Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis, responsabil de dezastrul PNL. Principala gafă a președintelui pe plan extern/ INTERVIU

nasul.tv
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis, măcinat de obsesia celui de-al doilea mandat, a contribuit decisiv la dezastrul PNL de la alegerile locale, iar situația nu pare să fie diferită nici înainte de alegerile parlamentare. Este opinia deputatului Theodor Paleologu (ex-PNL), exprimată într-un interviu pentru stiripesurse.ro. Fostul ministru al Culturii, fost ambasador în Danemarca și Islanda, vorbește și despre principala greșeală a președintelui pe plan extern: numirea lui Dan Mihalache în postul de ambasador la Londra.

Redăm mai jos un fragment din interviul cu Theodor Paleologu, în care deputatul vorbește despre experiențele sale politice în Guvernul Boc, candidatura independentă la alegerile parlamentare, PNL, PMP, Cioloș, USR, educație, cultură și alte subiecte. Interviul integral va fi publicat în cursul zilei de luni.

Reporter: Două cuvinte despre prestația președintelui Iohannis în cei doi ani de mandat?

Theodor Paleologu: Ar fi foarte multe de spus și depinde din ce punct de vedere puneți această întrebare. Eu cred că ce se întâmplă în PNL îl afectează și pe el. Brambureala de la București îl afectează și pe el și îl trage în jos. El a făcut, după părerea mea, un calcul greșit manevrând în așa fel încât președintele PNL să fie cineva care să nu-i facă concurență. E un calcul prost. E mai bine să ai pe cineva cu personalitate, cu carismă, cu idei, cu viziune. E o greșeală, pentru că pierderea de teren din partea PNL îl afectează și pe el. Eu mi-aș dori să nu-și pună problema unei noi candidaturi în 2019. În general, obsesia celui de-al doilea mandat e foarte pernicioasă.

R.: - V-ați dori să nu acționeze având perspectiva aceasta sau v-ați dori să nu candideze în 2019?

T.P.: - În primul rând, să nu aibă această idee în minte, pentru că atunci când ești obsedat de al doilea mandat, faci prost ce faci în primul mandat. Afectează calitatea primului mandat. După aia, e de văzut. Evident că nu am nimic împotriva lui Klaus Iohannis ca persoană. E un om decent, nu am nimic împotriva lui. Poate că există și alți candidați mai buni decât el, asta e partea a doua. Însă nu cred că e bine să fie obsedat de al doilea mandat. Iar desemnarea Alinei Gorghiu ca președinte PNL și menținerea ei ca președinte PNL ține de această obsesie a celui de-al doilea mandat. Nu cumva să apară cineva care să-i facă umbră în vreun fel. Numai că pierde toată lumea. Pierde și PNL, pierde și președintele, pierd în primul rând cetățenii României care vor altceva decât PSD și Dragnea. În București, dezastrul este provocat indirect și de președinte. Are și el o responsabilitate în rușinea absolută a alegerilor locale din București, când dreapta putea să câștige. Aritmetic, se vede după rezultate: Nicușor Dan putea câștiga, iar PNL-USR puteau avea cel puțin două primării de sector, dacă nu chiar patru. S-a pierdut cu poarta goală.

R.: - La nivel de politică externă cum apreciați prestația domnului Iohannis?

T.P.: - Nu aș putea să spun și nici nu aș vrea să comentez, pentru că eu am un reflex de diplomat să nu critic acțiunea externă, în afară de situațiile externe. Cred că numirea lui Dan Mihalache la Londra este o aberație. E absolut inacceptabilă. Nu e bine că președintele face asemenea numiri.

R.: - Trebuia un diplomat de carieră?

T.P.: - Poate să nu fie un diplomat de carieră, dar cred că e total nepotrivit.

R.: - Puteți detalia?

T.P.: - Nu. E de ajuns. E total nepotrivit. Și Ministerul de Externe gândește la fel cum gândesc și eu, la fel gândesc și românii din Anglia, la fel gândește oricine are de-a face cu Dan Mihalache și știe mai multe despre el. E total nepotrivit, e vorba despre o capitală foarte importantă și chiar dacă nu ar fi o capitală foarte importantă tot nu ar fi în regulă această manieră de a trata corpul diplomatic.

R.: - Ați văzut gestul domnului Iohannis de la Târgu Jiu?

T.P.: - Acum se vorbește foarte mult despre asta. Sigur, nu e bine să dai exemplu că te așezi acolo. Scrie pe un panou că nu e voie să te așezi pe scaunele din jurul Mesei Tăcerii și în sensul ăsta nu e un bun exemplu pentru alții. Pentru copii mai cu seamă. În Germania mi s-a întâmplat să văd de multe ori că oamenii nu traversează când e roșu, chiar dacă nu e nicio mașină în jur. De ce? Ca să nu dea un exemplu prost copiilor. Cred că și domnul Iohannis ar trebui să se gândească la exemplul pe care îl dă copiilor. În rest, n-am nimic de obiectat. E evident că nu a deteriorat Masa Tăcerii. Și simbolic e foarte puternic, cum stă la Masa Tăcerii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.