Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis e de neclintit. Un nou atac la susţinătorii Codului Fiscal

iohannis

Klaus Iohannis recunoaște necesitatea unei fiscalități reduse dar și a responsabilității fiscal-bugetare și că socialismul este în contradicție cu însăși natura umană, în mesajul transmis cu ocazia Conferinței Știintifice Anuale a Economiștilor Români din Mediul Academic din Străinătate – ERMAS 2015, mesaj adresat de către domnul consilier prezidențial Cosmin Marinescu.

Vă prezentăm textul mesajului:

„Domnule Rector al Universității Babeș-Bolyai,
Stimați profesori, Stimați economiști,
Doamnelor și domnilor,

Sunt încântat să vă transmit felicitări în contextul acestui eveniment care prilejuiește reuniunea economiștilor români din străinătate. Este nu doar un motiv de comuniune și regăsire a colegilor de profesie, ci și o ocazie specială de dezbatere a ideilor economice.

Ideile sunt cele care pot înălța sau, dimpotrivă, pot coborî lumea în care trăim, din punct de vedere social, politic și economic, cu precădere. Tocmai de aceea, mai ales în economia contemporană, supusă atâtor contradicții și erori, datoria de conștiință a economistului este de a privi lucrurile în profunzime și perspectivă, de a apăra ideile bune și de a lupta împotriva celor incorecte, care pot fi seducătoare pe termen scurt, în special ca emanație a dezideratelor politice, dar care pe termen lung generează nemulțumire, sărăcie și conflict.

Cred cu tărie că schimbarea profundă înseamnă educație, în mod necesar și prioritar, căci educația este ingredientul cu adevărat indispensabil pentru dezvoltarea oricărei societăți. Așa cum am spus și în alte rânduri, o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai bună decât sistemul său de educaţie.

Prosperitatea, performanța economică, buna guvernare, democrația însăși, se bazează pe calitatea capitalului uman. România va deveni competitivă și prosperă pe măsură ce educația va evolua și ea în această direcție. Cu toții ne dorim ca noile generații să poată performa cât mai bine, iar eficiența să devină criteriu determinant, indiferent de domeniul de activitate, concurențial, privat sau public. În acest sens, apreciez că rolul universității este decisiv, esențial, nu doar în calitate de actor special, furnizor concurențial pe o piață a serviciilor educaționale, ci în calitate de adevărat model de etică, de responsabilitate, pentru promovarea ideilor sănătoase, indispensabile prosperității economice.

Doamnelor și domnilor,

În urmă cu un sfert de veac puneam punct unei istorii nefaste pentru economia, cultura și societatea noastră. Socialismul ne-a demonstrat, din păcate, cât de dramatic putem rămâne în urmă atunci când ne conducem după idei eronate, după idei economice și sociale aflate în contradicție cu însăși natura umană. În prezent, după 25 de ani de reforme, am putea spune că tranziția economică a fost, în cele din urmă, încheiată. Am lăsat în urmă un sistem plin de defecte, care ne-a oferit însă o lecție esențială: viziunea economică este decisivă pentru bunul mers al societății.

De aici înainte, România trebuie să-și consolideze, în mod hotărât, instituțiile economiei de piață. În actuala etapă, circumscrisă trinomului post-tranziție, post-aderare, post-criză, avem nevoie de un nou model de dezvoltare, axat pe competitivitate și responsabilitate. România are nevoie de o abordare echilibrată și responsabilă, una care să corecteze erorile trecutului, în favoarea unor beneficii sustenabile. Nu ne mai putem permite politici care să genereze prosperitate doar pe termen scurt, fără să consolidăm bazele reale ale progresului economic: proprietatea privată și piața concurențială, acumularea de capital și stimularea investițiilor, inovarea și antreprenoriatul, libertatea economică și competitivitatea. Acestea sunt sursele prosperității generale, a creării de locuri de muncă productive și bine plătite.

Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului fiscal. Am făcut acest lucru cu motivația prudenței și responsabilității în plan fiscal-bugetar. România are nevoie de relaxare fiscală, însă contează foarte mult maniera în care se realizează aceasta. Pentru consolidarea performanțelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie să fie sustenabile. Dezvoltarea reală, calitativă, se obține prin politici economice bine gândite, care depășesc interesele politice și rezolvă problemele profunde ale economiei noastre.

Stimați economiști români,

Mă bucură să știu că sunt mulți ca dvs., care excelează prin profesionalism și dedicație, care ne reprezintă țara, prin performanțe deosebite, peste tot în lume. Îi felicit pe toți economiștii români, din străinătate și din țară, cu speranța participării tuturor, prin studiile și cercetările dvs., la îmbunătățirea politicilor și deciziilor economice ale României. Este important ca viziunea și experiența dvs. să nu rămână neîmpărtășite, pentru a fi convinși că vom adăuga valoare către România și pentru România.

Vă mulțumesc!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.