Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: România sprijină măsurile care vor fi discutate în Consiliul European cu privire la Turcia

presidency.ro
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înainte de plecarea la Bruxelles, că România sprijină măsurile care vor fi discutate în Consiliul European cu privire la Turcia, în vederea opririi fluxului de migranți.  Totodată, președintele Iohannis a indicat că la Consiliul European se vor discuta propuneri suplimentare, care vor veni să ajute şi Turcia şi UE în cazul migranţilor. 

"Aceste solicitări cu siguranţă că vor fi dezbătute după părerea noastră destul de intens. România sprijină aceste măsuri şi suntem de părere că Turcia trebuie ajutată pentru a-şi îndeplini rolul pe care şi l-a asumat - acela de a opri fluxul migraţionist în special spre Grecia", a spus preşedintele Iohannis. 

Şeful statului a precizat, de asemenea, că măsurile în cazul Turciei au fost prezentate săptămâna trecută în cadrul summitului de la Bruxelles şi că acestea se referă la felul în care migranţii vor fi retrimişi în această ţară şi aduşi în ţările din UE "într-un proces mult mai bine controlat". 

"Pentru a putea îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea UE şi această chestiune va fi de asemenea dezbătută. România agreează aceste măsuri, însă cu respectarea legislaţiei europene în materie şi cu respectarea - aici trebuie să subliniem de două ori - caracterului voluntar al relocării, a resettlement-ului, practic a preluării migranţilor din Turcia şi relocarea lor într-o ţară din UE", a afirmat Iohannis. 

Preşedintele a arătat că aceste chestiuni vor conduce la discuţii în Consiliul European în contextul în care există un mecanism adoptat anul trecut în consiliul JAI. "Acest mecanism va fi parţial aplicat se pare - este propunerea - şi pentru a aduce migranţii din Turcia în Europa. Nu sunt lămurit de toate detaliile, de aceea nu vreau să insist, dar am vrut să înţelegeţi cam care sunt problemele care vor fi dezbătute mult mai intens decât altele", a completat şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.