Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis:'România va susține Agenda europeană pe perioada Trio-ului de preşedinţii ale Consiliului UE, format din România, Finlanda şi Croaţia'

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Bruxelles, că ţara noastră va depune toate eforturile pentru a contribui la avansarea Agendei europene pe perioada Trio-ului de preşedinţii ale Consiliului UE, format din România, Finlanda şi Croaţia, relatează agerpres.ro.

citește și: Detalii neștiute scoase la suprafață: Avere uriașă pentru noua șefă CSM!

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a avut vineri o întrevedere cu prim-ministrul Finlandei, Juha Sipila, şi cu premierul Croaţiei, Andrej Plenkovic, în contextul în care cele trei state urmează să asigure Trio-ul de preşedinţii ale Consiliului UE în perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020.

Klaus Iohannis a transmis aprecierile sale "cu privire la dialogul susţinut şi cooperarea excelentă" cu Finlanda şi Croaţia în procesul de elaborare a Programului comun de lucru al Consiliului UE, pe durata preşedinţiilor rotative care vor fi exercitate consecutiv de cele trei state, începând cu 1 ianuarie 2019.

"Programul trasează liniile majore care urmează să fie abordate în cadrul Consiliului UE pe perioada următoarelor 18 luni, asigurându-se astfel coerenţa şi continuitatea agendei europene pe termen mediu şi lung", precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Iohannis a subliniat că acest Trio va avea un rol important în asigurarea continuităţii gestionării dosarelor aflate pe agenda europeană, precum şi a tranziţiei legislative şi instituţionale la nivelul Uniunii. Discuţiile s-au axat şi pe abordarea subiectelor actuale ale agendei europene, precum Brexit, negocierile privind viitorul cadru financiar multianual post-2020 şi problematica migraţiei.

Iohannis a evocat şi faptul că dezbaterile actuale de la nivel european cu privire la viitorul UE conferă Trio-ului România - Finlanda - Croaţia un rol important în ceea ce priveşte viitoarea Agendă strategică a Uniunii şi proiectarea direcţiilor de evoluţie a politicilor europene, de o manieră care să răspundă cât mai eficient aşteptărilor cetăţenilor europeni.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că ţara noastră, ca stat care va prelua preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, va depune toate eforturile pentru a contribui la avansarea Agendei europene pe perioada Trio-ului, subliniază Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţia a evidenţiat angajamentul celor trei ţări de a conlucra în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite în cadrul Programului comun de lucru.

La propunerea preşedintelui Iohannis, s-a agreat ca, pe perioada desfăşurării mandatelor succesive ale preşedinţiilor din Trio - România, Finlanda, Croaţia -, să fie organizate, în acest format, reuniuni de coordonare în marja Consiliilor Europene, mai arată Administraţia Prezidenţială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.