Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Muzeul Comunismului - gestul fundamental şi necesar al plasării comunismului în trecutul la care nu dorim să mai revenim

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis cotroceni

Muzeul Comunismului nu este doar un instrument necesar al educării tinerei generaţii, ci gestul fundamental şi necesar al plasării comunismului în trecutul la care nu dorim să mai revenim vreodată, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis adresat la deschiderea lucrărilor celui de-al XXIV-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, organizat la Oradea. 

Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, consilier de stat - Departamentul Securităţii Naţionale - Directorul Oficiului Informaţii Integrate. 

"Cunoscând şi înţelegând ce a fost comunismul în România, niciun viitor, nicio viziune, niciun proiect de ţară nu poate fi viabil dacă nu ne despărţim definitiv de el. Sub diverse forme, expresii şi tentaţii proprii comunismului se pot identifica şi astăzi. Văd Muzeul Comunismului ca pe un instrument nu doar al cunoaşterii academice sau al necesarei educări a tinerelor generaţii, ci ca pe gestul fundamental şi necesar al plasării comunismului în trecutul la care nu dorim să mai revenim vreodată. Deschiderea Muzeului Comunismului va fi, în opinia mea, acel prag pe care îl vom marca în istoria recentă a ţării noastre şi de la care, asumându-ne deplin învăţămintele trecutului, putem să ne construim conştienţi şi responsabili viitorul", a arătat preşedintele în mesaj. 

Potrivit acestuia, România de astăzi are ca repere coordonatele democratice şi respectarea valorilor umane, pe care le consideră o construcţie esenţială în contextul situaţiei internaţionale. 

"Pentru a rămâne statornici principiilor noastre şi patriotismului constituţional, Centenarul României trebuie să ne găsească consecvenţi în a lupta pentru aceste idealuri cu gândul la victimele dictaturii comuniste. După ce România a trăit sub dictaturi mai bine de jumătate din cei o sută de ani care se împlinesc de la realizarea idealului naţional, astăzi suntem un pilon de stabilitate şi un furnizor de securitate în regiune, un stat membru respectat în Uniunea Europeană şi în NATO. Acest lucru se datorează inclusiv curajului şi sacrificiului celor care s-au opus dictaturii comuniste. Generaţiile de astăzi şi cele care vor urma trebuie să parcurgă şi să înţeleagă corect această secvenţă din trecutul ţării noastre. De aceea, permanentizarea discuţiilor asupra fenomenelor extremiste nu este nicidecum un capriciu, ci o condiţie esenţială pentru reafirmarea valorilor democratice în care credem, precum şi a respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale", a arătat preşedintele. 

Şeful statului subliniază că România şi-a găsit, în prezent, echilibrul în plan regional şi în context european în privinţa asumării şi evaluării trecutului. 

"Dincolo de consecinţele nimicitoare ale experimentului comunist, faptul că au existat sute de mii de persoane care i s-au opus demonstrează ataşamentul clar al poporului român pentru valorile democratice. România se află astăzi într-un punct în care şi-a găsit echilibrul, în plan regional şi în context european, în privinţa asumării şi evaluării cât mai obiective a trecutului. Studiile asupra fenomenului totalitar, publicate odată cu deschiderea instituţiilor arhivistice, au adus la lumină tratamentele inumane la care victimele dictaturii au fost supuse odată cu preluarea puterii de către comunităţi. Există, însă, şi chestiuni neelucidate a căror cercetare continuă, iar statul român trebuie să rămână consecvent acestor demersuri prin sancţionarea celor care se fac vinovaţi de crime împotriva umanităţii. Trebuie să valorificăm mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica astfel de fapte degradante să devină fenomene recurente şi pentru a reda victimelor demnitatea prin condamnarea celor vinovaţi", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a evidenţiat faptul că, peste puţin timp, România va marca aproape trei decenii de la prăbuşirea regimului comunist, prilej pentru autorităţile publice să conştientizeze că această perioadă nu trebuie lăsată într-un con de umbră. 

"Dimpotrivă, compasiunea şi înţelegerea noastră trebuie să se îndrepte în permanenţă către supravieţuitorii regimului comunist - din ce în ce mai puţini -, dar şi către urmaşii victimelor, întrucât practicile represive au avut repercusiuni şi asupra lor. Încă din prima zi a mandatului meu, am onorat şi omagiat acele modele care s-au opus totalitarismului, luptând pentru libertate şi pentru apărarea demnităţii umane. Voi continua să susţin manifestările dedicate victimelor regimului comunist care au militat pentru crezul democratic şi mă voi alătura pe mai departe eforturilor de a nu ne uita trecutul. Voi pleda în continuare pentru construirea unui Muzeu al Comunismului care constituie, în opinia mea, expresia cea mai clară a suportului pe care îl acord politicilor de recuperare a trecutului", a menţionat şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.