţionale integrate, cu scopul de a promova o abordare holistică în ceea ce priveşte gestionarea crizelor şi pledează cu fermitate pentru modernizarea şi creşterea eficacităţii operaţiunilor de pace.

"Susţinem demersurile secretarului general de a continua o reformă semnificativă, bazată pe trei priorităţi: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabilă, reforma managementului şi a Secretariatului, cu scopul creşterii eficienţei ONU", a spus el, potrivit Agerpres.

Şeful statului a arătat că România salută reforma mecanismelor ONU de lupta împotriva terorismului şi demersurile Organizaţiei de a face din combaterea terorismului un element cheie al agendei sale de prevenţie.

"Cum nicio ţară nu poate lupta singură împotriva acestui teribil flagel, avem toată încrederea că nou înfiinţatul Birou al Naţiunilor Unite de luptă împotriva terorismului va duce la creşterea eficienţei noastre în combaterea terorismului în toate formele şi manifestările sale. În acest sens, România îşi menţine angajamentul faţă de iniţiativa comună cu Spania pentru posibila înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului", a afirmat Iohannis.

El a arătat că România sprijină consolidarea dimensiunii drepturilor omului în cadrul tuturor sectoarelor relevante ale activităţii ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.